Fødsel– Dette kunne jeg gjort ti ganger til!

– Dette kunne jeg gjort ti ganger til!

Alle foto: fødselsfotograf Maria Vatne Payne/Birth.no
Av Janet Molde Hollund 6311 Sist oppdatert 22.04.15

To dager før termin kom lille Eira Marie til verden – hjemme i stua i en blokkleilighet i Oslo. – Jeg syntes det var mye tryggere å skulle føde hjemme, forteller nybakt mamma Jennifer West.

– Hadde jeg hatt en fast jordmor gjennom hele svangerskapet og fødselen, hadde jeg kanskje vurdert å føde på sykehus. Jeg er fra Canada, og der er det vanlig å ha samme jordmor hele graviditeten – slik at du har kontinuitet og kan føle deg trygg, enten du velger å føde hjemme, ved fødestue eller på sykehus.  For meg var det viktig å ha denne tryggheten, og jeg valgte derfor en privat jordmor – som også kunne være med på hjemmefødsel, forteller Jennifer West.

Jennifer sier at i Canada dekker staten utgiftene for jordmor uansett hvor kvinnene velger å føde, og at det derfor gir kvinnene og deres familie valgfrihet når det gjelder hvor og med hvem de ønsker å føde. Planlagt hjemmefødsel med jordmor er ikke en del av det offentlige tilbudet i Norge.

Les også: 
Dette må til for at du kan føde hjemme

En helt vanlig fødsel

15. mars i år kjente Jennifer noe som kunne være starten på fødselen. Hun sto opp midt på natten, og ruslet først rundt alene i flere timer.
– Jeg gikk til kjøkkenet, og var opptatt av å få noe fra jobben ferdig. Jeg hadde litt igjen å skrive på en rapport, men det gikk ikke. Jeg ga opp. Så tenkte jeg at jeg kunne lage en ostekake, og en stor gryte mat vi kunne spise etter fødselen, sier Jennifer.

Men det ble ikke noe av matlagingen heller. Lattermildt forteller Jennifer at de heldigvis hadde fikset noe mat som lå klar i fryseboksen.

God hjelp av fødebasseng
Etter en stund vekket Jennifer samboeren Frank, og sa at de måtte rydde leiligheten. Så klokken fem om morgenen vasket han gulvet. Paret gjorde klart fødebassenget, som skulle stå i stua. Engangsbassenget hadde Jennifer tatt med seg fra Canada.

Alt er klart til fødsel - midt i stua i blokkleiligheten.

Da bassenget endelig var oppe, ble det mye brukt. I rundt fire timer var Jennifer i vannet.
– Det føltes godt. Jeg hadde ikke smertelindring, men hadde heller ikke tenkt å bruke det. Med en mor som er jordmor og som har bistått et stort antall hjemmefødsler, har jeg vokst opp med å høre at det stort sett går bra, og at det er noe man klarer, sier hun.

Les også: 
Fødselens faser


Så lenge varer fødselen


Hadde med fotograf på fødestua

– Det er mye fokus på hvor vondt og skummelt det er å føde, og jeg tror at det å føde hjemme kan gjøre kvinnen roligere og tryggere i fødsel. Man er jo hjemme, det er ikke noe stress involvert, og alle tilstede er folk man kjenner og har valgt selv. Det er en helt annen atmosfære og pappaen får en helt annen rolle enn på sykehuset. Det er utrolig fint å se den omsorgen partneren viser, sier fotograf Maria Vatne Payne. Hun har i løpet av et drøyt år vært med for å dokumentere ti fødsler. Sju av dem har vært på sykehus, tre hjemme – deriblant Jennifers.





Forskning viser at hjemmefødsel er trygt

Forskning fra Norges første jordmorprofessor, Ellen Blix, viser at det er trygt å føde hjemme og på jordmorstyrte fødestuer. Kvinnene som føder hjemme opplever sjeldnere komplikasjoner som store blødninger og fødselsrifter enn kvinner som planlegger sykehusfødsel.

– Ved en hjemmefødsel har ikke kvinnene mulighet til å få noen annen form for smertelindring, og de er veldig innstilt på å klare seg uten, sier leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen.

Hun tror én viktig grunn til at det er lettere å føde naturlig hjemme, er at folk er på en kjent arena.
– Det er nok mer fremmedgjøring på et sykehus, sier Jørgensen.

Jordmorforeningen ønsker å kunne legge til rette for at kvinner kunne føde der de selv ønsker
Årlig er det rundt 100 planlagte hjemmefødsler i Norge. Et beskjedent tall, tatt i betraktning at det hvert år kommer nærmere 60.000 nye barn til verden. Kirsten Jørgensen mener langt flere kunne født hjemme.
– Jeg synes det hadde vært flott om vi kunne legge til rette for at kvinner kunne føde der de selv ønsker. Er de tryggere, betyr det ofte færre komplikasjoner og mindre bruk av smertestillende. En mer naturlig fødsel gir en helsegevinst hos mødrene, men også økonomisk betyr det lavere kostnader, men, sier hun.

Kampanjen «En regning blir født», som gikk våren 2015, viste at en fødsel på norske sykehuset koster rundt 35.000 kroner. Bruker kvinnen for eksempel epidural eller trenger keisersnitt, blir det langt dyrere.

Les også: 
Så mye koster en fødsel

Krav for å kunne føde hjemme
Men Jørgensen understreker at hjemmefødsel ikke er for alle. Noen skal ikke føde hjemme, og må føde på spesialiserte avdelinger. For å få lov til å føde hjemme, må du oppfylle følgende kriterier:
1. Du må i utgangspunktet være frisk og tilhøre lavrisikogruppe, og ha et ukomplisert svangerskap.
2. Du blir fulgt opp av samme jordmor gjennom svangerskapet, og det er forventet at du får et friskt barn.
3. Det må være rimelig nærhet til sykehus.

Overflytting til sykehus ved hjemmefødsel:

Førstegangsfødende kvinner som velger en hjemmefødsel, har større sannsynlighet (om lag 27 prosent) enn flergangsfødende (om lag 4 prosent), for å bli overført til sykehus før barnet er født. Hovedårsaken til overflytting fra hjemmet til sykehus er langsom fremgang i fødselen.




Kilde: Helsenorge.no

– Du blir altså selektert til å føde hjemme, og det er i utgangspunktet ingen komplikasjoner. Men selv om du er trygg hjemme, skal en vite at det alltid kan skje noe. Uansett. Jordmødrene skal kunne handle ved akutte hendelser, sier Jørgensen.  Og legger til at en viktig forutsetning er at jordmor følger Helsedirektoratets retningslinjer for hjemmefødsler, og holder seg oppdatert og hospiterer på sykehus.

Jennifer følte fødselen gikk fort
Jennifer bor bare 10-15 minutter fra Rikshospitalet, som var back up i tilfelle noe uventet skulle skje.
Men fødselen gikk veldig fint.
– Vi hadde bare folk vi kjente rundt oss. Det var jordmor Annett, og jordmor Kristina kom litt senere. Og så var det fødselsfotograf Maria, partneren min og meg. Det var ingen kort fødsel. Fra jeg merket de første tegnene og til jenta vår ble født, gikk det 11 timer. Men merkelig nok syntes jeg likevel tiden gikk fort, sier Jennifer.

Kanskje hadde det noe med innstillingen hennes å gjøre.
– Moren min er som sagt jordmor, og hun har fortalt at det kan gå fort – eller dra ut i tid. Derfor valgte jeg å ikke fokusere for mye på tid, og prøvde å ikke ha noen spesielle forventninger.

15. mars klokken 14.27 kom endelig babyen de hadde ventet på, og som de ennå ikke visste om var en gutt eller ei jente.
– Babyen overrasket oss med et veldig våkent blikk da den kom ut i vannet. Og en annen fantastisk overraskelse, var at det var ei jente. Eira Marie kom mens solen skinte gjennom stuegardinene. Hun var 2,85 kilo og 46 centimeter lang, sier den stolte moren.








God oppfølging etterpå
I dagene etter fødselen fikk den nybakte familien god oppfølging med flere jordmorbesøk. Jordmor sørget også for å lage avtaler med både barnelege og sykehus, slik at de kunne dra og få den første kontrollen og ta Føllings prøve.


Får Jennifer flere barn, velger hun trolig hjemmefødsel igjen.
– Etter at alt det harde arbeidet var vel overstått, og vi hadde fått verdens beste premie i armene våre, sa jeg at jeg gjerne kan gjøre dette ti ganger til, ler Jennifer.





 


Alle bildene er tatt av fødselsfotograf Maria Vatne Payne. Flere bilder fra denne og flere andre fødsler kan du se på Birth.no


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: