BloggNår morkaken ikke løsner etter barnet er født

Når morkaken ikke løsner etter barnet er født

Fødselen er ikke over selv om babyen er født. Nå skal morkaken ut. Den få inntil én time på seg før det blir aktuelt å hente den ut. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 19234

Vanligvis er det fort gjort å få ut morkaken etter at babyen er født. Jordmor klemmer litt på magen, tar tak i navlesnoren og etter et press eller to er den ute. Men hva om den ikke løsner av seg selv?

Når babyen er født, har ikke morkaken lenger noen funksjon, og skal løsne av seg selv fra livmorveggen. Ifølge rutinene på Stavanger Universitetssjukehus (SUS) skal være forløst innen én time etter fødselen. Hvis ikke, vil en lege vurdere å hente den ut.

Beklager forstyrrelsen

Når babyen er født og plassert på mors bryst, er de fleste enormt lettet over å være godt i mål. Det har de også all grunn til. De har nettopp jobbet, kanskje i mange timer, og gleder seg over å nyte litt fred og ro – og den lille babyen.

Noen ganger føler vi jordmødre at vi ødelegger denne boblen litt, når vi begynner å klemme på magen og sjekke om morkaken er løs.

Morkaken skal ut

Ved fødselen veier morkaken i snitt mellom 500 og 800 gram. Den har sittet fast i livmoveggen hele svangerskapet, og forsynt babyens med næring og oksygen. Når babyen er født, fortsetter den å transportere blod så lenge den ikke har løsnet. Det betyr at babyen i noen få minutter både vil få oksygen fra luften den puster i, og fra mor. Det er jo en genial dobbelsikring!

Men så er det sånn at morkaken ikke lenger har noen funksjon for babyen når navlesnore er klippet. Da skal den løsne fra livmorveggen. Vi ønsker å få den ut hel og fin, slik at livmoren kan trekke seg sammen og stoppe blødningen fra sårflaten der morkaken satt.

For de aller fleste foregår dette uten noen dramatikk, og de fleste synes det er helt greit å «føde» morkaken.

Kan være litt ubehagelig

Vanligvis vil jordmor ta tak i navlesnoren med én hånd, og legge den andre hånden over livmoren. Hun vil be mor trykke forsiktig mens jordmor drar forsiktig i navlesnoren. Morkaken er varm og myk, og krøller seg sammen idet den blir født. Den er ikke noe hardt som presser på vevet.

Likevel kan nok noen oppleve at det er ubehagelig å bli presset på livmoren, og klarer ikke å slappe av når det skjer. Det beste er å være tung og avslappet i kroppen – da kommer morkaken lettere.

Hva om morkaken ikke løsner?

Noen ganger løsner ikke morkaken i løpet av det første kvarteret etter at babyen har kommet til verden. Hvis ikke mor blør mer enn normalt, har vi ingen hast med å få den ut. Men ifølge våre retningslinjer ved SUS, skal morkaken være ute innen én time etter fødselen. Hvis ikke, kan det bli aktuelt å hente den ut.

Før den tid kan det bli aktuelt å prøve dette:


  • Massere livmoren og gi medikamentet Syntocinon

  • Tømme urinblæren

  • Legge babyen til brystet

  • Akupuntur


Det viktigste er at livmoren trekker seg godt sammen etter fødselen, og du vil kunne oppleve at jordmoren klemmer og masserer ganske kraftig på livmoren din fra utsiden. Ved SUS er det også vanlig å gi en sprøyte i låret som skal hjelpe livmoren å trekke seg sammen.

Hvis morkaken ikke har løsnet 10-15 minutter etter fødselen, tømmer vi noen ganger blæren for urin for å være sikker på at livmoren har nok plass til å jobbe.

Hvis mor ikke blør mer enn normalt, ønsker vi gjerne å få babyen til å die av mors bryst. Når babyen blir ammet, frigjøres det hormoner som også påvirker morkaken. En vinn-vinn situasjon for familien, og en hyggelig avledning mens en venter på at morkaken skal løsne.

Blir det aktuelt med akupunktur, settes nålene i beina. Det er som regel nok med et par nåler. Hvis morkaken ikke sitter helt fast, ser vi ofte at morkaken kommer kort tid etter at nålene er satt.


Når morkaken må hentes ut

Hvis mor begyner å blø kraftig før det har gått en time, eller at morkaken fortsatt ikke har løsnet i løpet av en time, blir det snakk om å hente den ut.

Mor får da en lett narkose, og en fødselslege når inn med hånden og "skreller" morkaken ut manuelt. Dette går som regel fort og greit, men i noen tilfeller ser vi at mor blør litt ekstra i forbindelse med inngrepet. Det blir derfor tatt noen blodprøver før du kjøres på operasjonsstuen, og det blir lagt inn kateter i urinblæren.

Dumt når det skjer

Det er selvsagt litt synd når fødselen ender på operasjonstuen på denne måten. Men det er viktig å få ut morkaken, for det kan bli farlig om den ikke kommer ut i tide. Livmoren må få lov til å trekke seg videre sammen etter fødselen, og da vil du også blø mindre.

Mens mor er i narkose, får babyen som oftest være hos far/medmor.

Heldigvis kommer de aller fleste morkaker ut av seg selv, og vi har gode muligheter til å hjelpe den til å løsne før det blir aktuelt med manuell uthenting.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: