FamilieTrim og treningHvordan sjekke om du har delte magemuskler

Hvordan sjekke om du har delte magemuskler

Det er ofte nybakte mødre som sliter med delte magemuskler. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 57035
Etter en fødsel er det ikke uvanlig å ha delte magemuskler. Men er dette noe du kan sjekke selv, og vil det gå tilbake til normalen av seg selv?

Ved et mellomrom mellom magemusklene fra over 3 centimeter kalles tilstanden på fagspråk rectus diastase.

Man kan måle avstanden på ulike måter. For selv å finne ut om en har delte magemuskler, blir en gjerne oppfordret til å kjenne etter når en tar halv sit-up.
­– Du kan ligge på rygg og løfte overkroppen, og samtidig kjenne midt på magen – og presse litt nedover. Dersom mellomrommet på tvers er på mer enn 2,5 centimeter, eller to fingerbredder, har du diastase – delte magemuskler. Dersom du ligger rolig på rygg uten å spenne musklene kaller vi det diastase dersom mellomrommet er på 3 centimeter eller mer, sier Sandra Bjordal Gluppe, og understreker imidlertid at dette er en mild diastase og helt normalt etter fødsel.

Gluppe er fysioterapeut og har tatt en doktorgrad om delte magemuskler etter fødsel ved idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, finansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Best å måle med ultralyd
Men Gluppes erfaring fra doktorgradsarbeidet er at det er vanskelig å sjekke om en har diastase selv.
– Det er flere ting som kan gjøre det vanskelig å kjenne, som at det er kort tid siden en har født – og individuelle anatomiske forskjeller i overgangen mellom muskel- og bindevev som gjør det vanskelig å kjenne akkurat hvor denne overgangen er. Gullstandarden når vi måler diastase er ultralyd, sier hun.

Gluppe sier at magemuskler er et hett tema, spesielt i sosiale medier.
– Det er veldig mange som lurer på om de har delte magemuskler og som er forvirra over forskjellige råd på nett, sier hun.
– Vi fant blant annet i den ene studien vi gjennomførte at 70 prosent av kvinner som trodde de hadde delte magemuskler ikke hadde det da vi undersøkte med ultralyd, sier Gluppe.

Kan ta inntil ett år
Hos 70 prosent av de som har diastase, vil mellomrommet forsvinne naturlig. Over halvparten har normal avstand mellom magemusklene allerede seks uker etter fødselen, mens det for andre tar inntil ett år.
– En studie utført ved Akershus universitetssykehus fant at rundt 30 prosent vil ha delte muskler så lenge som ett år etter fødselen, sier Gluppe.

Ifølge Gluppe har flere delte magemuskler – uten at de vet om det.
– De klarer seg fint, og er heller ikke plaget av utseendet. Vi kaller det diastase når mellomrommet er mer enn 2,5-3 centimeter, men mange vet ikke hvilken avstand det var før de ble gravide. Kanskje var det innenfor det vi kan kalle en normal variasjon før de ble gravide, sier hun.

Kosmetiske plager
– For noen vil plagene også være av kosmetisk art – de merker at magen buler ut. Dette er særlig et problem for de som har det vi betegner som betydelig diastase, som er over 5 centimeter stort mellomrom, sier Gluppe.

Kan ikke knytte plager til diastase
Noen har problemer knyttet til diastase, andre ikke. Smerter i bekkenet og nedre del av ryggen er blant problemene som har blitt knyttet til delte magemuskler, men foreløpig er det ifølge Gluppe ingen enighet i forskningen som kan dokumentere sammenhengen. Det ser imidlertid ut til å være en sammenheng mellom diastase og nedsatt magemuskelstyrke, magemuskelsmerter og nedsatt kroppsbilde/livskvalitet.
– Det er også viktig å få fram at fordi det er veldig få som har større diastase, så har vi ikke forskning som kan si noe om sammenhengen mellom for eksempel ryggsmerter og diastaser som er av betydelig grad, sier Gluppe.

Hva som kan hjelpe kvinner med diastase er det heller ingen fasit på. Det foregår flere studier, men de er ikke ferdige ennå.
– Det er mange som selger treningsprogrammer som de mener skal skal lukke diastasen, men her er det viktig å si at ingen ennå har oppskriften på hva som hjelper. For det mangler fremdeles viktig forskning, sier Gluppe.

Målet bør være nasjonale retningslinjer
Hun sier at målet i framtiden er internasjonale/nasjonale retningslinjer som gjør at de kan fange opp og ha et system for oppfølging av kvinner med store diastaser. Derfor bør alle kvinner som har født få minst en time oppfølging hos fysioterapeut etter fødsel.
– På den måten kan vi fange opp de som trenger hjelp, sier hun.

Gluppe er selv fysioterapeut, og sier hun prøver å hjelpe når kvinner som har født ber om hjelp til å bli kvitt delte magemuskler.
– Jeg gir dem forlag til øvelser som jeg tenker kan være nyttige. Mange klinikere har masse erfaring, og kan ha sett god virkning hos flere kvinner. Men for å kunne slå fast at bestemte øvelser har effekt, kreves forskning. Og forskning har strenge krav for bevis. Øvelsene som gis til en gruppe kvinner, må ses i forhold til en kontrollgruppe som ikke trener. Og vi må ha et visst antall deltakere med i studier for å kunne dokumentere effekt av et tiltak, forklarer Gluppe.

En slik studie ble gjennomført som en del av hennes doktorgradsprosjekt og inneholdt blant annet øvelsen sit-ups. Selv om øvelsen i seg selv ikke lukker diastasen, ble kvinnene som trente sterkere og opplevde bedring selv. Dette er to gode grunner til å komme i gang med å trene alle musklene i magen. Styrketrening er ferskvare og må tilpasses den enkelte, er hennes råd.

– Ikke vær redd – og bruk kroppen!
Likevel mener Gluppe det er viktig å understreke at kvinner ikke skal være redde for å bruke kroppen sin.
­– Det er bedre å bruke kroppen og være i aktivitet, enn å la være å gjøre øvelser – i frykt for at de kan gjøre mer skade. Et eksempel er øvelsen sit-ups, som har vært frarådet kvinner med delte magemuskler. Denne øvelsen vet vi nå, ut ifra ny forskning, at ikke øker diastasen – og er derfor ansett som trygg å gjøre dersom man vil det (Gluppe et al. 2023). Dersom du kjenner at noe med magen ikke er som det skal, kan du for eksempel kontakte en fysioterapeut, sier hun.

Gluppe er leder for faggruppen i kvinnehelse i Norsk Fysioterapiforbund, og faggruppen har utarbeidet spesifikke lister (fysioterapi før og etter fødsel) som viser hvor i landet det er fysioterapeuter som har denne kompetansen. Listene kan du se her.

Gluppe synes også det er viktig å få fram at kvinner ikke skal bli redde og skremte dersom de oppdager at de har diastase.
– For veldig mange vil mellomrommet mellom magemusklene gå tilbake uten spesielle tiltak. Og jeg mener det er lurt at de som har født er med på mammamagetrening og melder seg på gruppetimer. Det er viktig å styrke muskulaturen, selv om vi ennå ikke har forskning som viser hvilken trening som gir best resultat, avslutter hun.


Podcast: Trening etter fødselen
Gjest: jordmor og treningsinstruktør Cecilie Eik


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: