FødselIkke glem å spise og drikke under fødselen!

Ikke glem å spise og drikke under fødselen!

Litt lett mat tidlig i fødselsforløpet kan gi gevinster i form av bedre utholdenhet og bedre rier. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 8791
Klarer du å spise og drikke litt i løpet av fødselen, vil du få mye igjen for det. Kanskje også i form av kortere fødsel.

– Livmoren er en muskel med en enorm kapasitet. Men på lik linje med andre muskler, trenger den påfyll av energi for å yte sitt ytterste, forklarer jordmor Grethe R. Teigen.

Hun råder gravide til å utnytte den første fasen av fødselen godt. Er du i tvil om det kan være rier, eller om du har blitt sendt hjem i påvente på rier etter at vannet er gått, mener Teigen at du godt kan sette deg ved kjøkkenbordet og spise litt.

– Det viktigste er å få i seg mye karbohydrater og proteiner. Dette er likevel ikke tidspunktet for veldig sterk eller tung mat. Fordøyelsen går treigere under fødselen, og det kan lett gjøre deg kvalm, sier hun.

Teigen sier at en lett middag, brødmat eller noe annet som frister bare er å kose seg med. Bare pass på å ikke bli stappmett.

– Hvis fødselen begynner på nattestid, trenger du ikke sprette opp og spise, men bli heller i sengen og forsøke å sove og hvile mest mulig. Etter hvert vil det ikke være mulig lenger, og når du likevel står opp med rier, kan du benytte sjansen til å spise og drikke litt, sier hun.

Kan risikere å gå tom for tidlig
Hun understreker at det er viktig å ikke gi småmurringene for mye oppmerksomhet. Når riene virkelig slår inn for fullt, vil du måtte jobbe mer fokuset med dem. Inntil da kan fokuset godt være på noe annet – som å spise, drikke og hvile.

Noen orker overhodet ikke tanken på å spise når fødselen er i gang. Dette kan være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.

– Mange klarer seg godt uten mat, særlig om fødselen bare varer noen timer. Men trekker fødselen ut, kan du ha brukt opp kreftene før du er i aktiv fødsel, og det kan lett bli mer strevsomt enn nødvendig, sier Teigen.

Derfor råder hun fødende til å få i seg mat – om så bare litt.

– Går kvinnen helt tom før babyen er født, og ikke klarer å spise under fødselen, kan vi noen ganger gi druesukkertabletter i løpet av fødselen. Ofte gir det bedre rier igjen, sier hun.

Mister mye av matlysten under fødselen
Med kraftige rier er det ikke så mange som verken ønsker eller klarer å spise et helt måltid. Da kan småsnacks være løsningen. Slike snacks kan være en banan, noen nøtter, litt tørket frukt, en sjokoladebit eller noen kjeks. Fellesnevneren for slike snacks er at det er mye næring i små mengder, og det er greit når matlysten synker.

– Ta med noe du liker å spise. Da er sjansen størst for at du klarer å få i deg noe, råder Teigen.

Det finnes mat på fødeavdelingen, og Teigen forteller at mange gjerne småspiser litt på ei rista skive med syltetøy eller noen kjeks for å få opp energien underveis i fødselen.

Drikke minst like viktig
Uten mat og drikke, duger helten ikke, sier ordtaket. Og er det en dag du skal være helt, så er det den dagen du setter et nytt liv til verden. Drikke med kalorier i er absolutt å foretrekke. Ofte får fødende tilbud om saft på fødeavdelingen.

– Vi ser også at mange tar med seg en sportsdrikk de liker. Det kan være lurt. Ta gjerne også med en tuteflaske – det gjør det mye enklere å få i seg drikke uansett hvordan man sitter, ligger eller står, sier hun.

Mange blir kvalme og orker ikke mat
En fødsel er en stor påkjenning på kroppen, og vi reagerer ulikt på rier. Da kan det være vanskelig å få i seg mat og drikke.

– Noen blir også kvalme av lystgass, men det er som regel forbigående, sier Teigen.

Selv om det ikke er uvanlig å bli kvalm, er det langt fra alle som kaster opp. Og selv om det er slitsomt, er det ikke farlig.

– For noen hjelper det å kaste opp. Men det er likevel ikke sikkert at de klarer å få i seg mat etterpå heller. Da hender det at vi gir dem det kvalmestillende middelet Afipran for at de skal kunne få i seg litt næring, sier hun.

Fordøyelsen går sakte under fødselen
Og skulle du bekymre deg for at maten du spiser under fødselen skal komme ut av kroppen etter at du eventuelt har tømt deg med klystér, kan jordmor Grethe berolige.

– Maten trenger mer tid gjennom fordøyelsessystemet enn det. Babyen kommer nok ut først, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: