Hvilke undersøkelser du kan vente deg på fødeavdelingen avhenger av mange faktorer; Hvilket sykehus skal du føde ved? Regnes fødselen som høy- eller lavrisiko? Startet fødselen med vannavgang eller rier?
I tillegg kan ting skje underveis i fødselen som fordrer flere undersøkelser, eller jordmoren kan være vant med å gjøre undersøkelser andre jordmødre velger vekk. Dette er det jordmor Grethe R. Teigen er vant med fra sin jobb som jordmor ved fødeloftet på Stavanger Universitetssjukehus.
– Vi er nøye på å selektere hvem som skal føde på fødestue eller vanlig fødeavdeling. De såkalte ”grønne” damene – altså de friske gravide uten risikofaktorer – trenger ikke overvåking uten indikasjon, altså uten at det er noen spesifikk grunn til det. Mens de gravide i såkalt ”rød” gruppe skal ha tettere overvåking, forklarer hun.
Hvis vannet har gått
Om du ringer til fødeavdelingen etter at vannet har gått, blir du sannsynligvis bedt om å komme inn til en sjekk samme kveld eller neste formiddag. Ved innkomst tas det CTG (kardiotokografi) av de «røde damene» – for å sjekke hvordan babyen har det der og da, og babyens puls registreres. Kvinnen får også en knapp de skal trykke på når babyen beveger seg. Det er sånn at jordmor kan lese av hvordan bevegelsesmønsteret blir påvirket av riene. CTG’en forteller også om den gravide har rier. Uten rier, og hvis babyen ser ut til å ha det bra, sendes ofte den fødende hjem igjen i påvente av rier.
– Vi gir alltid informasjon om hva kvinnene skal være oppmerksomme på. Infeksjon er det vi er redde for etter vannavgang, og symptomer kan være feber, at fostervannet endrer farge (det fortsetter å renne ut gjennom hele fødselen) eller en følelse av å være uvel. Ved slike tegn skal den fødende alltid komme rett tilbake til fødeavdelingen, sier hun.
Les også: Alt du trenger å vite om vannavgang
Men før de reiser hjem måles temperatur og blodtrykk, og jordmor sjekker fargen på fostervannet. I tillegg kjenner hun utvendig på magen for å avgjøre babyens leie og for å sjekke om hodet er festet. Hvis den fødende sendes hjem avtales også et siste tidspunkt for å komme tilbake, hvis ikke fødselen har startet av seg selv før det. Dette avhenger av avstand og reisetid til sykehuset.
– Starter ikke riene av seg selv, settes fødselen normalt i gang 1 til 2 døgn senere for å unngå infeksjon. Gikk vannet før klokka 8 om morgenen, settes en i gang neste morgen kl 08. Går vannet etter klokka 8, får en lengre tid å få rier på – opp mot 1 ½-2 døgn. En fødsel settes alltid i gang fra morgenen av, derfor kan tiden variere, forklarer Teigen.
Når vannet har gått, sjekkes den fødende minst mulig vaginalt. Dette for å hindre at bakterier kan komme opp til barnet og gi infeksjon.
Les også om epidural