”Vi ble overrasket over at såpass mange fikk komplikasjoner. Aller høyest er risikoen når inngrepet gjøres sent under fødselen. I denne gruppen får rundt én av tre komplikasjoner. Ved planlagte inngrep får 16% komplikasjoner. Det er fortsatt høyt,” sier overlege Renate Häger ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet til ”Dagens Medisin”. Hun står bak den nye studien basert på gjennomgang av fødselsjournalene til nærmere 3000 norske kvinner som alle hadde født ved keisersnitt.
Klinikkoverlege Per Børdahl ved Kvinneklinikken på Haukeland mener Hägers studie er svært viktig. Han tror den høye frekvensen av komplikasjoner er lite kjent blant publikum, leger og jordmødre.
”De virkelig alvorlige komplikasjonene vi ser, er ikke knyttet til vanlige fødsler, men til keisersnitt. Vi vil at kvinner skal vite at det å føde vanlig, er trygt,” sier Børdahl til ”Dagens Medisin”.
De vanligste komplikasjonene er:
- Behov for blodtransfusjon
- Infeksjon i såret
- Behov for re-operasjon
- Blærekatarr
- Infeksjon i livmoren
- Hodepine etter epidural- eller spinalbedøvelsen
Andre, mer alvorlige komplikasjoner er sjeldne i Norge.
Selv om risikoen for alvorlige komplikasjoner fremdeles må regnes som liten, må man huske på at det er snakk om en operasjon. Alle operasjoner innebærer en viss risiko.