FødselTenk om dette var din fødebag!

Tenk om dette var din fødebag!

Foto: Water Aid/Jenny Lewis
Av Organisasjonen Water Aid. Oversatt til norsk av Janet Molde Hollund. Gjengitt med tillatelse. 13217

Dette hadde Ellen med seg til sykehuset da hun skulle føde. Se hvor forskjellige sykehusbagene er i Afrika og vestlige land.

Fra plastlaken, barberblad og lommelykter til iPad og massasjeoljer. Et prosjekt fra den internasjonale veldedighetsorganisasjonen Water Aid viser hva kvinner rundt om i verden pakker med seg i fødebagen.

Avhengig av hvor i verden de føder, kan tingene kvinnene tar med seg være livreddende – eller ren luksus. Water Aid tok bilder av og intervjuet kvinner fra Australia, Storbritannia, USA, Zambia, Tanzania og Madagaskar.

Flere ting var felles for alle kvinnene – som  tepper til å pakke babyen inn i, klær til babyen og vannflaske. Men prosjektet viser også at utfordringene kvinner i u-land møter når de skal føde. Noen av tingene disse kvinnene tar med seg bestemmes av i hvor stor grad de kan stole på at sykehuset har rent vann, og skikkelige sanitære og hygieniske forhold.

  • Hva er lurt å pakke med seg til sykehuset når en skal føde? Se listen her.


Agnes Noti, 22, Tanzania:
Agnes er 22 år gammel, og er på sykehuset Kiomboi i Iramba District i Tanzania. Denne babyen vil bli deres tredje barn. Sykehuset dekker folk som bor i en radius på 80 kilometer. Det er tre rom til føde og barsel, men det er ikke delt av mellom de som nettopp har født og de som er i fødsel. To av rommene har fire køyesenger, slik at åtte personer kan sove der. Det andre har fem/seks senger. Ingen av rommene har vaskefat eller tilgang til vann.

Det er et ødelagt og ekkelt toalett i fødeavdelingen, men det er i veldig dårlig stand. Det er ingen dusj, så etter at kvinnen har født, vasker hun seg enten i toalettet eller i vasken i skyllerommet. Vasken på skyllerommet brukes også til å kvitte seg med avfall fra fødeavdelingen, samt vasking medisinsk utstyr.

 

Hva har hun med seg i bagen?
* klær til babyen
* teppe til babyen
* sokker
* vaskefat
* flaske
* te

– Jeg kommer fra Tutu. Vann som skal drikkes, kjøper vi i butikken. Sist gang kom vannet fra elven. Vannet var hvitt. Det var bestemoren min som gikk til elven. Vannet fra elven er ikke trygt å drikke.

Foto: Water Aid/Anna Kari

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellen Phiri, 23, Malawi
Ellen er 23 år gammel og fra Malawi. Hun fødte på Simulemba helsesenter, som dekker flere enn 70.000 mennesker, og tar imot mer enn 90 babyer i måneden. Helsesenteret har ikke rent rennende vann, og bare 4 toaletter til 400 mennesker. Dusjene er i en falleferdig bygning uten dører og tak, og helsesenteret har heller ikke utstyr til å sterilisere med. Vann hentes fra en vannpumpe som deles med lokalsamfunnet som består av 2000 personer. Vannet er ikke rent, og det er lange køer for å få tilgang til vann.

Hva har hun i bagen?
* lommelykt, siden det ikke er elektrisk strøm
* svart plastlaken til å ha på fødesengen. For siden det ikke er rent vann, er det vanskelig å holde fødestuer og senger rene
* barberblad til å kutte navlestrengen med
* 200 malawiske kwacha til mat
* tre store saronger til å bruke under oppholdet (som kan bli så lenge som fire uker) og til å pakke babyen inn i

Foto: Water Aid/Jenny Lewis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hazel Shandumba, 27, Zambia
Hazel er 27 år gammel og kommer fra landsbyen Hamakando i Monze District i Zambia.

– Det er et borehull på klinikken, men det er ikke rennende vann på fødeavdelingen

– Jeg har hørt eldre kvinner fortelle forskjellige gravide kvinner hva de bør og ikke bør gjøre. Én ting jeg har blitt fortalt, er å ikke sove for mye på dagtid. Jeg fikk høre at dersom jeg gjør det, så vil babyen sove også når den blir født. Jeg skal ikke stå i døråpningen, for da vil babyen gjøre det samme når den kommer til verden, og det vil forsinke ting. En annen ting jeg ble fortalt er at jeg ikke skal ha på skjerf eller smykke rundt halsen i svangerskapet, for da vil babyens navlestreng vikle seg rundt halsen. Det er det samme om jeg bruker sarong rundt livet mitt.

Dette har hun i bagen:
* babyteppe
* bomull
* sarong
* en sparkedrakt til babyen
* servietter
* vaskevannsfat
* en plastrull til å ha på fødesengen for å ivareta personlig hygiene, siden det ikke er nok vann og tid til å vaske fødesengen

Foto: Water Aid/Chileshe Chanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razafindrabary Claudine, 26, Madagaskar
– Vi har rennende vann i nærheten av huset vårt i landsbyen hvor jeg bor. Det ble ordnet av Water AID og AMI for noen år siden, så jeg må ikke gå veldig langt for å få vann.

– Familien min har fortalt meg om tabuer knyttet til graviditet, og jeg har prøvd å forholde meg til dem. For meg er det viktigste at jeg ikke bruker skjerf rundt halsen i svangerskapet, fordi jeg ikke vil at barnet mitt skal risikere å bli født med navlestrengen rundt halsen. Så jeg bruker ikke skjerf. Jeg har ikke en gang et hjemme, for jeg vil at barnet mitt skal bli født naturlig uten noe rundt halsen.

Dette har hun i bagen:
* nye klær
* bomull
* alkohol til å rense med
* bleier
* termos
* bøtte
* bind

Foto: Water Aid/Ernest Randriarimalala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deanna Neiers, 39, USA
Deanna  er 39 år og bor i New York City. Hun venter sitt første barn.

– Jeg føler meg så lykkelig som får pleie dette livet inni meg, det er virkelig et mirakel. Jeg er så utrolig heldig at jeg bor i gåavstand til ett av de beste sykehusene i New York City. Som gravid får du økt bevissthet rundt hvor heldige vi er som har tilgang til gode fødefasiliteter og rent vann. Du vil det beste for barnet ditt, og det er forferdelig å tenke på farene ved forurenset vann og uhygieniske fasiliteter. Jeg drømmer om en verden hvor alle kvinner ha et trygt og rent sted hvor å føde babyene sine.

Hva har hun i bagen?
* musikkspiller
* kokosnøttolje til massasje
* lavendelolje
* arnika gel
* snacks
* amme-bh og innlegg
* ammepute
* komfortable klær til å bruke på sykehuset og til å reise hjem i
* mykt teppe til babyen
* langermet sparkedrakt
* strikkelue

 

Katy Shaw, 31, Australia
Katy er 31 år og bor i Melbourne. Før dette bodde hun to år i Malawi, og hun er opprinnelig fra Storbritannia. Dette blir hennes første barn.

– Jeg synes det er utrolig at kvinner i en slik tilstand (høygravide kvinner som selv henter skittent vann i landene hvor Water Aid jobber) håndterer hverdagsstresset som en graviditet innebærer, og utsikter til fødsel – i tillegg til den byrden det er å hente vann.

– Selv å bære sykehusbagen er for tungt for meg. Jeg kan ikke forestille meg hvordan jeg hadde takler å bære 25 liter vann over lang avstand. Jeg ikke jeg hadde vært i stand til det rent fysisk selv før jeg ble gravid.

Hva har hun i bagen?
* toalettsaker
* snacks
* bleier
* lue
* sokker
* klorevotter til babyen
* klær og tepper til bayen
* klær til seg selv
* nattkjoler
* mammaundertøy
* bind og ammeinnlegg
* massasjeoljer

Foto: Water Aid/James Grant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joanna Edwards, 34, Storbritannia
Joanna er 34 år gammel og bor i London. Hun venter sitt første barn.

– Jeg har pakket en vannflaske. Søsteren min foreslo at det var lurt å ha noe som kunne gjøre det lettere å drikke (vann) (under fødselen). Jeg tar med en tom flaske, og regner med at sykehuset har noe jeg kan fylle den opp med. De har sikkert en vannmaskin. Jeg tar det som en selvfølge, ulikt mennesker i Afrika. Det viktigste i sykehusbagen er teppet mamma gav meg til å pakke rundt babyen når vi reiser hjem. Det er det samme som min mor brukte til meg da hun tok meg med hjem fra sykehuset.

Hva har hun i bagen?
* bleier
* små hvite klær til babyen
* noen strikkebukser
* mye snacks
* egne klær
* eget håndkle
* toalettsaker
* TENS-maskin (elektrisk nervestimulering, alternativ til smertelindring)
* bind
* iPad
* vannflaske
* medisinske papirer
* et teppe

 

Foto: Water Aid/Anna Kari

Konsernsjef i Water Aid i Australia, Paul Nicols, sier:

– Alle ønsker at nyfødte babyer skal få en best mulig start i livet. Jordmødre og sykehuspersonale ønsker å være i stand til å gjøre det de er trente til – å ta imot liv. Men dette er ikke mulig uten trygt vann, toaletter og god hygiene.

– Når jeg ser disse bildene, og møter kvinner i lignende situasjoner, blir jeg alltid slått av den harde virkeligheten de møter når de føder under slike risikable forhold. Vann og sanitære fasiliteter er nødvendig for å sikre et rent miljø og god hygiene, og å kunne gi håp til mor og baby.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: