FødselNår er man i aktiv fødsel?

Når er man i aktiv fødsel?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Grethe R. Teigen, Mamastork 38032

Når regner man egentlig at fødselen er skikkelig igang? Når vannet går, når riene kommer, når det blir nødvendig med smertelindring, når riene er gode eller når man har fire centimeter åpning? Jordmor Grethe R. Teigen forklarer.

Dette med aktiv fødsel kan nok være litt vanskelig å forstå noen ganger. Der er så mange ting som spiller inn. Men helt generelt, så regner vi aktiv fødsel, fra mormunnen er ca 4 cm og en har gode rier.

Mange kan oppleve å ha en lang latensfase, med kraftige rier, men det åpner seg sakte.
Latensfasen er oftest den lengste fasen, kan vare fra timer til av og på i et døgn og to – og er fra 0-4 cm. Dette kan oppleves veldig slitsomt, og en tappes for krefter uten å være langt i fødsel.

I latensfasen er oftest riene litt uregelmessige, de kan stoppe opp noen timer for så å starte på igjen. Når en kommer over i aktiv fase, vil riene bli mer regelmessige, lengre og en vil måtte konsentrere seg mer om dem. Det vil si puste dypt og rolig, fokusere mer innover, lukke øynene. De fleste vil kjenne at riene endrer karakter.

For at riene skal bli bedre, er livmoren avhengig av å få tilført godt med energi! Det vil si; det er viktig at en i latensfasen spiser lett mat, drikker godt, legger seg for å hvile innimellom. Livmoren er en stor hulmuskel, som bruker enorme mengder energi for å produsere de riene som skal til for at barnet fødes. Mange glemmer akkurat dette, og har hverken spist eller sovet når de kommer inn på sykehuset. Da vil de oftest ha både et lengre forløp, og takle riene dårligere, fordi de er kjempeslitne!

En aktiv fase – fra 4-10 cm – varer gjennomsnittlig 7-8 timer for en førstegangsfødende, og vesentlig kortere for de som har født før. Men, dette kommer altså an på hvor gode riene er!

Som jordmødre ønsker vi tette, gode rier – som kommer med 3-4 minutters mellomrom. Da jobber livmoren godt, og både mor og barn får gode pauser mellom riene til å hente seg inn! Det er også viktig!

Så til dere som snart skal føde: HUSK å spise og drikke, og få litt hvile før fødselen har kommet så langt at det er vanskelig! Da ha en et mye bedre utgangspunkt!

I tillegg: det er mye hyggeligere å snakke om GODE rier, enn VONDE eller SMERTEFULLE rier!

Lytt til podcast om fødselens ulike faser her:

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...