FødselFikk rier på ferie i uke 28 – måtte føde i Spania

Fikk rier på ferie i uke 28 – måtte føde i Spania

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 7839 Sist oppdatert 24.11.14

I august reiste gravide Alexandra Celine Jakobsen til Spania med samboeren. Planen var å bli der i tre uker. Men så begynte riene.

Alexandras tredje svangerskap hadde vært ukomplisert, selv om hun hadde bekkenløsning med låsning i korsryggen. Hun forteller at hun spiste som en hest og la godt på seg. Men ingenting skulle tilsi at fødselen skulle begynne lenge før termin. Derfor reiste de til Spania i god tro om at de skulle få en fin ferie.

– Vi skulle reise hjem til Norge 2. september, men noen dager før følte jeg meg dårlig. Jeg hadde noen sterke kynnere, og dro til sykehuset for å få det sjekket. Legene sa at jeg hadde rier, og litt åpning. Jeg var da 28 uker gravid, forteller Alexandra.

En ultralydundersøkelse viste at babyen lå med hodet ned. Alexandra fikk medisiner for å stoppe riene, og beskjed om å holde seg i nærheten av sykehuset. Hun fikk utreiseforbud på grunn av truende for tidlig fødsel. Legene fryktet at vannet skulle gå under flyturen. Sammen med samboeren Magne Rasmussen fikk hun bo i en leilighet mens de ventet. De prøvde å leve som vanlig imens.

Vannet gikk i uke 34
Alexandra og Magne var på besøk i Alicante da Alexandra oppdaget vannaktig utflod med litt blod i. Hun fikk også veldig sterke kynnere, og skjønte at hun måtte til sykehus.

– De tok en gynekologisk undersøkelse, og sjekket også med ultralyd. Vi fikk sjokkbeskjeden at vannet hadde gått, sier Alexandra.

Hun ble lagt inn, og de prøvde igjen å utsette fødselen slik at babyen skulle bli født minst mulig prematur.

– Jeg fikk riestoppende drypp og antibiotika i to dager for at vi skulle rekke å få lungemodningssprøyter, forteller Alexandra.

Bortsett fra litt språkproblemer, var tiden på sykehuset fin. Etter seks dager ble hun imidlertid satt i gang.

Les også:

Kjente første skikkelige spark i uke 38+6

Da jeg reiste meg opp, var plutselig hodet kommet ut

Kaisa veide 5135 gram – satt fast under fødselen

En liten jente kommer til verden
Alexandra er godt fornøyd med fødselsopplevelsen.

– Riene pleier å bli heftigere når man blir satt i gang, men jeg taklet det godt. Det gikk raskt fra fire til ti centimeter, og jeg laget ikke mye lyd under riene. Jeg tror det kom to stygge ord ut av meg under hele fødselen, sier Alexandra.

Etter tre press kom en liten jente til verden. Ifølge Alexandra gråt hun så snart hodet var født. Hun var 2445 gram tung, 46 centimeter lang og hadde 32 centimeter i hodeomkrets. Selv om den vesle jenta var født i uke 35, fikk familien reise fra sykehuset allerede tre dager senere.

Kommer seg ikke hjem til Norge
Nå bor familien i leiligheten til Alexandras svigermor og samboer i påvente av hjemreise. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt som de hadde sett for seg.

– Vi bestilte reiseforsikring før vi dro på ferie. Da vi var kommet til Spania ringte jeg for sikkerhets skyld og sjekket at alt var i orden. Men da hadde noe feil skjedd, og forsikringen var ikke registrert. Vi tegnet da en ny, og fikk beskjed om at alt var ok, forteller Alexandra.

Da hun et par uker senere trengte forsikringen, var det ifølge Alexandra ikke like mye velvilje å spore hos forsikringsselskapet.

– Først snakket jeg med en mann som sa at han skulle hjelpe oss. Vi ble brutt, og jeg ringte tilbake. Da jeg fortalte om regningens størrelse, ble det en helt annen tone, sier Alexandra.

Forsikringsselskapet mener forsikringen paret tegnet ikke er gyldig for oppholdet, fordi den er tegnet etter at de reiste. Med en skyhøy sykehusregning aner familien ikke hvordan de skal få gjort den opp, eller hvordan de skal komme seg hjem til Norge.

Tør ikke håpe på snarlig løsning
Fordi Alexandra fødte ved et offentlig sykehus, er de blitt tipset om at HELFO (helseøkonomiforvaltningen) kanskje kan hjelpe å dekke regningen. Og at de er delvis dekket gjennom Europeisk helsetrygdkort.

– Det ser lyst ut, men vi tør ikke håpe, sier Alexandra.

Men det koster også å leve i Spania. Magne fikk beholde arbeidsavklaringspenger mens de reiste på ferie, men nå har NAV stoppet utbetalingene.

Vi har det bra!
Til tross for en litt kronglete start, er familien godt fornøyde med tilværelsen.

– Det har faktisk ikke vært noe særlig vanskelig. Vi har bare hatt det bra siden fødselen. Jeg har aldri vært i bedre form, og babyen har det superbra. Hun veier 3400 gram og er 51 centimeter lang nå. Alt gikk bedre enn vi hadde trodd, sier Alexandra.


Les også:


Kan man starte fødselen selv?


Alt du trenger å vite om vannavgang


Slik er den igangsatte fødselen

Liten fare for å føde på ferie
Jordmor Grethe R. Teigen mener risikoen for å føde på ferie er liten så fremt man forholder seg til flyselskapenes restriksjoner, er frisk og ikke tidligere har født prematurt.

– Men man kan aldri garantere at slikt ikke skjer. Det vil alltid være en avveiing det gravide paret selv må ta. Er du villig til å ta den risikoen, spør Teigen.

Hun mener likevel det ikke er lurt å reise på langtur rundt 30 uker ut i svangerskapet, men at kortere flyreiser som regel er greit.

– Det pleier jo å gå fint, sier hun.

Planlegg godt – i tilfelle noe skulle skje
Vet du at du er gravid når du planlegger reisen, skader det ikke å tenke smart. Er helsevesenet i landet sånn at det ville være ok om du havnet på sykehus og/eller måtte føde der? Er sjansene for språkproblemer store?

– Det kan også være lurt å ta med helsekort for gravide og blodprøvepapirer når dere reiser. Og husk på god hygiene. Mange gravide trives også best når det ikke er for varmt, sier Teigen.

Den skandinaviske modellen i fødsel
I Skandinavia er det stort fokus på naturlig fødsel med minst mulig inngripen. I andre europeiske land er blant annet keisersnittfrekvensen høyere, og det er mer medikamentelt fokus.

– Men jeg vet ikke om man kan si noe om hva som er best kvalitetsmessig. Jeg vet bare at mange utlendinger blir forundret over vår tilnærming til fødsel. Og kan tenke meg at det samme kan gjelde for norske kvinner som føder i utlandet, sier Teigen.

Sjekk reiseforsikringen!
Teigen sier det er viktig å ha reiseforsikringen i orden før man reiser – særlig som gravid.

– I mange tilfeller vil reiseforsikringen kunne dekke syketransport for den gravide slik at hun kan reise hjem og føde, i stedet for å bli værende til babyen er født, sier hun.

Hun kjenner ikke til Alexandra Celine Jakobsens historie, men kan tenke seg at det ikke var noen hyggelig opplevelse å ikke få føde barnet hjemme i Norge som planlagt.

– Som regel burde en slik tur som hun reiste på gå greit rundt uke 30, men man vet jo aldri med fødsler. Det er selvfølgelig en ekstra belastning med truende prematur fødsel i utlandet, med ekstra stress for familien. Det mest optimale ville for de fleste være å få komme hjem, sier Teigen.

Hun understreker at syketransport alltid vil være basert en individuell vurdering, og ikke alltid mulig å få til.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: