Sist jeg var på jobb på Fødeloftet hjalp jeg en førstegangs-fødende som var godt i fødsel. Hun brukte lystgass fra 6-7 cm åpning, og hadde stor glede av den lindrende effekten som lystgassen gir. Hun kombinerte lystgassen med å være i badekar, og fant en utrolig fin arbeidsrytme på denne måten.
Les også:
For høye utslipp av lystgass?
Mens hun holdt på banket det på døren. Det var ‘måledamen’. Vi har nemlig en stund holdt på å måle lystgass-konsentrasjonen på fødestuen. ‘Måledamen’ kjørte inn et apparat som måler hvor mye lystgass det faktisk er i luften inne på fødestuen, og apparatet ble stående til fødselen var avsluttet.
Det som er en utfordring på mange fødesteder rundt om i Norge er nemlig at utslippet av lystgass er for høyt. Det spiller helgigvis ingen rollen for deg som fødende og din partner som bare bruker det noen timer om gangen, noen få ganger i livet. Men for oss jordmødre som tilbringer manger timer, dager, uker og måneder på fødestuen er det ikke så bra. Det er blant annet forbunnet med en økt risiko for spontabort i det tidlige svangerskap og også andre uheldige påvirkninger.
Ikke alle fødesteder tilbyr lystgass
Derfor er det også flere fødesteder som ikke lenger har tilbudet om lystgass under fødselen. Arbeidstilsynet stenger det simpelthen ned hvis utslippet er for høyt. Hvis du er usikker på om det tilbys der du skal føde, kan du spørre din jordmor på neste kontroll eller rett og slett ringe til fødeavdelingen og spørre. Der jeg jobber, på Fødeloftet i Stavanger er vi heldige å ha lystgass som et tilbud – og det ser heldigvis ut som om vi skal kunne fortsette med det fremover.