Noen vil sikkert kjenne på at det kan være en stor lettelse å få litt hjelp på slutten – spesielt hvis trykketiden har vært lang og mor er sliten, mens andre kan oppleve det ganske så voldsomt med sugekopp (vakuum). Min erfaring er at begge deler er helt normalt, og at de aller fleste etter hvert aksepterer at det var en nødvendig del av deres fødsel.
Når brukes sugekopp?
Det er vanligvis to grunner til at man hjelper til med en sugekopp. Enten har kvinnen trykket ganske lenge, og vi jordmødre ser at det ikke er rett rundt hjørnet at babyen kommer. Mange fødesteder har en grense på 60 minutters aktiv trykketid før man vurderer sugekopp. Den andre grunnen til sugekopp er at vi kan se på hjertelyden til babyen at den begynner å reagere og streve litt. Da kan babyen hjelpes litt raskere ut med sugekopp enn hvis den ble født spontant.
Hvordan ser en sugekopp ut?
Vet ikke om dere har sett en sugekopp? Den ligner faktisk litt på en slik sugekopp man bruker hvis vasken på kjøkkenet er tett. En sånn som har treskaft og typisk en rød gummikopp. MEN sugekoppen vi bruker til fødsler er heldigvis MYE mindre, og det er få likhetstrekk ellers!
Det finnes forskjellige typer – alt fra en manuell liten plastkopp, til en myk gummikopp, til den mest brukte – nemlig metall-koppen.
Prinsippet er at man ved hjelp av vakum fester sugekoppen på hodet til babyen – oftest bakhodet. Dette skjer jo litt inni skjeden til kvinnen, og min erfaring er, at mange nok opplever dette som det mest ubehagelige med hele sugekoppen – å få den på plass. Når koppen først er på plass er den jo mye mindre en hodet til babyen som snart kommer ut.