Trenger alle kvinner smertelindring når de føder?
– Nei, kvinner opplever forskjellige grader av fødselssmerte. Det er vanskelig å si på forhånd hvilke kvinner som ender opp med å få hva slags smertelindring. Det man imidlertid vet er at innstilling har mye å si for hvordan man takler smertene. Klarer man å slappe av, puste riktig og innse at smertene har et formål, kan det ha en positiv effekt.
10 kjappe: smertelindring under fødselen
Er du førstegangsfødende og usikker på hvordan du best kan lindre fødselssmertene? Jordmødrene Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen gir deg svar på det du lurer på!
Er det et mål å føde smertefritt?– Nei, det mener ikke vi. Smertene har en effekt og et formål. Den intense opplevelsen en fødsel er markerer et viktig skille og store forandringer i livet. Men man skal selvsagt få lov til å benytte seg av tilgjengelig og ufarlig smertelindring.
Hva slags typer smertelindring er tilgjengelig?Det finnes både medikamentell og ikke-medikamentell smertelindring. Blant den ikke-medikamentelle er badekar og massasje vanligst, i tillegg til akupunktur. Lystgass og epidural er de vanligste medikamentelle metodene.
Hva er fordeler med akupunktur?– Akupunktur er etter hvert en anerkjent og effektiv metode for å dempe spesielt ryggsmerter og få den fødende kvinnen til å slappe av. I tillegg kan akupunktur hjelpe på riene, stimulere barnet til å komme lenger ned og få mormunnen til å åpne seg. Mange opplever at akupunktur før fødselen – såkalt modningsakupunktur – gjør at forløpet er raskere.
Hva er ulemper med akupunktur?– Akupunktur fungerer ofte best i de første fasene. Noen kvinner kommer inn med 8-9 cm åpning, og for disse kan akupunktur ha mindre smertestillinde effekt.
Noen synes det er vanskelig å ligge i ro i de 20 minuttene nålene skal virke, og nålene kan irritere enkelte. Opptil 20 prosent av de fødende opplever dessuten at akupunktur har liten eller ingen effekt på fødselssmertene.
Hva er fordeler med lystgass?– Lystgass kan gi en ”likegyldig” følelse som gjør at man slapper bedre av. I tillegg hjelper den den fødende med å puste riktig. Mange synes det er trygt å ha den som et ”holdepunkt” under en ellers tøff situasjon, og man får fokus på noe annet.
Hva er ulemper med lystgass?– Det er ingen kjente medisinske ulemper ved lystgass. Men du har kanskje hørt kvinner som forteller at de har blitt kvalme av lystgass. Forklaringen på kvalmen kan være rieintensiteten, og ikke selve lystgassen. Flere fødende som har brukt litt tid på å bli kjent med lystgass som smertelindring, har likevel fått hjelp av den.
Dersom du bruker lystgass, kan du også bli litt mindre mobil. Det er ikke så lett å bevege seg langt når du skal ha med deg slangen med lystgass.
Les også:
Hva er fordeler med epidural?– Epidural gir desidert best smertelindring og for enkelte kvinner kan det være det som skal til for å få kroppen til å slappe av og jobbe med riene.
Hva er ulemper med epidural?– Den største ulempen er at epidural kan føre til riesvekkelse og treg fremgang, noe som øker sjansen for bruk av ristimulerende drypp og mer overvåking. Det er også flere fødsler som avsluttes med sugekopp eller tang. I tillegg er det alltid en viss risiko forbundet med slike inngrep. Noen kvinner forteller at de er litt ømme der nålen ble stukket inn, i tiden etter fødselen, mens andre kan ha problemer med å kjenne at de må tisse de første dagene.
Er det et mål i seg selv å føde uten smertelindring?– Nei. Fødsel er ingen kvinne-eksamen der den med færrest former for smertelindring vinner. Det man imidlertid bør fokusere på, er å komme fødselen i møte med et åpent sinn. Ha en plan om hvordan du i utgangspunktet ønsker det, men ha også en plan B. Hva man forventer og ønsker, står ikke alltid i stil med realitetene. Dem som er livredde smerte kan faktisk tåle en fødsel utmerket, mens en som kommer med et sterkt ønske om å føde naturlig, kan måtte ende opp med epidural. Til syvende og sist er det aller viktigste at alt går bra med deg og barnet og at du gjerne får en god fødselsopplevelse!
Les mer: Alt om fødsel og smertelindring
Podcast: Smertelindring under fødselenGjest: jordmor Kirsten Jørgensen