– Livmoren er en muskel med en enorm kapasitet. Men på lik linje med andre muskler, trenger den påfyll av energi for å yte sitt ytterste, forklarer jordmor Grethe R. Teigen.
Hun råder gravide til å utnytte den første fasen av fødselen godt. Er du i tvil om det kan være rier, eller om du har blitt sendt hjem i påvente på rier etter at vannet er gått, mener Teigen at du godt kan sette deg ved kjøkkenbordet og spise litt.
– Det viktigste er å få i seg mye karbohydrater og proteiner. Dette er likevel ikke tidspunktet for veldig sterk eller tung mat. Fordøyelsen går treigere under fødselen, og det kan lett gjøre deg kvalm, sier hun.
Les også:
Teigen sier at en lett middag, brødmat eller noe annet som frister bare er å kose seg med. Bare pass på å ikke bli stappmett.
– Hvis fødselen begynner på nattestid, trenger du ikke sprette opp og spise, men bli heller i sengen og forsøke å sove og hvile mest mulig. Etter hvert vil det ikke være mulig lenger, og når du likevel står opp med rier, kan du benytte sjansen til å spise og drikke litt, sier hun.
Kan risikere å gå tom for tidlig
Hun understreker at det er viktig å ikke gi småmurringene for mye oppmerksomhet. Når riene virkelig slår inn for fullt, vil du måtte jobbe mer fokuset med dem. Inntil da kan fokuset godt være på noe annet – som å spise, drikke og hvile.
Les også:
Noen orker overhodet ikke tanken på å spise når fødselen er i gang. Dette kan være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.
– Mange klarer seg godt uten mat, særlig om fødselen bare varer noen timer. Men trekker fødselen ut, kan du ha brukt opp kreftene før du er i aktiv fødsel, og det kan lett bli mer strevsomt enn nødvendig, sier Teigen.
Derfor råder hun fødende til å få i seg mat – om så bare litt.
– Går kvinnen helt tom før babyen er født, og ikke klarer å spise under fødselen, kan vi noen ganger gi druesukkertabletter i løpet av fødselen. Ofte gir det bedre rier igjen, sier hun.