FødselSykehusbagen

Sykehusbagen

Husk å pakke både til deg og babyen. Og kanskje til pappaen også, hvis han skal overnatte på sykehuset/barselhotellet sammen med dere. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hilde Nesse 216602
Noen pakker sykehusbagen flere uker før termin. Da står den der – ferdig og klar når du plutselig trenger den. Andre tar det kanskje ikke så nøye og snapper med seg tannbørsten og helsekortet når vannet går eller riene tar i som verst. Her har du noen tips til hva som bør være med – og hva som kan være kjekt å ha med i bagen.

Hva du trenger på sykehuset er i stor grad opp til deg selv og hvor du skal føde. Vi er alle ulike, og har ulike behov, derfor varierer også innholdet i sykehusbagen fra kvinne til kvinne. Det største fellestrekket er at vi har tendens til å pakke med oss alt for mye. Er det første fødsel så har du jo ingen erfaring med hva som kan komme til nytte eller hva som kan være kjekt å ha med. I tillegg vil en jo gjerne være på den sikre siden og føle at en har pakket for alle eventualiteter.

Når skal jeg pakke – og i hva skal jeg pakke?
Det varierer veldig fra gravid til gravid for når pakkingen skjer. Det er praktisk at den er pakket tre-to uker før termin, med tanke på at de fleste babyer fødes mellom to uker før termindatoen og to uker etter termin. Det kan være greit å ha en bag, og ikke koffert. Skapplassen kan være begrenset noen steder, og dersom det er mange barselkvinner på rommet, blir det fort trangt med flere kofferter. En bag tar mindre plass og kan lettere legges inn i et skap. Skal du ligge på barselhotell, har du bedre plass og kan velge koffert.

Dette bør du ha med på sykehuset:

Helsekort for gravide og blodtypepapirer:

Dette er viktig å ta med seg! Her står all informasjon om deg som fødeavdelingen har behov for å vite. Det er viktig å ha med selv om du har vært på innskriving.

Mobiltelefon med lader:

Vis mobilhensyn om du ligger på barsel – gå gjerne ut på gangen eller stuen om du skal prate lenge eller mens andre sover.

Tøfler og/eller innesko:

Ta med tøfler som tåler å gå inn og ut av våte dusjrom på sykehuset, det vil si at tøfler av filt eller andre tekstiler ikke egner seg så godt. Crocs kan være greie å ha med.

Det kan være greit med innesko som tåler vann. Illustrasjonsfoto: iStock

Bekvemme klær:

Både til bruk på sykehuset og hjemreisen. Magen blir ikke flat de første dagene etter fødselen, og det er godt å ha vide og elastiske klær på. I tillegg er de fleste ømme og såre nedentil, og bruker store bind de første dagene. Gode store truser er greie disse dagene. Noen tar også med seg noen av kjærestens boxere. Mange bruker graviditetsklærne den første tiden etter fødselen. Noen bruker ammegensere slik at babyen kommer lett til brystet, andre vide gensere. Velg uansett myke klær med tanke på at brystkoppene og brystene dine nok blir såre de første dagene.

Gode store truser er gode å ha de første dagene etter fødselen. Kanskje kan du låne et par boxere av kjæresten? Illustrasjonsfoto: iStock

 

Truser:

Velg noen elastiske og myke, med plass til store bind. De fleste sykehus har også noen lite sexy, men praktiske nettingtruser som er ideelle de første dagene etter fødselen og bindene er så store som bleier.

Store bind med vinger:

Utvalget på sykehuset kan være begrenset.

Kamera:

Husk minnebrikke og lader! Noen velger å ta babybildene med telefonen, men mange synes det er fint å ha noen bilder tatt med fotoapparat også. Noen foretrekker at pappaen har med dette på besøkene, slik at du slipper å ha det liggende på rommet med tanke på sikkerhet.

Amme-BH:

Det kan være greit å ha med deg en amme-BH. Et godt råd er å ikke kjøpe så mange BH-er før melken har stabilisert seg. De første dagene med melk er produksjonen høy og brystene større enn de vil være om en ukes tid. Vent gjerne med å handle flere til den tid, det er ikke så lett å se for seg hvordan brystene blir.

Pakk gjerne med en amme-bh. Men ikke kjøp for mange bh-er før du vet hvordan brystene blir. Illustrasjonsfoto: iStock

Ammeinnlegg:

Melken kommer til å renne mye de første dagene, og ammeinnlegg er godt å ha. Det finnes engangsinnlegg av papir. Disse er svært praktiske, men kan være vonde å ha på såre brystknopper den første tiden. Innlegg av ull eller ganske enkelt en myk klut kan være det beste å bruke i barseltiden.

Toalettsaker, inkludert sjampo og balsam:

I renselsestiden er det godt med grundige og beroligende/oppkvikkende dusjer. Du vil blø kraftig i starten, og god hygiene er viktig. I tillegg har du kanskje sting som bør skylles godt. Her er rent vann godt nok. Intimsåpe bør ikke benyttes den første tiden. Det er smart å ha med leppepomade og fuktighetskrem, du kommer nok til å svette en del de første dagene og i tillegg er luften på mange sykehus tørr. Noen kvinner har også med seg sminke. Som nybakt mor blir du garantert et yndet fotoobjekt for de besøkende. Husk at det er godt for babyen din at du ikke bruker for sterk parfyme eller blander for mange lukter. Lukten av deg er det beste og tryggeste den vet de første ukene.

Morgenkåpe:

På flere sykehus kan du låne, men mange ønsker å ha med egen morgenkåpe likevel. På barselhotell må du ha med morgenkåpe selv.


Til barnet

Body:

Du kan låne klær og teppe til babyen mens dere er på sykehuset. Noen foretrekker å bruke eget tøy. Body trengs uansett til hjemreisen. Omslagsbodyer som du slipper å ta over hodet på babyen, er ofte det letteste i starten.

Hentesett:

Noen har tradisjoner med at familien kommer med hentesett på barselbesøk på sykehuset. Andre pakker det ned i bagen på forhånd. Hentesettet bør bestå av bukse og jakke eller hel dress, sokker og lue. Tykkelse etter årstid. Vinterbabyer kan godt ha strømpebukse også, eller en god pose i bilstolen.

Babyteppe:

Ull eller bomull – alt etter årstid. Godt å ha rundt barnet på vei ut i bilen og i bilen.

Kanskje har du eller noen andre i familien til og med strikket teppe til babyen? Illustrasjonsfoto: iStock

Bilstol:

Dere må ha babybilstol klar til hjemreisen. Mange velger en bilstol med base. Da er det enkelt å ta bilstolen inn og ut av bilen uten å måtte feste med seler hver gang. Det finnes baser med isofix eller som festes med bilens belter. Sjekk at dere kan feste det skikkelig i bilen i god tid før termin. Mange ber også om opplæring i butikken der bilstolen kjøpes.

Håndklær, bleier, vaskekluter og gulpekluter får du låne på sykehuset. Noen ønsker at barnet skal bruke smokk, men du behøver ikke ta med den til sykehuset. Ifølge anbefalingene bør ikke barnet begynne med smokk før ammingen har kommet ordentlig i gang. Dette er fordi babyen suger annerledes på brystet enn på smokken.

Podcast: Dette skjer på fødestua når du skal føde
Gjest: Kirsten Jørgensen, jordmor



I tillegg kan dette være kjekt å ha med seg til fødselen og barseldagene:

Kanskje ønsker du å ta med litt frukt? Illustrasjonsfoto: iStock

Proviant:

Dersom fødselen drar ut, kan det være godt med litt påfyll. Det kan være greit å ha med et lite utvalg, det er ikke sikkert at alt virker fristende i fødselsprosessen. Frukt, kjeks, druesukker, nøtter, rosiner, pastiller, vann og energidrikk er eksempler på noe mange tar med. Det kan være greit å ha drikke stående klart i kjøleskapet. Husk å pakke noe til pappaen også!

Babyklær:

Dersom du vil ha dine egne under oppholdet eller skal ligge på pasienthotell. Skal pappaen bo på barselhotellet sammen med dere under hele oppholdet, er det lurt å ha med noen skift til han også. Og hentesettet til babyen.

Penger:

Kan være greit dersom du skal handle i kiosk eller automater. Vær forsiktig med å ha med for mye verdisaker av hensyn til tyverifare.

Lesestoff:

En god bok eller et par blader, gjerne noe lettlest?

Musikk:

Kanskje bor du på rom med mange andre, og da kan det være godt å trekke for forhenget og kose seg med litt musikk eller en god lydbok.

Dagbok og skrivesaker:

Noen ønsker å skrive ned opplevelser og følelser mens fødselen ennå er fersk, kanskje skrive litt til barnet eller i ens egen dagbok.

Nattøy:

Du får låne dette på sykehuset, men noen ønsker å bruke egen pyjamas eller nattkjole. De med knepping foran er å foretrekke.

Fordøyelsesmat”:

Noen har med svisker, fiber og annet som setter fordøyelsen i gang. Etter fødsel og lite matinntak kan det ta tid før ting kommer i gjenge igjen. Mange sykehus tilbyr fiber ved måltidene.

Hårføner:

Trenger du en til å tørke håret med så ta den med. Tidligere ble barselkvinner rådet til å føne underlivet for å holde stingene tørre, men nå er rådet å klappe tørt med papir.

Dopapir:

Enkelte opplever dopapiret på sykehuset som hardt, og tar med seg eget mykt papir.

Noen foretrekker medbragt, mykt dopapir. Illustrasjonsfoto: iStock

Nettbrett eller pc:

Mange ønsker å ha med seg nettbrettet eller pc'en under sykehusoppholdet. Men vær forsiktig! Det er fri adgang til rommene på barsel, og selv om personalet forsøker å forhindre uvedkommende å komme inn på avdelingen, kan det skje. Barselhotellet er noe sikrere. En veske slik at du kan ta med deg verdisakene når du skal ut av rommet kan være praktisk.

Se også film om pakking av sykehusbagen!

Spørsmål? Ta kontakt med føde- og barselstedet ditt

Har du spørsmål om hva du trenger å ta med deg, hør med jordmoren din eller kontakt føde- og barselstedet direkte. Det kan også være godt å høre med andre fødekvinner som har vært på samme sted.

Kilder:
- Mamastork
- Svangerskapsboken

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: