BabyKvinnekroppen etter svangerskap og fødsel

Kvinnekroppen etter svangerskap og fødsel

– Det normale må gjøres normalt, sier fotograf Ash Luna. Alle bildene i artikkelen er fra prosjektet "4th Trimester Bodies Project" og er gjengitt med tillatelse.
Av Janet Molde Hollund 89748
Da fotograf Ash Luna startet å ta bilder av kvinnekropper etter svangerskap og fødsler, håpet hun å få med seg rundt 100 kvinner. Først ni år senere ble turneen avsluttet. Da hadde fotografen besøkt over 60 byer og åtte land, og 4000 personer deltok i prosjektet hennes.

Prosjektet «4th Trimester Bodies» ble startet i 2013, og meningen var å holde på en begrenset periode.
– Jeg tenkte at resultatet ville bli en bok og et fotogalleri, men universet hadde andre planer for meg, sier den amerikanske fotografen Ash Luna til Babyverden.

Boken «The 4th Trimester Bodies Project: Celebrating the Uncensored Beauty of Motherhood» kom ut i september 2015. På nettsidene ligger et rikholdig galleri, med bilder fra 2013 og fram april 2021.

Uoppnåelige idealer
Luna synes folk blir dømt for mye ut fra utseendet. En puttes fort i bokser, og mange opplever at deres verdi er knyttet opp mot uoppnåelige standarder. Er en litt utenfor standarden, kommer reaksjonene.
– Noen er for tykke, for høylytte, for brune, for svarte, for skeive, for funksjonshemmet … Altfor lenge har det blitt forventet at vi skal tilpasse oss resultatet av verktøy i Photoshop og det som blir printet på glossy magasinsider. Det er en virkelighet ingen kan konkurrere med, sier Luna.

I løpet av de ni årene tok Luna bilder av flere tusen familier. Selv om de fleste deltakerne var mødre, jobbet hun også med transseksuelle fedre og ikke-binære foreldre, det vil si personer som ikke føler seg hjemme hverken i kategorien mann eller kvinne.

Det normale må bli normalt
Hun sier behovet for prosjektet bare økte, og at det eksisterte fordi mennesker trengte det. Ifølge fotografen trenger samfunnet å normalisere det som er normalt. Og viktigst av alt – mennesker er vakre, selv med strekkmerker, striper og arr.

– Folk trenger en trygg plass hvor de kan dele historier som representerer alle prøvelsene og triumfene knyttet til å være foreldre. Flere ganger har jeg prøvd å trappe litt ned, men noe fortsatte stadig å pushe meg framover, sier hun. Først etter ni år sa hun seg ferdig.

Mamma til fire
Da «4th Trimester Bodies Project» startet opp i juni 2013, hadde det gått fem måneder siden Luna fikk med seg datteren Nova, født i uke 24, fra nyfødtintensiven. Tvillingsøsteren Aurora overlevde ikke på grunn av komplikasjoner knyttet til tvilling til tvilling tranfusjonssyndrom (TTTS). Hun var trebarnsmamma, men hadde bare to levende barn.

I ettertid har hun fått ett barn til. Ting hadde forandret seg siden sist hun var gravid.
– Som mor til tre hadde jeg aldri opplevd tredje trimester av et svangerskap. Mitt første barn ble født etter 28 uker svangerskap, og tvillingene mine ble født med hastekeisersnitt ved 24 uker. Jeg hadde opplevd dødfødsel, livet på nyfødtintensiven, store tap og mye usikkerhet. Mitt fjerde barn ble født til termin, i uke 39+3, i et fødebasseng i stua vår. Reisen til der jeg er nå har vært helende. Da jeg startet denne bevegelsen trodde jeg heller ikke at jeg skulle bli gravid igjen, føde og oppdra flere små barn. Det har vært helt fantastisk å fortsette prosjektet gjennom svangerskap, fødsel og det å være forelder til dette nye lille mennesket – samtidig som vi har reist rundt på fotoshoots og organisert alt fra dag til dag, forteller Luna.

Ingen er alene
Sammen med bildene har mange delt sine historier. Sterke historier om å forsøke lenge å bli gravid, aborter, å miste barn, å ikke kjenne seg vel i egen kropp og å finne seg selv. For å nevne noe.

Luna sier kraften og samhørigheten mellom alle deltakerne er fenomenal.
– Vi har et nettverk bestående av tusenvis av foreldre fra hele verden som deler, støtter og kjemper for hverandre. Dette var grunnen til at jeg fortsatte. Ingen skal føle seg alene. Vi vil at alle foreldre skal føle at de har støtte – og at alle kan se kraften i alt de er, sier Luna.



Lytt til podcast: Våg å være deg selv, med Helsesista


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: