BloggEn lang oppstart til fødsel – hva gjør man da?

En lang oppstart til fødsel – hva gjør man da?

Noen kvinner er utslitt før fødselen har kommet skikkelig i gang. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 45982

Noen ganger drar fødselen ut i langdrag, og kvinnen føler seg utslitt før fødselen har kommet skikkelig i gang. Jordmor Ragna gir råd om hvordan du kan samle krefter slik at du holder ut helt til du er i mål.

Jeg kan se henne for meg. Hun som kommer inn til oss på Føden for tredje gang uten å være skikkelig i fødsel. Sminken er kanskje ikke helt på G lenger, og håret kan være litt ullete. Dongeribuksen er byttet ut med joggebukse, og hele kroppen ser tung og sliten ut. Kroppsspråket forteller at hun er ganske på felgen og ikke har mye energi på lager. Når det kommer en sammentrekning ser hun forpint og anspent ut – og når jeg tar henne inn i mottaket, går det ofte ikke lenge for tårene står i øynene og gråten slippes til……

Hun kan kanskje fortelle at sammentrekningene startet for ett, eller noen ganger to, døgn siden, og at de oppleves smertefulle og krevende. Hun har ikke riktig fått sovet, og har ikke noe særlig lyst på mat. Og de to andre gangene hun var inne på Føden det siste døgnet for en sjekk, var det bare én cm åpning – derfor var hun blitt sendt hjem igjen.

Trøtt og sliten før fødselen er i gang
Heldigvis er det ikke så ofte vi treffer kvinner som opplever dette, men alle forstår at med en slik oppstart av fødselen, har man et noe mer utfordrende utgangspunkt for fødselsarbeidet videre – mest av alt fordi kroppen er så trøtt og sliten før den aktive delen av fødselen er riktig i gang. Så her er det viktig å bryte den onde sirkelen, og hjelpe kvinnen til enten å finne hvile eller å komme skikkelig i fødsel. Hos oss er politikken slik at en kvinne som kommer inn for tredje gang (i samme fødsel) UANSETT innlegges. Veien videre når hun er hos oss avhenger av mange ting, mest av alt selvfølgelig hvor langt hun har kommet i fødselen. Dette kommer jeg tilbake til litt senere i innlegget.

Latensfasen: samle energi
Så hvis du som leser dette er gravid og nærmer deg fødselen, så kan det være lurt å tenke litt på hvordan du kan gjøre denne ‘oppstart-tiden’ så bra som bare mulig. Den første fasen av fødselen kalles latensfasen. Det er vanligvis en fase hvor sammentrekningene stille og rolig etableres over en god del timer. Fra å starte med lange pauser på 10-20 minutter og en ri-varighet på rundt 30 sekunder, så etablerer riene seg med mye kortere intervall, og den enkelte ri blir tydelig lengre – gjerne opp mot minuttet. Hvis dette skjer i løpet av noen timer, eller kanskje innen et døgn, så henger de aller fleste med. MEN siden du ikke vet hvor lang latensfasen din blir, er det kjempelurt å tenke at denne fasen av fødselen handler aller mest om å fylle kroppen med energi. Det er bare helt utrolig viktig!


Pust, spis og hvil
Så når du kjenner de første små tegnene på at fødselen kanskje er i gang, skal du holde roen. Det er veldig bra allerede helt fra begynnelsen å bruke pusten som et redskap til å slappe av i kroppen. Så når du kjenner en sammentrekning nærmer seg, så puster du konsentrert og rolig. Og når du puster ut, gir du HELT slipp i kroppen.


Du bør spise små, gode måltider og du bør hvile. Er det kveld eller natt, så gå i seng og sov om du bare klarer det – gjerne med en deilig varmeflaske på magen. Om du kommer litt opp til overflaten når det kommer en sammentrekning, så klarer du kanskje å sovne/duppe av i pausene – alt hjelper til.


Få støtte av noen rundt deg
I denne oppstartsfasen er det også viktig at du har god støtte rundt deg. Partneren din kan være med å støtte og supporte, og sørge for at du får i deg næring og drikke. Han kan hjelpe deg med å puste og gi slipp i kroppen under riene, og han kan være med å finne på ting dere kan gjøre sammen. Er det dagtid kan dere se på serier eller film, lage litt god mat sammen, gå en liten tur, se på gamle bilder, bestille god takeaway eller noe helt annet som dere liker å gjøre. Det handler mye om å flytte fokus litt og få tiden til å gå godt i påvente av tettere, lengre og bedre rier.


Men av og til blir oppstarten likevel virkelig krevende. Noen få kvinner kan oppleve at sammentrekningene helt fra begynnelsen kommer tett som perler på en snor, uten mer enn kanskje 3-4 minutters pause – og at det ikke er noe særlig oppbygging. Akkurat som om kroppen bare går ‘rett på sak’. Da er det vanskelig å finne roen, se film og gå tur. Og det er faktisk heller ikke mulig å sovne når pausene er så korte. Her er det viktig å få hjelp av oss profesjonelle. Ring til oss og få tips og råd i telefonen. Kom gjerne inn for en sjekk og litt veiledning. Og hvis du virkelig ikke klarer å være hjemme, selv om det ikke er så stor åpning enda, så si det til oss. Dette er jo den fasen som legger til rette for veien videre i fødselen, og det er SÅ viktig at ikke all energien brukes opp her.


Noen ganger er medisiner løsningen
Av og til må vi ty til medisin for å klare å bryte sirkelen og få kroppen til å slappe litt av. Det er ikke så ofte, men noen ganger kan det faktisk være den beste løsningen. Da kan vi kombinere smertestillinde som både paracet, paralgin forte og morfin med innsovningsmedisin. Hvis bare kroppen da kan få en liten time-out, kan alt se helt annerledes og mye bedre ut etter noen få timers hvile eller søvn. Andre ganger ganger igjen kan det være aktuelt med en tidlig epidural for å gi kvinnen litt ‘fred’.


Vær ærlig – si hvordan du har det
Men for å kunne hjelpe deg best mulig, er vi helt avhengige av at du formidler til oss hvordan du faktisk har det. Selv om vi forsøker å ‘lese’ deg så godt vi bare kan, og stille de riktige spørsmålene, så er det ikke alltid vi treffer blink. Så snakk med oss og si ifra om hvordan du EGENTLIG har det.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: