BloggÅ føde i vann

Å føde i vann

Mange får anledning til å selv løfte babyen opp fra vannet og tett inntil seg. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22081

Jeg tar imot babyer i alle mulige fødestillinger – det kan være at kvinnen føder på fødekrakk, i sideleie, halvt sittende, på kne eller stående – eller i vann. For mange jordmødre er det en spesiell opplevelse når det blir vannfødsel.

Jeg opplever at det egentlig ikke er så mange kvinner som har vannfødsel på ønskelisten sin til fødselen. Det er noen få som har lest seg opp på emnet, og har et stort ønske om å føde i vann. Vi forsøker alltid så godt vi bare kan å imøtekomme slike ønsker. Det gjelder for øvrig alle ønsker fødekvinner har.

På Fødeloftet i Stavanger kan jeg tenke meg at antallet vannfødsler er under fem prosent. Jeg vet også at det er stor variasjon fra fødested til fødested.

Er ofte lenge i vann før babyen fødes
Fødsel på krakk, på kne eller og i vann ligner mye på hverandre. Det er den helt samme prosessen som skal skje: Babyen skal jobbe bakhodet fram under morens symfyse, hodet skal fødes, og skuldrene rotere ut.

Men før man kommer så langt, har de fleste som føder i vann vært i badekaret lenge. De har som oftest også brukt badekaret i åpningsfasen. Det varme vannet kan gi veldig god lindring under riarbeidet. Jeg opplever også at mange finner roen i vannet – som om badekaret blir etlite føderede hvor kvinnen kan føle seg avslappet og beskyttet. Og vi vet jo at det å føle seg trygg og avslappet har veldig god innvirkning på fødselsprosessen.

Må fødes under vann
Det må være nok vann i badekaret hvis det skal være trygt å føde i vann. Det må være slik at hele babyen kan fødes under vann, uten å komme i kontakt med luft før hele babyen er ute. Babyer begynner ikke å puste før de kommer i kontakt med luft, og ved vannfødsler kommer de jo fra vann til vann. Samtidig gir fortsatt navlesnoren ekstra surstoff de første minuttene, helt til pulseringen etter hvert opphører. Når babyen fødes under vann, og løftes opp til mor, så skal den ikke under vann med ansiktet igjen. Vi jordmødre sørger for at alt dette foregår trygt og fint.

Det kan være veldig fint å føde i vann
Forestill deg følgende: Du har vært i badekaret en stund, og pustet og jobbet deg gjennom åpningsriene. Du kjenner at trykketrangen melder seg, og vet at det er full åpning nå. Du halvsitter gjerne, og støtter ryggen mot kanten på badekaret. Partneren din sitter inntil badekaret og holder deg mens du så smått begynner å presse. Jordmor guider deg, og langdomt kommer hodet fram. Du kjenner gjerne med hånden din på hodet til til babyen, og forbauses over hvor mykt det kjennes ut. Jordmor ber deg være forsiktig neste gang du får en ri, og langsomt og rolig blir hodet født. Skuldrene roterer ut, og babyen fødes ut i det varme vannet.

Akkurat i dette øyeblikket ber jeg ofte kvinnen åpne øynene. Da kan hun være med å løfte babyen sin opp av vannet, og tett inntil seg.

En roligere start på livet?
Dette er det helt fantastisk å få lov til å være med på som jordmor. "Vannbabyer" er ofte mye roligere enn babyer født på land. Det er akkurat som om de rekker å summe seg litt etter å ha kommet til verden. Og de er ofte veldig våkne – mange åpner øynene allerede før vi løfter dem opp av vannet.

Etter en liten stund vil vi vanligvis slippe ut vannet av badekaret. Noen jordmødre vil gjerne ha kvinnen opp fra badekaret før morkaken kommer. Jeg pelier å tappe ut vannet og hjelpe morkaken ut før kvinnen går ut av badekaret. Så går hun og legger seg i sengen med babyen etterpå.

Ikke sikkert jordmor vil ta imot babyen i vann
Ikke alle kan føde i vann, og ikke alle jordmødre er komfortable med vannfødsler. Hvis du tenker på å føde i vann, er det lurt å nevne det når du kommer inn til oss i fødsel. Da kan vi finne en jordmor til deg som er trygg på og vant til vannfødsler.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: