FødselTipsene som hjelper deg gjennom en ikke planlagt hjemmefødsel

Tipsene som hjelper deg gjennom en ikke planlagt hjemmefødsel

Badet er ofte det beste stedet å føde hvis du må føde hjemme. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 21623 Sist oppdatert 23.02.22

De fleste vil helst være på fødeavdelingen når babyen kommer til verden. Men hva om du ikke rekker fram i tide? Jordmor Grethe R. Teigen forteller deg hva du skal gjøre.

Fødsler under transport eller uplanlagt hjemme kan oppleves som dramatiske, men det er sjelden farlig å føde utenfor sykehus.

– Men om du ikke tror du rekker fram til sykehuset i tide, ville jeg heller blitt hjemme. Hvem ønsker vel å føde i en kald bil i en busslomme eller parkeringsplass, sier jordmor Grethe Teigen ved MamaStork i Stavanger.

Over 300 fødes før man rekker føden – hvert år

Statistikk fra Medisinsk fødselsregister viser hvor mange som fødes uplanlagt hjemme hvert år:

2023: 137
2022: 148
2021: 169
2020: 170
2019: 122
2018: 154
2017: 154
2016: 177
2015: 139
2014: 194
2013: 174

Statistikken viser også hvor mange som kommer til verden på vei til sykehuset, såkalte transportfødsler:

2023:141
2022: 125
2021: 153
2020: 146
2019: 147
2018: 173
2017: 173
2016: 199
2015: 170
2014: 169
2013: 170

Hun har selv vært med på flere hjemmefødsler og transportfødsler, og mener førstnevnte absolutt er å foretrekke. Hjemme er det tross alt varmt, og det er en stor fordel at vordende far eller andre som er med den fødende kan konsentrere seg om henne og ikke om å kjøre. Dessuten blir stemningen ofte mye roligere når man er hjemme.

Som oftest er det de raske fødslene som skjer hjemme, og det er bra, for dette er også de som pleier å ha enklest forløp.

– Det er som regel fødslene som drar ut som er problematiske, sier Grethe.

Har man født fort tidligere, er sjansen stor for at det vil skje igjen. Da kan det være lurt å ha sett for seg hvordan man skal forholde seg om neste fødsel går enda fortere. Men også førstegangsfødende kan føde kjapt. Noen har dessuten lenger reisevei til sykehuset enn andre. Hvordan man takler situasjonen avhenger av hvordan man er som person og om settingen rundt, men også dette kan bli en fin fødselsopplevelse.

Her er tipsene som hjelper deg gjennom en ikke planlagt hjemmefødsel:


Det beste er om noen andre kan snakke i telefonen med sykehuset, men er man alene kan far eller eventuelt mor snakke med føden underveis.Ha nummeret til føden og ambulanse på mobilen
Det er uansett lurt å ringe til føden når fødselen er i gang – ikke minst om du ikke tror du rekker fram i tide.


– De fleste steder vil det være mulig for sykehuset å sende ut en ambulanse, ambulansebåt eller helikopter med jordmor hvis den fødende mener hun ikke vil rekke inn til sykehuset i tide, forteller Grethe.

Det kan være lurt å holde linja med sykehuset så lenge som mulig for å få konkrete råd om hva man skal gjøre. Hvis det er flere til stede kan det være lurt at den vordende pappaen kan konsentrere seg om kjæresten som er i fødsel mens andre holder linjen til sykehuset.

Det viktigste pappaen eller andre som er tilstede kan gjøre, er å berolige mor, sier Grethe.

Som regel vil personen fra sykehuset spørre om hvorvidt vannet er gått, om andre tegn på fødsel og gi råd og veiledning ut fra hvor man er i fødselen.

Bestem dere for om dere skal bli hjemme eller dra
De fleste punktene i denne oversikten er like gjeldende om dere skulle bestemme dere for å dra til føden, men ikke rekker fram i tide. Men hvis du på forhånd ikke tror du vil rekke fram, er det ifølge jordmor Grethe best å bli hjemme.

– Ofte vil gjerne pappaen dra til sykehuset. Mange menn er redde for å bli jordmor til eget barn. Og det er forståelig at de ikke ønsker å ha det store ansvaret. Men det er mammaen som bestemmer – det er hun som kjenner best på seg om det kommer til å gå eller ikke. Oppfordringen til dem som snart skal bli pappa, er derfor: Hør på henne! sier Grethe.

Finn et varmt sted å være
Badet er et fint rom å føde i både fordi rene håndklær er tilgjengelige, men også fordi det ofte er godt og varmt der inne. Babyen kommer fra en varm og trygg livmor ut i en kald verden. Da hjelper det om temperaturen er litt over det normale. Rekker man det, kan man også skru opp temperaturen noe i det rommet man er i.

Få barnevakt om det er andre barn hjemme
At større barn er til stede kan være fint om det er planlagt og alt går fint, men for mange vil deres tilstedeværelse virke forstyrrende på både mamma og pappa, og det kan være bra både for dem og barna om andre kan passe på dem til fødselen er trygt overstått. Kanskje kan en slektning, venn eller nabo komme og hente barnet? Det kan være en tøff opplevelse for et barn å se mammaen i fødsel.

Utsett pressingen hvis du kan
Om du venter på at jordmor skal komme fram, kan det være greit å forsinke forløpet noe slik at jordmor kanskje når fram til å ta imot babyen.

– Å stå på alle fire med ansiktet ned mot gulvet avlaster trykket og kan utsette fødselen litt. Hvis den fødende også klarer å puste seg gjennom riene og ikke presse, kan en kjøpe seg litt tid, sier Grethe.

Men er behovet for å presse til stede, er det ikke så mye annet man kan gjøre.

Finn fram mange gode håndklær
Det viktigste hjelpemiddelet ditt ved hjemmefødsel er mange gode varme håndklær. Legg gjerne noen under mor, men sørg for å ha rikelig til å tørke av og dekke til babyen med når den er født.

Ta vannet om nødvendig
Noen kjenner trykketrang uten at vannet har gått, og da kan det bule ut en vannblære i åpningen. Den kan minne om en ballong, og det er enklest om vannet går før babyen blir født.

– Da kan pappaen dra litt i den eller stikke hull på den med for eksempel en strikkepinne. Vær forsiktig, men det er ikke nødvendig at den er steril så lenge den er ren, sier hun.

Hvis man skal ta vannet kan det være lurt å sørge for at den fødende ligger lett tilbakelent og at det er godt med håndklær til å suge opp vannet og ikke minst til fødselen.

– Som regel kommer babyen kjapt etterpå, så legg håndklær klar, oppfordrer Grethe.

La mor styre pressingen
Det er urkreftene i oss som kommer fram når vi er i fødsel og kroppen styrer showet mens alt vi kan gjøre er å spille på lag med den. Derfor er det mor som best vet hva som skal til og dermed den som skal ha det siste ordet.

– Spesielt viktig er det at hun ikke presser for hardt når hodet blir født. Da bør pappaen oppfordre henne til å puste seg gjennom rien i stedet for å presse, sier Grethe.

Når hodet er ute kan mor fint presse igjen. Som regel vil resten av babyen bli født på et press eller to.

De første pressriene kan få endetarmen til å tømme seg, så om det kommer avføring er det lurt om pappaen tørker dette bort med papir. Om det ikke er papir i nærheten eller at babyen kommer fort, kan man fint bruke en klut eller dekke det til med et håndkle. Babyen bør helst ikke komme i kontakt med avføringen.

Det viktigste: Babyen på brystet
Så snart babyen er født skal den opp på mammaens bryst. Bryst mot bryst, altså med ansiktet tett oppunder mammaens hake. Ikke pakk babyen inn før den legges opp. Her skal det være naken hud mot naken hud.

Det nest viktigste: Dekk til babyen
Når babyen er lagt opp på mors bryst skal den dekkes godt til med håndklær. Blir håndklærne våte bør de byttes med varme, tørre nye.

– Sørg for å legge et håndkle over babyens hår og bakhode. Hodet er en stor kroppsdel på babyen og den mister mye varme gjennom hodet, så derfor er det viktig at det dekkes til så kjapt som mulig. Har babyen mye hår er risikoen større for at den mister mye kroppsvarme fort, sier Grethe.

Hun poengterer at våte håndklær er av liten verdi, så sørg for at håndklærne er tørre.

Morkaken kan vente
Når babyen er født er man vant til at navlesnoren skal klippes og morkaken fødes, men føder man hjemme mens man venter på at jordmor skal ankomme, kan man trygt vente så lenge mor ikke blør.

Ikke dra i navlestrengen eller forsøk å føde morkaken med mindre du må. Om mor blør kan det være tegn på at morkaken har løsnet. Da kan det være lurt å snakke med føden om hva man skal gjøre, råder Grethe.

En tur til sykehuset
Hvis ambulansen og jordmor ankommer etter at babyen blir født, vil jordmor eventuelt sørge for at morkaken blir født og undersøke mor og barn før alle sammen tar turen inn til fødeavdelingen for en sjekk.

Alt du trenger å vite om fødsel

Hva om fødselen ikke gikk så kjapt likevel?
Det kan være vanskelig å vite hvor nært forestående fødselen er, både om man er førstegangsfødende eller har født før. Derfor kan det god hende at babyen ikke er født når jordmor og ambulansepersonale kommer.

– Det er absolutt ikke flaut om vi kommer før babyen blir født. Er det tid til det, kjører vi gjerne rolig tilbake til sykehuset og tar imot babyen der. Men tror vi at babyen kommer før vi rekker fram, tar vi imot babyen hjemme mens ambulansepersonalet venter. Og det er helt greit, betrygger Grethe.

Kommer jordmor underveis i fødselsforløpet, vil pappaen få kjærkommen avlastning fra en kyndig jordmor før alle reiser inn til sykehuset og barselavdelingen.

Opplevdes det dramatisk? Snakk med jordmor om det!
Din fødselsopplevelse er unik og kvinner med tilnærmet like fødsler kan ha helt ulike opplevelser av hvordan det var å føde. At babyen ikke ble født på sykehuset trenger ikke å gjøre fødselsopplevelsen mer dramatisk eller vanskelig, men er den det bør man uansett snakke ut om hva som skjedde med jordmor. Benytt gjerne hjemreisesamtalen til dette og be om mer tid ved en senere anledning om du trenger det.

Les: Fødselshistorier!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: