– Dersom unger skal ha plikter, bør foreldrene ha et bevisst forhold til hva de vil ha ut av det, sier familieterapeut Kristi J. Solheim ved Prat Samtale- og veiledningssenter.
Ved å la barna delta i den daglige dont, har foreldrene en unik mulighet til å legge et godt grunnlag for framtiden. Barna kan også føle at de er nyttige og har en verdi i familien.
Vær ekte
– Jeg mener foreldre må tenke gjennom hvordan de vil ha det hjemme hos seg, og at de er ekte i det de gjør. Innrøm gjerne at husarbeid ikke er det kjekkeste du holder på med, men at det må til. Det kan gå fort eller det kan ta lang tid, sier Solheim.
Barn liker å gjøre det samme som de voksne. Jobber pappa med verktøy, vil den vesle poden gjerne også ha en liten hammer og spiker. Å låne støvsugeren kan være stas for minsten når helgevasken pågår.
Se dagsformen an
– Allerede fra ungene er to-tre år, kan de hjelpe til med tallerken og koppen sin. De første årene kan de gjerne få tilbud om å røre i gryta og kutte grønnsaker til salaten, og det kan bli et positivt samvær med foreldrene.
Men familieterapeuten mener det også er lurt å se dagsformen an. Hun har selv jobbet både i barnehage og skole, og husker hvor trøtt hun ble etter en dag med mange inntrykk og mye lyd.
– Da kan det beste være å la barnet få lov til å hvile ved å leke med lego eller bilen før middag. Tenk deg selv hvor bra en pause med avisen i godstolen kan være noen ganger, sier hun.
Andre ganger trenger barnet å være sammen med foreldrene som de har savnet i løpet av dagen . Da kan det beste være å for eksempel ta dem med i middags-lagingen slik at de får den kontakten de har behov for, eller ta ti minutter på fanget.
Etter hvert som ungene blir større, kan de gjøre mer varierte oppgaver. Motorikken hos en åtteåring kan være veldig bra, og så spørs det litt hvordan mor eller far selv takler at støvtørking ikke blir så nøye som de selv ville gjort.