– Det kan være vanskelig å vite når fødselen egentlig begynte. Og derfor hører vi gjerne om fryktelig lange eller veldig korte fødsler, som i virkeligheten kanskje ikke var så lange eller korte som de ble opplevd, sier Stine Bernitz, jordmor og professor ved Oslo Met.
At vannet går er gjerne den tydeligste måten en fødsel kan starte på. Men så skal jo også riene i gang. For noen skjer det umiddelbart, og det er ikke tvil om at fødselen er i gang. Andre bruker litt tid på å få rier, og noen blir satt i gang fordi riene ikke har kommet i gang i løpet av det tidsrommet man gjerne vil etter vannavgang.
Kynnere eller rier?
Begynner fødselen med rier, derimot, kan det både skje plutselig og utvilsomt, eller mer gradvis. Alle fødsler er ulike, og det kan være vanskelig for kvinnen å kjenne tydelig forskjell på kynnere og rier.
– En tommelfingerregel er at kynnere gir seg når man slapper av, mens rier ikke gjør det. Noen av de som forteller at de har hatt rier i flere dager, kan ha hatt plagsomme kynnere deler av tiden, sier Bernitz.
Både kynnere og rier er sammentrekninger av livmoren. Men mens kynnere kan være plagsomme, er de vanligvis ikke vonde, slik rier er. Hovedforskjellen er at kynnere ikke påvirker livmorhalsen, men rier gjør det. Det betyr at man kan ha massevis av kynnere, uten at livmorhalsen blir mer moden, kortere eller åpner seg.
– Det mange kaller for murringer kan være både kynnere og rier. Noen er altså i fødsel når de kjenner disse murringene, andre ikke, sier Bernitz.
Les også:
Hva skjer i kroppen i starten av fødselen?
Kort forklart er livmorhalsen nesten som en kork i en vinflaske. Det er en flaskehals mellom skjeden og livmoren, og i den sitter det en slags kork, eller plugg, kalt slimproppen. At den går er tegn på at fødselen nærmer seg, men det kan fortsatt gå både timer, dager og noen ganger uker. Ikke alle merker noe til at slimproppen går. I tillegg til å miste slimproppen, skal livmorhalsen modnes og bli mykere og kortere. Når den er helt flat, kan den begynne å åpne seg til de berømmelige 10 centimeterne som skal til før babyen kan bli født.
– Det er livmorhalsen vi jordmødre kjenner på når vi undersøker kvinner i fødsel. Den er innerst i skjeden, og kjennes som å ta på en nesetipp når den er umoden. Hos flergangsfødende kan livmorhalsen være moden og litt åpen også før fødselen er i gang, sier Bernitz.