Gravid10 kjappe om sex i svangerskapet

10 kjappe om sex i svangerskapet

Ragna T. Larsen (til venstre) og Grethe R. Teigen har lang erfaring som jordmødre, og vet hva mange av de gravide lurer på.
Videoreporter: Janet Molde Hollund 63033

Er det normalt å være engstelig for å ha sex når man er gravid? Hva hvis en blør eller får kynnere? Jordmødrene Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen gir i denne videoen svar på ti spørsmål veldig mange gravide og deres partnere lurer på.

Denne videoen er en samtale med jordmødrene Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen.
Spørsmålene vi stiller kommer i denne rekkefølgen:

1. Er det normalt å være redd for at sex i svangerskapet kan være farlig?

2. Kan sex gi kynnere eller rier?

3. Er det vanlig å blø i forbindelse med sex?

4. Anbefales noen spesielle sexstillinger?

5. Påvirkes sexlysten i svangerskapet? Går det i ulike faser?

6. Hva hvis han ikke vil eller våger å ha sex?

7. Gjør endringene i kvinnekroppen at forholdene egentlig ligger bedre til rette for sex?

8. Hvordan beholde nærheten dersom en ikke har lyst på sex?

9. Kan det være grunner til at en ikke bør ha sex i svangerskapet? Og får du i så fall beskjed av lege/jordmor om det?

10. Kan sex sette i gang fødselen?

Oppsummering av svarene i videoen:

1. Ja, det er vanlig at mange er redde for å ha sex når de er gravide. Men det er likevel ikke så ofte temaet blir tatt opp på jordmorsamtale. Men vi vet at flere for eksempel redde for at det skal ende i en abort, at de skal få blødninger eller at det kan være farlig om de får sammentrekninger i magen.  Men i et normalt svangerskap er sex trygt.

2. Dersom du har sex, og får orgasme, trekker livmoren seg sammen og kan bli knallhard. Det er det samme som skjer ved kynnere og små rier. Det vil gå over i løpet av noen få minutter.  Det er helt normalt – og ikke farlig. Det er heller ikke farlig å få kynnere av en orgasme.

3. Når du er gravid, er slimhinnene i skjeden og livmorhalsen ekstra blodfylte. Det er mange små kar, og ved for eksempel støt under samleie kan noen av disse karene sprekke. Det er på samme måte som du i graviditeten lettere kan blø i tannkjøttet eller dersom du pusser nesen. Det er det samme som kan skje rundt livmorhalsen. Det som da skjer, er at du kan oppdage at det er litt blod på papiret når du tørker deg, eller det kan være litt blodslim. Det er sjelden store mengder. Eventuelt litt brunt på papiret noen timer etterpå dagen etter. Dette er ikke farlig.

Det skal ikke være vondt, eller smerter som vedvarer. Dersom du får større, friske blødninger som ikke gir seg i løpet av noen timer, bør du ta kontakt med helsepersonell. Det skal ikke være blødninger i mengder som ved en menstruasjonsblødning, og heller ikke blodklumper.

4. Etter hvert som magen vokser, og kommer i veien, kan det være utfordrende å få det til rent praktisk. Når livmoren vokser, kan noen kvinner kan også føle seg svimle og uvel dersom de ligger på ryggen.

Mot slutten, når babyens hode er kommet godt ned i bekkenet, kan noen også føle at det blir litt liten plass i skjeden. Da kan en kanskje prøve å være litt mer kreativ i stillingene. Noen menn føler kanskje også at de kommer ganske tett på barnet, noe de også faktisk gjør. Men det er ikke farlig. Men vær kreative, snakk sammen om hva som føles behagelig – for begge to.

5. Mange opplever at de ikke har samme behov for sex gjennom svangerskapet. Det er ikke uvanlig at de har vært veldig aktive som prøvere over tid, og at de føler seg glade over at de endelig har lykkes i å bli gravide. Samtidig kommer gjerne kvalme og trøtthet, og mange har lite overskudd til sex – og er også litt redde. Spesielt i første trimester.

Over i andre trimester er mange glade for å ha kommet gjennom de 12 første ukene, og de kjenner at overskuddet og lysten begynner å komme tilbake. Kroppen forandrer seg, og noen føler seg gjerne ekstra attraktive og kvinnelige når for eksempel brystene vokser.

I tredje trimester er det ofte litt mer labert igjen.

6. Dette er en problemstilling som kanskje ikke snakkes så mye om. Vi tenker at det i en god parrelasjon må være rom for at mannen kan snakke med sin gravide kjæreste om dette. Og husk at sex ikke bare er samleie – finn andre måter å være sammen på. Og kanskje er det viktig at en forklarer mannen at det ikke er farlig. For tror han sex er farlig, mister han gjerne også lysten.

7. Er du gravid, slipper du i alle fall ikke å tenke på om du kan bli gravid. For noen betyr det kanskje at de kan slappe litt mer av og føle seg mer fri. Er det et ønsket svangerskap, og du føler deg glad, er det også mange hormoner som bobler i kroppen og som kan gjøre deg lykkelig.

Mange setter også pris på de endringene som skjer i kroppen, og liker for eksempel at brystene blir større og at de kan bli mer følsomme i underlivet. Hvis de har overskudd, og har det bra i parrelasjonen, klarer de gjerne å nyte mer.

8. Når en skal bli foreldre, er en god parrelasjon i bunnen veldig viktig. Dersom en har lite/ingen sex, er det viktig å nære relasjonen på andre måter. Forskning viser at par kan være fornøyde med parrelasjonene, selv om sexlivet i perioder er labert. Da er det viktig å gi en klem, kose uten krav, ligge i armkroken, si fine ting og være ekstra oppmerksomme. En skal ikke tvinge se til sex om en ikke har lyst. Snakk med hverandre om hva som kan være bra for dere. Ingen er tankelesere.

9. Det er i utgangspunktet få ting som er farlige. Men har en for eksempel en svak livmorhals, eller har tidligere hatt senaborter, kan det være grunn til å være litt mer forsiktige. Det samme gjelder ved foranliggende morkake som har gitt blødninger, eller truende for tidlig fødsel. Snakk med jordmor eller lege om det, så kan du føle deg mer trygg. Det er kanskje lurt å ta opp temaet selv, for det er ikke selvsagt at det blir snakket om. Mange par slutter kanskje å ha sex, selv om det i utgangspunktet ikke er noen spesiell grunn til det. Og det går jo an å få klarhet i om gjelder dere.

10. Ja, nei, kanskje, sannsynligvis, ikke i det hele tatt. Det er mange meninger om dette. Mange har nok hørt at sex kan sette i gang en fødsel. Dersom kroppen eller er klar for det, kan sex være med på å bidra til at fødselen starter. Men dersom kroppen ellers ikke er klar, er det trolig liten sjanse for at fødselen kommer i gang som følge av sex.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....