Dyr og barn er forenlig, men krever planlegging
Å ha hund eller katt og små barn samtidig kan gå helt fint, men det krever en del planlegging i forkant. Det er viktig at hunden eller katten får en gradvis tilvenning til barnet. Når dyret og barnet er i samme rom bør det alltid være en voksen tilstede.
Hvis man har hatt katt eller hund i noen år, og kommer hjem med en baby vil dette bli en stor overgang for dyret. Det er derfor viktig å planlegge hvordan man kan forberede best mulig allerede i svangerskapet.
– Det kan være lurt å sette frem litt ting og utstyr som barnet skal bruke, i god tid før det kommer. For eksempel barneseng og barnevogn. Slik kan katten eller hunden venne seg til luktene og de nye tingene før selve babyen kommer, Eskeland.
Det kan også være lurt å ha besøk av andre barn noen ganger før det kommer et barn inn i huset på fulltid.
Viktig å passe på
Hvis et lite barn og hunden eller katten oppholder seg i samme rom bør det alltid være noen voksne tilstede.
– Det vil sjelden skje noe alvorlig mellom dyret og barnet, men man bør alltid holde et ekstra øye med dem. Små barn vet ikke hvordan de skal forholde seg til dyr og kan gjøre uforutsigbare ting som hunden eller katten ikke liker. Det kan gjøre dem redde eller aggressive, sier Braastad.
Mye glede med dyr
Det finnes ufattelig mye glede med å ha dyr. Også for de aller minste.
– Vi ser at barn helt ned i et halvt års alder har stort utbytte av å og omgås dyr. De synes det er mer underholdende å sitte å se på dem enn å leke med leker som bare ligger stille på gulvet. Dessuten er det bevist at barn som vokser opp med dyr ofte fungerer bedre sosialt med andre senere i livet, fordi de lærer å bruke kroppsspråket mer aktivt, sier Braastad.
Det er også forskning som sier at det å vokse opp med pelsdyr kan forebygge astma og allergier.
Respekt mellom kjæledyr og barn
Små barn vet ikke hvordan de skal behandle dyr og forstår ikke at dyr kan være uforutsigbare hvis noen gjør noe de ikke liker. Etter hvert som barna blir eldre kan man lære dem om dyr ved å kikke i dyrebøker. Det er også lurt å lære dem tidlig at de ikke skal gå bort til dyra mens de sover eller spiser. Dette kan redusere risikoen for skader.
– Det er alltid lurt med gradvis tilvenning. Dyrene trenger tid på vende seg til barna. De blir utrygge på barn fordi de kan være uforutsigbare, noe som kan gjøre dem redde. Hvis barn er rolige rundt dyrene og viser at de har respekt for dem vil dyret også gi respekt tilbake til barnet, sier Eskeland.
Ikke glem kjæledyret
Selv om det selvfølgelig er babyen som er i hovedfokus er det viktig å huske på at et dyr har sine vanlige behov som må dekkes og fortsatt trenger omsorg.
– Det er viktig å sette av litt kvalitetstid med dyret hvor ikke babyen får være med. Hvis dere er to som deler ansvaret for dyret kan den ene passe barnet og den andre være med dyret, sier Eskeland.
Kan gravide omgås katter?
Et mye omdiskutert tema er om gravide kan omgås og ha katter. Katter bærer en parasitt kalt Toxoplasma Gondii og kan gjøre mennesker syke den første tiden de har katten.
– Hvis kvinnen har hatt katter en stund før hun blir gravid vil det vanligvis ikke være noe problem. Da har hun sannsynligvis utviklet immunitet mot dette. Men hvis hun er gravid og vurderer å skaffe seg katt, kan det nok være lurt å heller vente til en stund etter fødselen, sier Braastad.
Parasitten Toxoplasma Gondii kan smitte og fosteret kan bli sykt. Hvis du er i tvil om du er immun kan dette sjekkes ved en enkel blodprøve hos legen.
– Når det gjelder kattesand kan gravide skifte sanden, men da bør hun bruke plasthansker og vaske hendene godt etterpå. Har hun en samboer i huset, så la gjerne den gjøre jobben. Men samboeren bør også tenke på hygiene, så ikke den gravide blir smittet, sier Braastad.
Les mer om Toxoplasma her: FolkehelseinstituttetLes mer om kjæledyr og astma og allergier her: Astma- og Allergiforbundet