Du må overstyre kroppens signaler!Ved rier skjer det en del ting i kroppen. Blant annet vil sammentrekningene være av en slik intensitet at vi reagerer med å produsere adrenalin – og spenner kroppen. Dette kan være veldig smart i stressende situasjoner, der vi skal prestere eller rømme unna. I fødsel er det derimot ikke så smart, for adrenalin hemmer produksjonen av rihormonet oxytocin, og de lindrende endorfinene.
Det betyr at vi bevisst må gå inn og overstyre kroppen. Vi må bestemme oss for at riene skal møtes med en avslappet kropp og rolig pust – for dette skjer dessverre ikke automatisk. Først da kan oxytocinet strømme og gi gode rier, og endorfinene gi god lindring.
Mange fødende reagerer altså med å spenne seg, og vil trenge hjelp til å slappe av slik at riene får jobbe optimalt. Jo mer avslappet du er, og jo mindre du holder igjen, jo fortere går fødselen!
Les også: Den utfordrende latensfasen
Kvalme og oppkast er vanligAndre normale reaksjoner på rier kan være kvalme og oppkast. Dette skyldes press på magesekken. Men du kan også bli kvalm om du har spist fet eller sterkt krydret mat i forkant av fødselen. Noen reagerer også med kvalme fordi intensiteten på riene er høy. Det er ikke farlig, men litt ubehagelig.
Noen blir veldig stilleMens noen lager lyd når de har rier, vil andre jobbe mer innover med seg selv, og bli veldig stille. Det mest utfordrende for jordmor og/eller ledsager kan være de som ikke uttrykker at de trenger eller ønsker noe. Da kan det ofte tolkes som at de klarer seg fint, uten at det er tilfelle! Husk at du eller partner bør si ifra om du ønsker noe – om det så bare er tilstedeværelse. Jordmødre er dessverre ikke tankelesere!
Det er normalt at fødende snakker mindre jo lenger ut i fødselen hun er. Da har hun nok med å jobbe fokusert på hver ri. Hun har derfor også mindre energi til å snakke med partner og jordmor.
Les også: En avslappet kropp føder raskere og enklere enn en anspent kropp
Urolig i kroppenVi ser at en del blir urolige i kroppen når riene øker på. Ofte finner de ikke komfortable stillinger. Det er godt dokumentert at fødselen går fortere om du er oppe og står, står på kne, eller i hvert fall benytter deg av tyngdekraften. Dette gjør også at riene oppleves mer håndterbare. De fleste fødende ser vi trives godt i oppreiste stillinger i perioder av fødselsforløpet.
Tøft i overgangsfasenI overgangsfasen ser vi at mange fødende opplever fødselen som spesielt utfordrende. Da er oftest riene på sitt lengste og kraftigste. Det er også da de herlige kommentarene oftest kommer.
Men nå er det ikke lenge igjen, og det gjelder å ha en partner og jordmor som er til stede og hjelper deg den siste biten av fødselen. Vi ser gjerne at noen kommer med tydelige beskjeder i denne fasen – de vet godt hva de liker og ikke liker. Mange kommuniserer med enstavelsesord på dette tidspunktet. Og vi jordmødre diskuterer ikke med kvinner i overgangsfasen, for å si det sånn.
Les også: Du kan forebygge rifter!
Se på riene som vennerKlarer du å se på riene som dine beste venner denne dagen? Det er de som skal hjelpe deg i mål. Du bør passe godt på dem, og gi dem fritt spillerom.
Ingen dør av rier, og du får ikke flere enn du tåler. Når babyen kommer, har de gjort jobben sin, og er ferdige.
Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork