Når en baby kommer inn i familien kan også firbeinte «storesøsken» bli sjalu. Her er tingene du bør tenke på som dyreeier og nybakt forelder.
Hvordan kan sjalusi oppstå?
Med en liten baby i hus kan det fort bli slik at den krever all oppmerksomhet og tid fra de voksne og dyret faller i bakgrunnen. Da kan hunden eller katten føle seg tilsidesatt og glemt og, bli sjalu på barnet.
– Dyret kan føle at det må konkurrere mot barnet for å få oppmerksomhet fra de voksne. Det vil da kunne føle at det ikke lenger er en del av familien, sier Bjarne Braastad professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
Hvordan merker man om noe er galt?
Det er ikke så lett for dyr å vise når noe er galt ettersom de ikke bare kan fortelle oss dette med ord. Men de har som regel andre måter å vise det på.
– Hvis hunden eller katten begynner å endre atferd kan dette være et tegn på at den ikke trives så godt. Det kan være redusert matlyst, ønske om å være mye utendørs, eller at dyret begynner å hyperslikke seg selv. Dette kan bety at den føler stor sosial frustrasjon over å ikke stå nok i fokus, sier Braastad.
Hva kan skje?
Hvis katten eller hunden føler en konkurranse mellom seg og barnet, kan den bli aggressiv og i verste fall bite barnet. Andre blir bare redde eller litt deppa.
Kattene trekker seg ofte mer unna. De kan gjemme seg og holde seg mye utendørs. Katter som føler seg helt bortglemt kan faktisk finne på å stikke av.
– Den vil da søke etter en ny familie å knytte seg til, sier Braastad.
Hundene synes ofte det er vanskeligere Dyr reagerer ulikt på sjalusi. Noen vil kanskje ta avstand fra barnet og de voksne, mens andre kan vise tegn til frustrasjon.
Det kan være større risiko for at en hund utvikler en utfordrende atferd ovenfor barnet, ettersom de er mer avhengig av menneskene og har et større behov for å oppnå kontakt med dem, sier Gry Eskeland veterinær og driver av Atferdssenteret ved Nedre Glomma Dyreklinikk.
Dyr og barn er forenlig, men krever planleggingÅ ha hund eller katt og små barn samtidig kan gå helt fint, men det krever en del planlegging i forkant. Det er viktig at hunden eller katten får en gradvis tilvenning til barnet. Når dyret og barnet er i samme rom bør det alltid være en voksen tilstede.
Hvis man har hatt katt eller hund i noen år, og kommer hjem med en baby vil dette bli en stor overgang for dyret. Det er derfor viktig å planlegge hvordan man kan forberede best mulig allerede i svangerskapet.
– Det kan være lurt å sette frem litt ting og utstyr som barnet skal bruke, i god tid før det kommer. For eksempel barneseng og barnevogn. Slik kan katten eller hunden venne seg til luktene og de nye tingene før selve babyen kommer, Eskeland.
Det kan også være lurt å ha besøk av andre barn noen ganger før det kommer et barn inn i huset på fulltid.
Viktig å passe påHvis et lite barn og hunden eller katten oppholder seg i samme rom bør det alltid være noen voksne tilstede.
– Det vil sjelden skje noe alvorlig mellom dyret og barnet, men man bør alltid holde et ekstra øye med dem. Små barn vet ikke hvordan de skal forholde seg til dyr og kan gjøre uforutsigbare ting som hunden eller katten ikke liker. Det kan gjøre dem redde eller aggressive, sier Braastad.
Mye glede med dyrDet finnes ufattelig mye glede med å ha dyr. Også for de aller minste.
– Vi ser at barn helt ned i et halvt års alder har stort utbytte av å og omgås dyr. De synes det er mer underholdende å sitte å se på dem enn å leke med leker som bare ligger stille på gulvet. Dessuten er det bevist at barn som vokser opp med dyr ofte fungerer bedre sosialt med andre senere i livet, fordi de lærer å bruke kroppsspråket mer aktivt, sier Braastad.
Det er også forskning som sier at det å vokse opp med pelsdyr kan forebygge astma og allergier.
Respekt mellom kjæledyr og barnSmå barn vet ikke hvordan de skal behandle dyr og forstår ikke at dyr kan være uforutsigbare hvis noen gjør noe de ikke liker. Etter hvert som barna blir eldre kan man lære dem om dyr ved å kikke i dyrebøker. Det er også lurt å lære dem tidlig at de ikke skal gå bort til dyra mens de sover eller spiser. Dette kan redusere risikoen for skader.
– Det er alltid lurt med gradvis tilvenning. Dyrene trenger tid på vende seg til barna. De blir utrygge på barn fordi de kan være uforutsigbare, noe som kan gjøre dem redde. Hvis barn er rolige rundt dyrene og viser at de har respekt for dem vil dyret også gi respekt tilbake til barnet, sier Eskeland.
Ikke glem kjæledyretSelv om det selvfølgelig er babyen som er i hovedfokus er det viktig å huske på at et dyr har sine vanlige behov som må dekkes og fortsatt trenger omsorg.
– Det er viktig å sette av litt kvalitetstid med dyret hvor ikke babyen får være med. Hvis dere er to som deler ansvaret for dyret kan den ene passe barnet og den andre være med dyret, sier Eskeland.
Kan gravide omgås katter?
Et mye omdiskutert tema er om gravide kan omgås og ha katter. Katter bærer en parasitt kalt Toxoplasma Gondii og kan gjøre mennesker syke den første tiden de har katten.
– Hvis kvinnen har hatt katter en stund før hun blir gravid vil det vanligvis ikke være noe problem. Da har hun sannsynligvis utviklet immunitet mot dette. Men hvis hun er gravid og vurderer å skaffe seg katt, kan det nok være lurt å heller vente til en stund etter fødselen, sier Braastad.
Parasitten Toxoplasma Gondii kan smitte og fosteret kan bli sykt. Hvis du er i tvil om du er immun kan dette sjekkes ved en enkel blodprøve hos legen.
– Når det gjelder kattesand kan gravide skifte sanden, men da bør hun bruke plasthansker og vaske hendene godt etterpå. Har hun en samboer i huset, så la gjerne den gjøre jobben. Men samboeren bør også tenke på hygiene, så ikke den gravide blir smittet, sier Braastad.