FødselKeisersnittMødre: Lurt å vite før keisersnittet

Mødre: Lurt å vite før keisersnittet

Det er fint å være forberedt før keisersnittet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 11744 Sist oppdatert 11.10.22
Én ting er å lese om hvordan det er å få barn ved keisersnitt, noe annet er å føle det på kroppen. En vordende mamma spurte derfor om råd fra andre som har gått gjennom et planlagt keisersnitt – hva skulle du ønske du visste på forhånd? Her er noen av svarene hun fikk.

Det finnes mange måter å forberede seg til et keisersnitt på. Du kan lese, se videoer, lytte til podcaster og snakke med helsepersonell. Men erfaringer er til for å deles. Her er noen ting kvinner som allerede har hatt keisersnitt skulle ønske de visste på forhånd.

Forberedelser før keisersnittet

– Selv om en har bestemt planlagt keisersnitt, kan fødselen likevel starte av seg selv før man kommer så langt – slik at man må ta akutt keisersnitt i stedet. Det kan derfor være lurt å reflektere over det i forkant.

– Det kan være lurt å trene opp litt arm- og beinmuskler i forkant. De første seks ukene etter fødselen skulle ikke magemusklene brukes, og da kunne det for eksempel være et slit å komme seg ut av senga.

– Be om å få ha babyen på brystet like etter fødselen, dersom du ønsker det.

Smerter etterpå

– Det var rimelig vondt å legge seg ned og reise seg opp igjen fra liggende stilling de første par dagene.

– Huden på magen over og rundt arret ble nummen og rar, og det sved. Ble litt skremt av dette.

Kommer seg ganske fort etterpå

– Hvor fort en faktisk blir bedre. Selv om den første tiden kan føles ille, sier flere at de var overrasket over hvor kjapt de egentlig ble ganske bra igjen.

Melk og amming

– Skulle gjerne visst at det kan ta noe lenger tid før melken kommer dersom man tar keisersnitt.

– Hvis du i en periode må bruke medisiner som gjør at barnet ikke kan drikke melken, kan det være lurt å bruke en elektrisk brystpumpe hver tredje time – og heller kaste melken fram til den kan brukes igjen. Da opprettholder man melkeproduksjonen, selv om man ikke kan amme med én gang.

Luft og avføring

– Vær forberedt på at du kan få en del luft i magen etter keisersnittet. Enkelte forteller om smerter helt opp i skuldrene noen dager.

– Det kan bli litt trøblete med avføring. Be om råd hvis du opplever det.

På sykehuset

– Du trenger hvile. Det er lov å be om hjelp til søvn.

– Kan være lurt å sørge for at det er bestilt time til fysioterapeut før du drar fra sykehuset.

Lav terskel for å kontakte lege/sykehus

– Dersom du får feber i løpet av den første tiden etter keisersnittet, bør du ikke nøle med å kontakte lege eller sykehus. Vær heller ikke redd for å si fra om du har vondt andre steder enn i snittet.

Hjelp fra partner

– Det er viktig med mye hjelp i starten, så dersom det er mulig, er det flott om partneren din kan ta mer enn de to første ukene fri.

Tips: Hvis både mor og far/medmor har rett på permisjon:

Det er vanlig at far/medmor har 14 dager fri i forbindelse med fødselen. Dersom dere ønsker å være mer sammen og hjelpe hverandre mer enn de to første ukene etter fødselen, er det greit å vite at:

«Hvis dere får barn 2. august 2022 eller senere, kan du velge å ta ut to uker av kvoten din samtidig med mor, i perioden rundt fødsel. Ukene må tas ut innenfor to uker før termin til seks uker etter fødsel.»
Kilde: NAV

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: