GravidHelse og livsstilTrening før, under og etter graviditeten

Trening før, under og etter graviditeten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 12554

Fysisk aktivitet er viktig for å sikre god helse, og bør inngå i forberedelsen til svangerskapet. At du er i god form vil tjene seg før, under og etter svangerskapet, og det er derfor viktig at du fortsetter å holde kroppen din i form.

Mange fnyser av ordet trening, men fysisk aktivitet trenger ikke å bety hardtrening på et helsestudio. Du kan like gjerne gå en god tur, sykle eller svømme. Tren gjerne med partneren eller en god venninne, da blir det også vanskeligere å skulke unna en treningsøkt. En jevn treningskurve er best, og begynn rolig hvis du ikke har trent særlig før. Hvor ofte du trener, er opp til deg. Hold deg da i aktiv bevegelse i minst 20 minutter hver gang, gjerne mer om du klarer. Husk å varme opp i minst ti minutter først. Det er også svært viktig å strekke ut i 5-10 minutter etter treningsøkten.

Forslag til aktiviteter for deg som vil unngå helsestudio:
* Gå tur! Dette krever verken innkjøp av spesialutstyr eller innmelding, og er lett å gjennomføre. Ta gjerne med deg partneren eller en venninne og gå lange turer hvor dere prater om barnet eller andre ting som opptar dere. Dette kan også være en god investering i parforholdet. Kle deg etter været og varier gjerne turløypen.

Et alternativ til slike turer er å gå  i stedet for å kjøre eller ta bussen. Gå til butikken, til jobb eller andre steder. Blir det for langt, kan du ta buss én vei, eller gå av noen stoppesteder før. Bruker du staver eller vekter når du går, får du også trent overkroppen. Jo fortere du går, jo mer får du ut av turen med tanke på blodtrykk, lungekapasitet og blodsirkulasjon.

* Yoga. Mange synes yoga er en deilig og avslappende form for trening. Kroppen blir mer bøyelig og tøyelig, det hjelper deg å holde en god holdning og kan bidra til at du tåler stress bedre. Noen av øvelsene skal du være forsiktig med når du er gravid, så informer gjerne instruktøren om det.

* Sykle. Enten du sykler turer, sykler til jobb eller annet – sykkel er et godt fremkomstmiddel, et bra alternativ til bil, og god trim.

* Magedans. Magedans er i ferd med å bli veldig populært, og mange synes dette er en lystbetont og morsom måte å trene på. Hofterotasjonen i magedans kan hjelpe på bekkenmuskulaturen. Og kanskje lærer du noe du kan bruke under fødselen?

Noen liker mer anstrengende trening som:
* Fotball, basketball, svømming, tennis, squash, håndball og så videre. Kanskje har du en favorittsport – trivsel er viktig.

* Løp eller jogg 20-30 minutter noen ganger i uka. En enkel aktivitet som lar seg passe inn i en travel hverdag. Husk godt skotøy, og prøv å jogge på mykere underlag som sand, gress osv.

* Vekter og/eller aerobics. Søk gjerne hjelp om du ikke har løftet vekter før, og få gjerne en instruktør til å hjelpe deg å utforme et eget treningsprogram. Bruk gjerne pulsklokke.

* Kampsport, kickboxing og selvforsvar kan være nyttig å kunne, og gode treningsalternativer. Husk at du skal være forsiktig når du blir gravid.

Du kan trene kroppen for hardt også, slik at det går utover blant annet fruktbarheten. Topptrente idrettsutøvere mister gjerne eggløsning og menstruasjon på grunn av treningen, og kan ha større vanskeligheter med å bli gravide. Dersom du driver idrett på høyt plan, kan du diskutere å kutte i treningen for å bli gravid med trener og/eller lege. For menn kan høy kroppstemperatur på grunn av trening ha negativ innvirkning på sædcelleproduksjonen.

Enkelte aktiviteter bør unngås under svangerskap:

* Fallskjermhopping

* Fjellklatring

* Ridning

* Vannski

* Snowboarding

* Strikkhopping

* Dykking

Podcast: Trening under graviditeten
Gjest: jordmor og treningsinstruktør Cecilie Eik

Fordeler med fysisk aktivitet:
* Øker sjansene for sunn unnfangelse og sunt svangerskap. Fysisk aktivitet holder hormonnivåene i balanse både hos menn og kvinner, slik at kvinnens syklus holder seg stabil og mannens sæd blir friskere.

* Hjelper på humøret.

* Bidrar til å øke stresstoleransen.

* Du sover bedre og har mer energi når du er våken.

* Forbereder kroppen på den fysiske belastningen et svangerskap er.

* Sørger for at hun er i form før svangerskapet, slik at hun slipper å ”reparere” på den fysiske formen når svangerskapet er et faktum.

* Styrker rygg- og magemuskulaturen slik at risikoen for ryggplager blir mindre.

* Hjelper deg å holde vekten.

* Kan virke positivt dersom du prøver å slutte å røyke.


Podcast: Trening etter fødselen
Gjest: jordmor og treningsinstruktør Cecilie Eik


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: