Vi har alle hørt om sakene gjennom media. Til dels grusomme saker, der barn har vært utsatt for omsorgssvikt, der «alle visste», men ingen ga beskjed til barnevernet. Saker som vel får de fleste til å riste oppgitt på hodet og tenke at nabokjerringas tid virkelig trenger en renessanse. For bryr vi oss virkelig så lite om hverandre at vi ikke kontakter barnevernet når vi ser et barn som lider?
Mathias (2) ble mobbet i barnehagen
Hvor raskt ville du reagert? Stem i pollen nederst!
Å blande seg inn – eller å bry seg?
Men hva er egentlig riktig å gjøre? Hvor går grensen mellom å blande seg inn i folks private anliggender, og å bry seg om et ellers forsvarsløst barn?
Vi spurte fagkoordinator Jorunn Hjelmtveit Ims i barnevernstjenesten i Sandnes Kommune om hvordan man bør forholde seg når man er bekymret for et barn.
– Hvordan kan man gå frem dersom man er bekymret for for eksempel et nabobarn?
– For noen vil det være nok å snakke åpent med barnas foreldre om at man er bekymret, og kanskje i samarbeid med foreldrene oppsøke hjelp for familien. Samtidig kan dette for noen oppleves vanskelig, og en er redd for å ikke nå inn til foreldrene, eller komplisere forholdet en har til denne familien. Det er fullt mulig å ta en anonym telefon til barneverntjenesten å diskutere saken anonymt og få tips og råd om en bør melde dette videre eller ikke. Barneverntjenesten vil ikke da kunne spore dere opp, og dere velger selv til slutt om dere ønsker å melde saken inn til oss.
– Offentlige personer, for eksempel ansatte i barnehage, skole, helsestasjon og lignende, har en plikt til å melde fra til barneverntjenesten om bekymringsfulle forhold, og det kan medføre straffeansvar dersom dette ikke følges.
– Hvordan kan man være sikker på at et barn er utsatt for omsorgssvikt og at man er i sin rett til å sende bekymringsmelding til barnevernet?
– Dersom en ser forhold til en selv tenker er bekymringsfulle, og en har en magefølelse av at ting ikke er greit, så bør en reagere. Det står ikke noe spesifikt i barnevernloven at private personer har en plikt til å melde fra, men jeg tenker at en har et ansvar som medmenneske og som voksenperson å gripe inn i en eller annen form dersom en ser at barn ikke har det godt.
Les også:
Hvor sikker må man være?
– Men bør man ikke være temmelig sikker i sin sak på at noe er galt, før man sender en bekymringsmelding? For mange oppleves det jo som et drastisk steg å ta?
– En trenger ikke være helt sikker på at noe er galt før en melder til barneverntjenesten. Det er barneverntjenesten sitt ansvar å vurdere om situasjonen for barnet kommer under kriteriene i barnevernloven. Vi vil så vurdere om det er grunnlag til å gå videre med bekymringsmeldingen, eller om den skal henlegges. Er det ”hold” i den, vil foreldrene få innsyn i meldingen og se hva som er skrevet om dem. Etter tre måneder med undersøkelse, vil barnevernet konkludere om saken skal henlegges eller om de skal tilby familien hjelp i hjemmet. I noen tilfeller vurderer barneverntjenesten at barna ikke kan bo hjemme, og en tar saken videre til rettsapparatet.