– Fødende slapper mye mer av i vann. Etter fødselen får vi ofte høre at de følte seg veldig trygge og hadde god kontroll under fødselen, sier jordmor Gunn-Britt Skjæret. Skjermdump: Vannfødsel på youtube (se videoen i saken)
Trine Skålid har født både på land og til vanns. (Ikke Trine på bildet ) Hun er ikke i tvil om hva om hun foretrekker. – Jeg opplevde vannfødsel som avslappende!
– Jeg gruet meg til fødsel nummer to. Jeg hadde noen negative opplevelser med førstemann, som jeg ikke ville gjenta denne gangen. Og da jordmor foreslo at jeg kunne føde i badekar, begynte jeg å vurdere dette. Jo mer jeg tenkte på det, jo mer fristet det, forteller Trine Skålid.
Hun prøvde å lese seg opp på å føde i vann på forhånd, men fant ikke det hun trengte. Legen hennes hadde heller ikke mye informasjon om vannfødsler.
Dette er vannfødsel:
Mor ligger i badekar eller spesialkar under fødselen. Barnet fødes med hele kroppen sin under vann.
Ble trygg på at vannfødsel var det riktige
– Jeg ringte til slutt føden og ba henne «ta meg gjennom» en fødsel i vann. Jeg visste ikke hva jeg skulle spørre om, så jeg ba henne bare fortelle. Dette var nyttig, selv om jeg allerede hadde bestemt meg for å prøve vannfødsel. Samtalen ble bekreftelsen på at valget var riktig.
Da Trine fødte sitt første barn, prøvde hun å ligge i badekar for å få smertelindring, men hun fant aldri roen. Da hun skulle føde nummer to i 2012, ble badekaret en helt annen opplevelse.
– Jeg opplevde avslapning. Mellom hver ri «duvet» jeg i vannet, nøt stillheten i rommet og lyden av måker (av alle ting…) på utsiden av det åpne vinduet. Jeg lo og pratet med mannen min, og det var en rolig atmosfære. En god stemning. Jeg klarte å se slutten mens jeg jobbet meg gjennom rier og pressrier. Jeg så lyset i enden av tunnelen hele veien, og da jeg var ferdig tenkte jeg at «dette gjør jeg så gjerne igjen!», forteller Trine.
Å være i vannet gjorde Trine rolig og avslappetTo fødsler kan likevel vanskelig sammenlignes. Men likevel er hun ikke i tvil om at hun vil velge vannfødsel igjen - om det blir aktuelt.
– Det beste med å føde i vann var i grunnen det at jeg var så rolig. At jeg slappet av og jobbet med kroppen og ikke mot - slik jeg opplevde at jeg gjorde under første fødsel som var i seng. Men jeg vet jo ikke om den første fødselen ville vært på denne måten i vann..., sier hun.
Trine kom inn på sykehuset med fem centimeter åpning og lå i vannet helt til babyen var ute tre timer senere.
Nedenfor video av vannfødsel - hentet fra Youtube: (Ikke Trine Skålid, red. anm.)
Denne kvinnen valgte vannfødsel - hjemme:
– Jeg revnet ingenting, det ble ingen rifter og ingen sting. I tillegg var jeg klar for å reise hjem allerede noen timer etterpå, men ble over en natt sånn i tilfelle. Dagen etter følte jeg overhodet ikke at jeg hadde født et barn på fire kilo!
– Kvinnene sier de har følt seg veldig trygge under fødselenDrømmer du også om å la barnet skli ut mellom lårene dine i deilig vann? Ved de fleste fødesteder i landet, er det i dag et tilbud om å føde i vann. I tillegg til den smertelindrende effekten, blir det en myk start for den lille, som skal ut av sin trygge boble for første gang. Jordmor Gunn-Britt Skjæret ved Sykehuset Innlandet sier at det er veldig mange fordeler med å føde i vann.
– Med en vanntemperatur som økes til 37 grader rett før babyen er ute, blir overgangen for den lille kroppen liten, sier Gunn-Britt Skjæret.
Selv ble hun interessert i vannfødsler da hun så noen filmer. Hun ble nysgjerrig, og ville lære mer. I dag er hun en av entusiastene for vannfødsel ved sin fødeavdeling.
– Jeg syntes det så så behagelig ut! Og kvinnene så veldig tilfredse ut. Dette gjorde meg nysgjerrig på vannfødsler, og i dag er dette også min personlige erfaring. Det blir en ekstra ro med vannfødsler og mødrene forteller etterpå at de har følt seg veldig trygge og at de har opplevd å ha mer kontroll, sier Gunn-Britt Skjæret.
– Mange fordeler med å føde i vannSiden 2005 har hun og kollegene tilbudt fødsel i vann, og Skjæret mener det har en rekke fordeler.
– Oppdriften i vann minsker presset på magen og de indre organene. Dette gir mer effektive rier, som igjen gir bedre blodsirkulasjon. Dette gir mer oksygen til livmormusklene slik at smertene blir mindre for mor – og barnet får mer oksygen. Når mor har det bra, har også barnet det bedre. Vannet gjør også at den fødende kan bevege seg lettere, og dette gjør at hun kan hjelpe barnet bedre gjennom fødselskanalen, forklarer Skjæret.
Skjæret hjelper til både med vannfødsler og vanlige fødsler, og mener hun kan se en forskjell på kvinnene.
– Du ser det på kvinnene når de kommer opp i vannet. De puster roligere og takler riene bedre. De slapper rett og slett mye mer av. Etter fødselen får vi ofte høre at de følte seg veldig trygge og hadde god kontroll under fødselen. Vannfødsler synes også å være assosiert med signifikant kortere første stadium av fødselen, sier hun.
Derfor er det mange som gjerne vil føde i vann også ved neste fødsel.
– Foruten å være smertelindrende, blir det en veldig rolig atmosfære. Vannet er et element som omslutter oss på en behagelig måte – jeg jeg tror vi påvirkes positivt av å være i vann.
... men ikke alle får lov å føde i vannDet er en rekke kriterier som må være oppfylt for å få føde i vann. Det aller viktigste er at en er helt frisk, og at det ikke er noen risiko for komplikasjoner. Fødselen må ha kommet i gang av seg selv, og kvinnen må selv ha et ønske om å føde naturlig. Babyen må ligge i hodeleie, og det kan ikke være mer enn ett døgn siden vannet har gått. Fostervannet kan heller ikke ha vært misfarget. Ved de ulike fødeavdelingene kan en få informasjon om kriteriene. Noen steder er det lite ekstern smertelindring, men dette varierer.
– Vi gir akupunktur, varmeomslag og steriltvannspapler, men ingen kjemisk smertelindring. Men vi ser at fødsel i vann generelt minsker behovet for smertelindring. I alle tilfeller overvåkes barnet nøye gjennom hele fødselen og målinger blir gjort jevnlig. Det er også slik at åpningsfasen kan gå en del raskere ved vannfødsler. Når fødselen er godt i gang, forlates aldri den fødende, sier Skjæret.
Hvilke kriterier som må oppfylles for å få føde i vann, varierer fra fødested til fødested. Her er kriteriene ved fødeavdelingen i Elverum. Der tilbys vannfødsel til alle som ønsker det – og som oppfyller kriteriene:– Du må ønske å føde i vann– Du må ha vært frisk før svangerskapet– Du må ha hatt et normalt svangerskap. Tidligere svangerskap og fødsler må ha vært uten komplikasjoner– Fødsel må starte av seg selv fra uke 37. Går du så lenge at du kommer på trivselskontroll 11 dager etter termin, men alt fremdeles ser ok ut, kan du fremdeles føde i vann.– Det må ikke være mer enn ett døgn siden fostervannet gikk. Vannet må ikke være misfarget. Barnet må ligge i hodeleie– Du kan ikke bruke kjemisk smertelindring under fødselen, men du kan bruke akupunktur, steriltvannspapler, massasje, varmepakninger før du går ut i vannet, etc– Du må ikke røyke– Du må ikke ha BMI> 30– Du og jordmor må kunne kommunisere på norsk
Føder i vann – på sparket!Skjæret forteller at det ikke sjelden blir vannfødsel på sparket. Noen av de som sitter i badekar for smertelindringen sin del, velger å bli værende og føder barnet i vannet. Når alt er normalt, er det ingenting i veien for det. Andre planlegger å føde i vann i god tid før termin. Til nå har alle som har kunnet og villet føde i vann, fått det.
– Vi har flere fødekar, og det har gått greit hittil. Men det er ikke alle jordmødre som er komfortable med å ta imot i vann. Da har det hendt at jeg har blitt tilkalt. En gang sto jeg og bakte pepperkaker, da en kvinne hadde et sterkt ønske om å føde i vann. Jeg heiv fra meg deigen og dro til sykehuset. Kvinnen hadde da åtte centimeter åpning og fødte ikke lenge etter. Det ble en sterk og fin opplevelse. Så fikk det heller være at det luktet litt pepperkaker av meg, ler Gunn-Britt.
Hun legger vekt på å skape en så rolig stemning som overhodet mulig under fødslene, og det prates minst mulig. Også når barnet er ute, gjør Gunn-Britt og kollegene alt for at de nybakte foreldrene skal få en fin og rolig stund.
– En god fødselsopplevelse er det viktigsteNår barnet er ute ved en vannfødsel, legger vi barnet oppe i halsgropen til mor. Etter en stund får pappaen barnet på sitt bryst, og to stykker hjelper mor opp av badekaret. Morkaken kommer som regel når mor ligger i sengen. Siden det er en rekke kriterier som må oppfylles, er det ikke alle gravide som kan føde i vann. Gunn-Britt Skjæret forklarer at dette henger sammen med sikkerheten til mor og barn, og at det er viktig å ta forholdsregler.– Uansett gjør vi alt vi kan for at det skal bli en god opplevelse, enten en føder i vann eller på land. Målet er at de fødende er trygge og blir tilfredse med opplevelsen. At de etterpå kan si: «Dette klarte jeg!»
– Varmt vann har smertelindrende effekt– Vannet gir den gravide bedre bevegelighet– Vannet gir vektløshet og det blir mindre press mot magen– Når den gravide slapper av i det varme vannet, stimuleres hormonene som hjelper til med å fremgangen i fødselen
Slik foregår en vannfødsel
– Klystér og dusj før en setter seg i fødekaret– Kroppstemperaturen sjekkes– Vannet i fødekaret skal holde ca 36 grader– Mor må drikke rikelig for å unngå uttørring pga svette– Rett før barnet kommer, må det være rikelig med vann i karet. Barnet må fødes med hele kroppen under vann– Oppstår det komplikasjoner, må kvinnen opp for å føde utenfor fødekaret– Vær også oppmerksom på at det kan skje at du ikke får føde i badekar dersom alle er opptatt, og at ikke alle jordmødre tar vannfødsler