FødselFødselsforberedelserTilbyr norske kvinner kurs i Smertefri Fødsel

Tilbyr norske kvinner kurs i Smertefri Fødsel

Fra venstre jordmor Grethe R. Teigen, Smertefri Fødsels "mor" Anja Bay, og jordmor Ragna T. Larsen. Foto: Maren Eriksen
Av Babyverden 4184 Sist oppdatert 23.05.18
Fra januar 2019 fikk kvinner i Stavanger-området tilbud om et svangerskapskurs kalt Smertefri Fødsel. Jordmødrene Grethe R. Teigen og Ragna T. Larsen gleder seg, men er også forberedt på reaksjoner.

Artikkelen ble skrevet i 2018 før tilbudet ble innført. Nå tilbyr MamaStork Smertefri fødsel i Stavanger-regionen.

– Navnet er jo provoserende når du ikke kjenner bakgrunnen. Ha ha, smertefri fødsel, liksom. Det var faktisk akkurat sånn jeg reagerte selv første gang jeg hørte om smertefri fødsel. Jeg tenkte at det ikke kunne stemme. Som jordmor i over 20 år harr jeg sett at fødsler var alt annet enn smertefrie, sier jordmor Ragna T. Larsen ved privatpraksisen Mamastork. Hun jobber også på Fødeloftet på Stavanger Universitetssjukehus.

Men nå er hun og kollega Grethe R. Teigen sertifiserte innen metoden «Smertefri fødsel» og klare til å lære opp norske kvinner.

– Vi regner med at det kommer noen reaksjoner – både fra folk flest og andre jordmødre. Men det står vi fint i, fordi vi etter over 45 års samlet erfaring som jordmødre endelig har funnet en metode som virker. Dette gjør vi for kvinnenes skyld. For at de skal få bedre fødselsopplevelser, sier de.

Sammen har de lett i mange år etter teknikker som kunne hjelpe fødende, uten å finne noen som løste hele floken – nemlig å gi kvinnen opplevelsen av kontroll og delaktighet i fødselen.

– Det er egentlig litt merkelig at vi ikke har funnet opp denne metoden selv, ler Ragna.

– Vi har jobbet med alle delene som brukes i metoden, men hver for seg – ikke sammen som konsept, sier Grethe.

– Det geniale i metoden er hvor enkel og tilgjengelig den er for kvinnene. For den kommer fra dem selv – det er kvinner som selv har født som har utviklet metoden. Jeg tror også den blir lettere å ta til seg når den kommer fra andre som har vært i samme sitasjon, enn fra for eksempel en jordmor. Dette er ikke vi som forteller deg hva du skal gjøre, sier Ragna.

– Det er hjelp til selvhjelp, sier metodens mor, Anja Bay.

Alle tre er enige om det sentrale: at det er den fødende som er den viktigste på fødestuen, ikke jordmor. Dermed er det også den fødende som bør ha mye av regien.

– Vi ser ofte at når kvinner ikke er forberedt, gir de fra seg all kontroll og regi til oss. Det er noe helt annet når den fødende er forberedt og kan gi oss føringer, sier Ragna.

Du kan øve deg på å ha mindre vondt

Grunnprinsippet i smertefri fødsel er altså at det går an å påvirke smertesignalet og smerteopplevelsen i fødselen.

– Det som skiller denne typen fødselsforberedelse fra all annen forberedelse som jeg kjenner til, er at her må du faktisk øve deg. Du må øve på din reaksjon på riene når de virkelig begynner å kreve noe av deg. For det som er den vanlige og mer instinktive reaksjonen hvis du ikke har øvd, er at du spenner opp hele kroppen. I tillegg glemmer du også ofte å puste, eller får i beste fall en svært anstrengt pust, forklarer Ragna.

Hun forklarer at hennes erfaring, og det mange gravide og kvinner som har født vet, er at det er viktig å puste og slappe av under fødselen.

– Men det er sjelden de får det til når de kommer til sykehuset uten å ha øvd på disse tingene, sier Ragna.

Det man skal øve seg på er en bestemt pusteteknikk som er sterkt smertedempende, en bestemt avspenningsteknikk hvor kroppen lærer å romme både spenning og avspenning samtidig, mental forberedelse som handler om hva du selv kan gjøre hvis du møter veggen og/eller får panikk underveis, og en presseteknikk og fødestillinger som er gunstige for god fremgang i fødselen, og som reduserer risikoen for rifter.

– Erfaringene fra de snart 20 000 danske kvinnene som har brukt metoden, forteller at det faktisk er mulig. Ikke alle føder helt smertefritt, men det er fascinerende at det faktisk går an. Og for de andre forteller de fleste at smerten var helt overkommelig og håndterbar, og at de kunne jobbe konstruktivt med den, sier Ragna.

Likevel er det viktig å huske på at fødsler ikke kan planlegges fordi det alltid kan oppstå ting underveis som akutt keisersnitt, styrtfødsel, igangsettelse og så videre.

– Men de fleste får rier uansett, og det smertesignalet er kanskje det sterkeste du noen gang kommer til å oppleve. Så i mitt jordmorhode gir det utrolig mye mening å øve på din reaksjon på riene før du faktisk står midt oppi fødselen med alt den bringer med seg, sier hun.

Anja Bay, kvinnen bak metoden, sier det sånn:

– Smertefri fødsel er fødselsforberedelse til deg som vil ha konkrete fødeteknikker til en aktiv fødsel uten angst og med mye mindre smerte – om noen overhodet.

Ble inspirert av svigerdatteren

Det var først da Ragna skulle bli bestemor for første gang at ballen begynte å rulle. Svigerdatteren Marthe, som studerer til å bli jordmor, brukte metoden Smertefri Fødsel i sin fødselsforberedelse.

– Jeg ble jo litt nysgjerrig, innrømmer Ragna.

Svigerdatten og sønnen til Ragna spurte om hun ville være med på fødselen. Ragna takket ja.

– Svigerdatteren min ble satt i gang 12 dager over termin på grunn av minkende mengde fostervann. Hun fikk knallrier med én gang vannet ble tatt, og fikk ganske raskt full åpning. Det var en helt ny opplevelse for meg som jordmor å se en fødekvinne jobbe så fokusert, konsentrert og avslappet helt fram til full åpning. Jeg hadde ikke sett noe lignende før. Hun var helt rå, jobbet og pustet, og hadde full kontroll, sier Ragna.

Dessverre endte fødselen etter et mislykket forsøk med sugekopp i keisersnitt på grunn av dårlig fosterlyd helt på slutten under pressriene.

– Det var selvfølgelig utrolig kjedelig, men her kommer det som fascinerer meg mest: Hun sitter igjen med en helt fantastisk fødselsopplevelse. Det ga meg virkelig noe å tenke på, sier Ragna.

Det var her Ragna tenkte at hun ville gi norske kvinner tilgang til metoden.

Og det er nettopp det som er nøkkelen i Smertefri Fødsel, og årsaken til at Ragna og Grethe har så stor tro på den.

– Ingen kan forutsi hvordan en fødsel kommer til å gå. Men hvis man har redskaper med seg og tar aktivt del i fødselsarbeidet, kan fødselsopplevelsen bli veldig fin – også om alt ikke ble slik man i utgangspunktet hadde ønsket seg, sier Ragna.


Mindre avhengig av jordmor

Man kan jo være heldig å få drømmejordmoren som hjelper en gjennom fødselen på en fantastisk måte. Men ikke alle er så heldige. Kanskje er jordmor travel. Kanskje er ikke kjemien helt på plass. Kanskje har jordmor en dårlig dag.

– Metoden styrker kvinnene slik at de blir mindre prisgitt jordmor. Jeg tror også den kan være til god hjelp for oss jordmødre slik at vi bedre kan hjelpe kvinnene. Men det er ikke alle som ser sånn på det, sier Ragna.

Fordi metoden har fått så stor gjenklang i Danmark, tror hun også at den kan slå an i Norge.

– Det er alltid mye arbeid å bygge noe opp fra bunnen av. Men dette gjør vi med glede, for endelig har vi funnet en helstøpt metode som virker. Jeg har virkelig tro på dette, sier Ragna.

Hun mener likevel at metoden også endrer måten hun tenker rundt sin egen rolle som jordmor i fødsel.

– Utdanningen i metoden for oss jordmødre har forbausende mye fokus på formidling. Jeg har aldri tenkt på meg selv som en formidler, men nå endrer det måten jeg snakker med paret på, sier Ragna.

Du skal ikke være flink til å føde – bare godt forberedt

Grethe sier at tanken om at «det ikke er vits i å ha vondt hvis man kan slippe» fortsatt står sterkt i Norge. Men hun og Ragna er vel så bekymret for en annen trend.

– Det er mer fokus på at man skal være flink til å føde nå. På samme måte som at det har vært snakk om ammepoliti finnes det nå et slags fødepoliti, som forteller deg hvordan fødselen din bør være for at den skal være god nok. Det er farlig, sier Ragna.

De understreker at det er fantastisk at muligheten for smertelindring finnes, men håper også at kvinners fødselsopplevelse kan få mer fokus.


Kommer til Stavanger på nyåret

Metoden oppstod i Danmark i 2010, og siden har 20 000 danske kvinner brukt teknikkene i sine fødsler. Én jordmor på Island har også utdannet seg innen metoden. Ved årsskiftet 2018/2019 er Grethe og Ragna ferdige med den to år lange videreutdanningen innen Smertefri Fødsel, og vil tilby kurs til gravide i Stavanger-regionen.

– Konseptet bygger på først et grunnkurs som tas over to kvelder à fire timer, den tredje gangen er også partneren med. Det går også an å delta på en bootcamp med eller uten partneren, den varer fra 9 til 15. Det finnes også kurs én til én som er to kurs som hvert varer i halvannen time. Alle kursene følges opp med fødselskafé hvor kvinnene deler sine fødselsopplevelser etter at de har født, forklarer Ragna.

Mye av metoden læres imidlertid som hjemmelekse – i form av øvelser, bok, lydfiler, videoer, fødselshistorier og å skrive fødselsplan.

– Det kanskje viktigste i metoden Smertefri Fødsel er fødselskaféen etter fødselen. Det er gjennom møter med fødende som har brukt metoden at Anja Bay har justert metoden basert på de fødendes erfaringer. Vi kommer også til å ha slike fødselskaféer, sier Ragna.

For dem som ikke bor i Stavanger, eller ikke har anledning til å gå på kurs, finnes også nettkurs og boken Smetefri Fødsel, slik at man kan kurse seg selv. Det finnes også Facebook-grupper hvor man blant annet kan se videoer som forklarer teknikkene og øvelsene.

Fram til årsskiftet har Grethe og Ragna prøvekaniner de øver seg på. De merker allerede en stor interesse, til tross for lite markedsføring.

– Tiden er moden for å gi kvinner gode redskaper i fødselen. Av og til synes jeg faktisk det er vanskelig å finne ord som ordentlig beskriver hvor stor tro jeg har på dette konseptet.  Jeg håper at dette blir vellykket og brer seg også i Norge, sier Ragna.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: