FamilieMors helseNår får man mensen igjen etter fødselen?

Når får man mensen igjen etter fødselen?

Når mensen kommer tilbake etter fødsel avhenger av flere ting, ikke minst om du ammer eller ikke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 21578
Svaret er at det er stor variasjon i når mensen kommer tilbake etter fødselen. Blant annet kan amming og prevensjon påvirke. Noen får mensen allerede etter noen få uker, andre venter både uker, måneder og til og med over ett år.

Etter fødselen kommer renselsen. Når den er overstått vil hormon-nivåene justere seg, og etter hvert kommer man inn i en mens-syklus igjen. For noen går det raskt. For andre ikke. Dette styres av hormonbalansen i kroppen.

Som hovedregel vil en blødning som oppstår etter at renselsen er overstått regnes som den første menstruasjonen, også om den er liten og ikke oppleves som en vanlig menstruasjon. Men det er viktig å være obs på at renselsen gjerne varer i 4–8 uker, og at det er vanlig å få en frisk blødning igjen 10-12 dager etter fødselen når skorpen i livmoren løsner.

Enkelte som opplever at blødningen vedvarer etter fødselen kan ha gått mer eller mindre rett over på sin første mens etter fødselen. Det kan være vanskelig å bekrefte/avkrefte.

Amming kan påvirke syklusen

I gamle dager ble amming regnet som en prevensjonsmåte. I dag er risikoen for ny graviditet for stor til at folk aksepterer det som prevensjonsmiddel. Men amming – fullamming (inkludert amming på natten) – vil ofte utsette den første eggløsningen etter fødsel, og altså tidspunktet for å få mensen igjen.

Noen vil få mensen så snart de ammer mindre, mens andre fortsatt er uten mensen helt til de slutter å amme (og noen ganger ennå lenger), eller etter at ammingen trappes ytterligere ned. Andre igjen får mensen tilbake tilsynelatende uten hensyn til hvor mye de ammer. Ofte vil tidspunktet sammenfalle med når babyen begynner med fast føde, eller ammeslutt.

Hvis du ikke ammer
Ofte vil kvinner som ikke ammer få mensen tilbake raskere enn de som ammer. Det er ikke uvanlig at det tar 6–12 uker før mensen kommer, men ofte tar det ikke mange måneder.

Du kan bli gravid igjen før du får mensen

Det kanskje viktigste å huske på når det kommer til mensen etter fødselen, er at du kan bli gravid allerede før du får din første mens etter at du har født. Det er også noe av årsaken til at prevensjon tas opp på mors seksukerskontroll etter fødselen. Eggløsningen skjer cirka to uker før man får mensen, så når du får mensen tilbake, har du allerede vært fruktbar. Hvis du ikke ønsker å bli gravid igjen raskt etter fødselen, bør du altså bruke prevensjon.

Kan jeg allerede være gravid igjen?

Hvis du har hatt samleie kan svaret være ja. Særlig om dere har vært litt uforsiktige med prevensjon. Er du i tvil, bør du ta en graviditetstest. Som nevnt kommer eggløsning før mensen, og det er vanskelig å spå når den første eggløsningen kommer etter fødselen.

Normal syklus eller ikke?

Mens noen hopper raskt inn i en syklus som ligner den siste før man ble gravid, er det mer rotete hos andre. Særlig om man får mensen tilbake mens man fortsatt ammer, kan syklusene variere.

Sykluslengden kan også ha endret seg. Blant annet spiller mors alder inn her. Prevensjonsmidler kan også virke inn. Er du bekymret er det lurt å ta det opp med fastlegen.

Større og lengre blødninger ved mensen?

Noen får sterkere blødninger, eller opplever at mensen varer noe lenger etter fødsel. Krampene kan også være sterkere. Noen ganger gjelder det bare den første menstruasjonen etter fødselen, andre ganger er det en vedvarende endring. Det kan være ulike årsaker til dette. Blant annet virker mors alder inn. Menssyklusene er ikke alltid i et fast mønster hele tiden, men kan variere. Særlig om det er lenge siden du har hatt en naturlig syklus, kan det være endringer. En graviditet er et slikt opphold. Det samme kan man oppleve om man har gått på prevensjon lenge, og så stopper. Noen ganger forandrer det seg igjen raskt, andre ganger må man venne seg til endringen. Prevensjonsmidler vil også kunne påvirke dette. Andre igjen, opplever at mensen varer kortere, og at de blør mindre.

Ta alltid opp din bekymring med fastlegen, særlig om du blør mye og/eller opplever klumper i mensblødningen.

Kan jeg bruke tampong?
Under renselsen like etter fødselen anbefales det å bruke bind og ikke tampong, på grunn av infeksjonsfare der såret etter morkaken er i livmoren. Når renselsen er overstått og du får din første mens-syklus etter fødselen, er det imidlertid trygt å bruke tampong igjen hvis du ønsker det, med mindre du har fått beskjed om noe annet.

Ifølge ob.no kan det hende at skjedens form har forandret seg litt etter fødselen. Dermed kan det være nødvendig å bytte størrelse/type og/eller sette inn tampongen på en litt annen måte.


Mindre melkeproduksjon og annen smak på melken når jeg har mensen?

Noen mødre opplever at babyen vil ha mat oftere de første dagene av mensen. Ifølge Ammehjelpen kan melkeproduksjonen påvirkes av menstruasjonen, men nedgangen er ikke stor, og den er forbigående. Dessuten kan smaken på melken endre seg litt. Tålmodighet er et nøkkelord her, for det er som regel snakk om et kortvarig problem.

Vondt å amme ved mensen?

Såre bryster i forbindelse med mensen er noe mange kjenner til. Og ammende mødre er ikke noe unntak fra den regelen. Dermed kan det oppleves litt sårt å amme i dagene like før og etter mens-start. Enkelte opplever også sårhet rundt eggløsning. Denne sårheten vil gå over i løpet av noen dager. Hvis ikke kan det være lurt å høre med helsestasjon eller fastlege.


Kilder: jordmor Monica Moland, jordmor Grethe R. Teigen, Ammehjelpen, ob.no, gynekolog Rune Mork Braut, nhs.uk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...