FødselTiden etter fødselen

Tiden etter fødselen

Av Inger Anita Merkesdal Hall 4077 Sist oppdatert 14.03.07

Mye skal på plass før barnet kommer. Det skal skaffes vogn, bilsete, barnestol, stellebord, bleier, klær, tepper og kluter. Men vel så viktig er det å forberede seg på at jobben ikke er over når barnet er født. Og hvordan blir det egentlig med sexlivet etter fødselen?

Babyverden har snakket med jordmor Grethe R. Teigen om disse temaene.

Fødselen er en uendelig viktig opplevelse, en milepæl og vendepunkt. Derfor er det naturlig å tenke på den som målet.

– Det gravide paret skal forberede seg på fødselen, men jeg anbefaler dem å også tenke videre: ”Hva med tiden etter at barnet er født? Hva skjer med vårt liv, og vårt samliv etter det?”, forklarer jordmor Grethe R. Teigen.

Trebarnsmoren har arbeidet som jordmor i ti år. Nå arbeider hun delvis på fødeavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus, og delvis på den private jordmorklinikken Mamastork. Der er en av hennes viktige oppgaver fødselsforberedende kurs. De handler også om tiden etter.

– Fødselen er slutten på svangerskapet, men samtidig begynnelsen på en livsvarig oppgave: ”foreldreskapet”, mener jordmoren.

Når barnet bestemmer
Dessverre opplever mange å ”møte veggen” når fødselen er overstått. Det er også slik at mange foreldre går fra hverandre i tiden etter at barnet ble født. Forskning fra Sverige viser at det er en opphopning av samlivsbrudd mellom barnets 1-5 leveår. Og mange av de som skilles, opplevde at problemene startet i barnets første leveår.

– Vi voksne er så vant med å styre vår egen tid. Vi planlegger og har kontroll over livene våre. Plutselig får vi en ny, utilregnelig sjef. Det kan bli vanskelig å håndtere, understreker hun.

Noen nyfødte finner en rytme og holder på den. Andre skifter hyppig sove- og spisemønster. De fleste barn gjør uventede ting akkurat når mor eller far hadde helt andre planer. Som å gulpe ut over den fine, nye kjolen, eller på mors siste rene genser. Eller skitne til bleien idet dere fyker ut av døren for å nå en avtale. Eller våkne akkurat når dere har fått ryddet huset, gjort alt som må gjøres i løpet av dagen og endelig har satt dere ned for bare å være sammen.

Livet blir annerledes
Forventningene til det å ha barn og til tiden etter fødselen, har mye å si for hvordan vi reagerer på utfordringene. Hvis planen er å lese masse, å gå koselige småturer sammen med andre nybakte mødre eller å fortsette å gå ut med venner på samme måte som før, og dette simpelthen ikke lar seg gjøre, kan ting tårne seg opp.

Et barn med kolikk, som gråter det meste av tiden de første månedene, kan ta kreftene og tiden fra hvem som helst. Noen barn og mødre sliter med å komme i gang med ammingen, noen barn vil ikke sove når de skal, og langt fra når de bør. Og noen kvinner blir så urolige for barnet at de har problemer med å slappe av.

Våre egne foreldres væremåte og oppgavefordeling, hva som oppleves som ”normal” atferd av barnet og forventninger til fordeling av oppgavene har også mye å si.

– Mange par har en uklar idé om at når barnet er født, så er alt tilbake til det vanlige. At da blir livet som det var før graviditeten, bare enda bedre. ”For nå har vi barnet i tillegg”. Og så blir ingenting som før, og kanskje langt fra som forventet, forteller jordmoren.

Når babyen er nok
– Kvinnene vet mye om graviditet og fødsler. Men de stiller også utrolig høye krav til seg selv. De krever av seg selv at de skal ha en ”vellykket” fødsel, som om de skal bestå en krevende eksamen. Og etterpå skal de nybakte foreldrene ta en helgetur til Amsterdam, moren skal som før gå ut med venninner på kino- og kaffekvelder, strigle huset og barnet, og være like aktiv innen alle områder som før, forklarer hun.

– Jeg opplever at mange pålegger seg selv for mange forpliktelser i forhold til alt mulig annet enn barnet.

Grethe R. Teigen anbefaler at vi isteden bruker tiden vi har til å gå inn i morsrollen, og til å nyte det å ha tid til babyen og oss selv. Noen barn trenger fred og ro, og noen mødre med barn synes det beste i verden er å bare være hjemme.

– Ikke tenk på alt det du ikke kan gjøre på grunn av babyen, men på den berikelsen barnet er. Tiden går så ufattelig fort. Det er ikke sikkert det oppleves slik når du skifter den femte skittbleien i løpet av formiddagen. Eller bysser barnet på tredje timen sent om natten. Men barna endrer seg nesten fra dag til dag, mener Teigen.

Det nye livet
Noen kvinner opplever forventning i forhold til å stille opp som før, og å være like gode venninner som før. Men hvis du i en periode vil prioritere barnet, så fortell dem det.

– Du går kanskje glipp av en kinokveld eller to, men får uendelig mye tilbake.

Hun anbefaler å tenke gjennom hva som er det viktigste for deg i den fasen av livet hvor du er nå? Er det å være mor, eller å være kafégjenger?

På slutten av svangerskapet begynner den gravide kvinnen å sove mindre og lettere om natten. Årsaken er at kroppen er i ferd med å forberede seg på tiden etter fødselen.

– Når barnet er født må moren på kort varsel kunne ta seg av barnet, døgnet rundt. Derfor sover vi også lettere etter fødselen. Vi bør være innstilte på å være trøtte det første halve året, det er en del av ”nybakt” tilværelsen, sier den erfarne kvinnen.

Nattamming tar også av nattesøvnen. Samtidig er den med på å holde oppe melkeproduksjonen. For å få litt mer søvn, kan du legge opp livet etter babyens vaner. Forsøk å sove litt når babyen sover, og få avlastning når det er mulig, forteller Teigen.

Sex og slikt
Noen kvinner er klare for et aktivt samliv kort tid etter fødselen. Mens andre rett og slett ikke er interessert.

– Det er ikke uvanlig at samlivet går på sparebluss det første halvåret, kanskje året, etter fødselen, forklarer Grethe.

Den første tiden etter er preget av blødninger, svette og melkesøl. Men også selve morsrollen, og den intense og givende opptattheten av barnet, kan føre til at mannen i huset blir nedprioritert. Noen tenker på 6-ukerskontrollen som et vendepunkt. Men den handler i første rekke om at renselsen skal være over og kontroll av stingene. Når det gjelder hormoner, følelser og kropp, kan det gå året før kvinnen finner seg selv igjen.

– Det er heller ikke alltid like lett å gå fra det å være matfat til sexsymbol. Men hvis mannen tar sin del av oppgavene og støtter henne, og de klarer å holde en god kommunikasjon, så kan ting gå seg til i løpet av noen måneder. Dessverre ser vi at menn kan føle seg oversett, og bli sjalu på barnet, sier hun.

Mange kvinner opplever også at de må ha prevensjonen i orden før de er klare for å starte på samlivet igjen. Fra samme forskning i Sverige vet vi at den vanligste samleiefrekvensen når barnet er ca 6 måneder, er 1 til 2 ganger per måned.

– Dette er det mange som blir overrasket over, mange tror de er alene om å ha sex så sjeldent. Det viser seg også at både menn og kvinner ønsker mer ømhet, kos og klemmer, og ikke nødvendigvis sex, forteler jordmoren.

Hennes beste råd til småbarnsforeldre er:

– Gi hverandre bekreftelse på hverandre som partnere, ikke bare som foreldre.
– Gi hverandre kyss og klem minst en gang til dagen, og si at dere er glad i hverandre.
– Sensualitet føder sexualitet.
– God kommunikasjon er kjempeviktig! Si hva du ønsker konkret, ikke forvent at partneren skal kunne lese tankene dine!
– Ikke anklag partneren, og si ikke «aldri» og «alltid».

Oppsummeringen fra jordmor Grethe Teigen er:
– Fødselen er ikke hovedsaken, den er et middel for å nå målet, nemlig det å bli foreldre.
– Etter fødselen begynner den viktigste biten, det å ha barn.
– Å være foreldre kan være utfordrende, men uendelig givende. Snakk om forventningene på forhånd.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: