Babyverden plussHvordan begynner fødselen?

Hvordan begynner fødselen?

Av Maren Eriksen 2398 Sist oppdatert 07.03.24
På film er det ofte en dramatisk og tydelig start på fødselen – enten går vannet, eller så får man umiddelbart kraftige rier. I virkeligheten er det ofte vanskelig å tidfeste starten, fordi det kan skje så gradvis.

– Det kan være vanskelig å vite når fødselen egentlig begynte. Og derfor hører vi gjerne om fryktelig lange eller veldig korte fødsler, som i virkeligheten kanskje ikke var så lange eller korte som de ble opplevd, sier Stine Bernitz, jordmor og professor ved Oslo Met.

At vannet går er gjerne den tydeligste måten en fødsel kan starte på. Men så skal jo også riene i gang. For noen skjer det umiddelbart, og det er ikke tvil om at fødselen er i gang. Andre bruker litt tid på å få rier, og noen blir satt i gang fordi riene ikke har kommet i gang i løpet av det tidsrommet man gjerne vil etter vannavgang.

Kynnere eller rier?

Begynner fødselen med rier, derimot, kan det både skje plutselig og utvilsomt, eller mer gradvis. Alle fødsler er ulike, og det kan være vanskelig for kvinnen å kjenne tydelig forskjell på kynnere og rier.

– En tommelfingerregel er at kynnere gir seg når man slapper av, mens rier ikke gjør det. Noen av de som forteller at de har hatt rier i flere dager, kan ha hatt plagsomme kynnere deler av tiden, sier Bernitz.

Både kynnere og rier er sammentrekninger av livmoren. Men mens kynnere kan være plagsomme, er de vanligvis ikke vonde, slik rier er. Hovedforskjellen er at kynnere ikke påvirker livmorhalsen, men rier gjør det. Det betyr at man kan ha massevis av kynnere, uten at livmorhalsen blir mer moden, kortere eller åpner seg.

– Det mange kaller for murringer kan være både kynnere og rier. Noen er altså i fødsel når de kjenner disse murringene, andre ikke, sier Bernitz.

Hva skjer i kroppen i starten av fødselen?

Kort forklart er livmorhalsen nesten som en kork i en vinflaske. Det er en flaskehals mellom skjeden og livmoren, og i den sitter det en slags kork, eller plugg, kalt slimproppen. At den går er tegn på at fødselen nærmer seg, men det kan fortsatt gå både timer, dager og noen ganger uker. Ikke alle merker noe til at slimproppen går. I tillegg til å miste slimproppen, skal livmorhalsen modnes og bli mykere og kortere. Når den er helt flat, kan den begynne å åpne seg til de berømmelige 10 centimeterne som skal til før babyen kan bli født.

– Det er livmorhalsen vi jordmødre kjenner på når vi undersøker kvinner i fødsel. Den er innerst i skjeden, og kjennes som å ta på en nesetipp når den er umoden. Hos flergangsfødende kan livmorhalsen være moden og litt åpen også før fødselen er i gang, sier Bernitz.

Mange fødsler blir satt i gang

I mange tilfeller har ikke fødselen startet av seg selv i tide, og blir derfor satt i gang på sykehus. Man sier at fødselen blir indusert.

– Måten man blir indusert på avhenger av hvor i prosessen man er. Det er stor forskjell på å sette i gang en fødsel som kanskje ikke ville begynt før om to uker og en fødsel som kunne startet av seg selv om 10 minutter. Kvinnene selv vet gjerne ikke hvor i modningsprossen de er, men vi brukeren skala for vurdering av modenhet for å finne ut om de skal induseres, og hvordan. Er man langt unna å gå i fødsel selv, brukes gjerne ballongkateter for å modne, mens oksytocin kan brukes om kroppen er mer klar for fødsel, sier Bernitz.

De fleste fødsler begynner av seg selv

Selv om andelen fødsler som settes i gang øker, kommer de fleste i gang av seg selv. Ifølge Medisinsk fødselsregister var fordelingen slik i 2022 (foreløpig nyeste tall):

Fødselen startet av seg selv: 64,44%

Fødselen ble satt i gang (indusert): 29,07%

Fødselen begynte med keisersnitt: 6,49%

Av de som ble satt i gang var vanligste metoder å bruke syntetisk prostaglandin, ta vannet (amniotomi) og syntetisk oxytocin.

Kilde: Medisinsk fødselsregister (FHI)


Kan man sette fødselen i gang selv?

Her finnes det mange kjerringråd og teorier, men lite forskning og beviste virkninger.

– Man vet ikke så mye om hvilke som virker av kjerringrådene. Sex er det mange som mener har god effekt – både med støt og stoffer i sæd som kan påvirke. Det er kanskje en grunn til at noen av kjerringrådene har versert så lenge som de har, sier Bernitz.

Det er altså ingenting i veien for å prøve ut trygge kjerringråd om man vil. Men man bør ikke forvente de helt store resultatene. Og det er lite å tjene på å slite seg ut før fødselen.


Hva gjør jeg når fødselen begynner?

Hvis fødselen begynner lenge før termin, bør du ta kontakt med sykehuset umiddelbart. Om fødselen begynner med vannavgang, og du ikke vet at barnet ligger i hodeleie og hodet kanskje også er festet, er det lurt å ringe føden. Når man vet at babyen ikke ligger i hodeleie og fødselen nærmer seg, kan kvinner få beskjed om å legge seg ned og ringe ambulanse om fødselen starter med vannavgang. Hvis hodet er festet eller langt nede i bekkenet bør man notere tidspunktet for vannavgang og ta en telefon til føden for å forhøre seg om når de ønsker en inn til en sjekk.

Starter fødselen med rier, kan man stort sett bli hjemme til man har tettere rier og/eller behov for sterkere smertelindring enn varmt vann i dusjen eller badekaret hjemme, eller paracetamol. Man kan gjerne ringe føden og fortelle litt om hvordan man har det, og om de synes det er på tide å komme inn for en sjekk eller ikke.

– Det beste er å legge til rette for en god situasjon hjemme. Skap en trygg atmosfære, spis og drikk som vanlig, hvil deg, men ikke bare ligg i ro. Sørg for å ha noen rundt deg som vil deg vel. Forbered deg til fødselen, og få gjerne litt god massasje, råder Bernitz.

Hva om det er falsk alarm?

I noen tilfeller kjennes det som at fødselen starter, og så stopper alt opp. Kanskje var riene i ferd med å bli regelmessige, og så bare fislet de ut? Det kan være utfordrende å måtte justere forventningene og være tålmodig. Men husk at alle rier hjelper en mot målet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: