I mange land er keisersnitt-frekvensen på full vei oppover. I Norge har vi også flere keisersnitt nå enn for noen år tilbake. Ved vårt sykehus i Stavanger har vi en forholdsvis lav keisersnitt frekvens, med 15,7 prosent (ifølge Medisinsk fødselsregister for 2021) – det inkluderer både planlagte og akutte keisersnitt.
Det er nok flere grunner til denne trenden, uten at det skal være tema her. Men hva skjer med disse kvinnene når de så blir gravide igjen? Skal de føde vaginalt eller få et nytt planlagt keisersnitt?
Dette er et tema som diskuteres og gjøres forskning på. Du vil nok finne ulike oppfatninger om hva som er tryggest for mor og barn, alt etter hvem du spør, og i hvilket land du er.
Les også:
Lytt til podcast om keisersnitt:
Du kan føde vaginalt om du bare har hatt ett keisersnitt
I Norge har en i hovedsak landet på, at det er trygt å føde vaginalt etter ett keisersnitt. I andre land, kan anbefalingen være at de skal forløses med keisersnitt igjen.
Når en har hatt et keisersnitt, har en et arr i livmoren, og det er det arret en er redd skal kunne revne under fødsel. Men det er en veldig sjelden komplikasjon!
Det er altså den første fødselen etter det første keisersnittet, du har anledning til å føde vaginalt. Etter to keisersnitt vil du høyst sannsynlig ikke få sjansen! Grunnen til at en anbefaler en å gå for en vaginal fødsel etter keisersnitt er, at de aller fleste faktisk føder helt normalt og uten komplikasjoner.