Gravid15 ting du bør vite om morkaken

15 ting du bør vite om morkaken

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen i samarbeid med jordmor Grethe R. Teigen 81246

Morkaken er selve kilden til liv og vekst for babyen i magen, og kalles livets tre. Men det er mye du kanskje ikke vet om den.

1. Morkaken formes før du vet du er gravid!
Ved unnfangelsen består det befruktede egget av én celle – den skal senere bli til blant annet baby og morkake. Tre til fire dager senere formes to lag inni det befruktede egget – det ene blir til babyen, det andre til morkaken. Seks dager etter unnfangelsen ”klekkes” egget i livmorhulen, og morkakecellene fester seg til livmorveggen. Når dette skjer, er det fortsatt rundt en uke igjen til du finner ut at du er gravid, og embryoet er bare 0,2 millimeter stort!

Lær mer om morkakens og babyens utvikling i tekstene uke for uke av svagerskapet.

2. Morkakens plassering er viktig for resten av svangerskapet
Morkaken kan feste seg hvor som helst i livmorhulen. Den vanligste er på den bakre veggen. Både på bakre vegg, fremre vegg og øverst i livmorhulen er uproblematiske steder å feste seg.

Men noen ganger fester morkaken seg ved mormunnsåpningen, og det kan være problematisk. Det kan gi blødninger, men den største utfordringen er at babyen ikke kan bli født vaginalt hvis morkaken dekker for mormunnen. Morkakens plassering undersøkes på ultralydundersøkelsen i uke 17-19. Ligger morkaken i veien for fødselskanalen, får du en ny ultralyd rundt uke 28 for å sjekke om den fortsatt dekker og om barnet dermed må komme til verden med keisersnitt. Når morkaken vokser, trekkes heldigvis de aller fleste morkaker bort fra mormunnsåpningen.

Er morkaken festet på fremre livmorvegg, kan det hende at du merker mindre av babyens bevegelser fordi den fungerer som en støtdemper.

Les mer om hvorfor forliggende morkake kan være farlig

3. Den lager hormonet som gjør graviditetstesten positiv
Kroppen din vet ikke at den er gravid før egget fester seg i livmorveggen og morkaken begynner å produsere humant chorion gonadotropin (hCG). Det er det det hormonet som slår ut på graviditetstesten. Noen ganger måler man mengden av hCG for å se at det stiger i mengde slik det skal. Det produseres mer hCG om du er gravid med flere enn ett barn.

4. Morkaken har to sider – en som er mors, og en som er babyens
Morkaken er en felles innsats. På babyens side dannes det et nettverk av blodårer, og rundt tidspunktet du oppdager at du er gravid, forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk som senere skal bli navlesnoren. På mors side dannes også et nettverk av blodårer. Du kan tydelig se forskjell på de to sidene hvis du ser morkaken etter fødselen.

5. Mors blod og babyens blod blandes aldri
Alt babyen i magen trenger får det fra ditt blod gjennom morkaken. Likevel er aldri ditt og babyens blod i kontakt. Blodårene på de ulike sidene av morkaken ligger så tett at blodomløpet møtes slik at oksygen og næringsstoffer går over til babyens blod, og avfallsstoffer fra babyen går over i ditt blod.

6. Den er kroppens eneste bruk-og-kast organ
Morkaken er det eneste organet kroppen lager for bruk i bare en kort periode. Kort tid etter fødselen er det ikke lenger bruk for det, og kroppen støter det ut. Jobben er gjort, takk for hjelpen!

7. Den ser ut som et tre
Navnet ”livets tre” er faktisk ganske beskrivende. Babyens side av morkaken ser nemlig ut som et tre. Navlesnoren blir stammen, og et stort nettverk av blodårer spres ut i en sirkel på overflaten av morkaken. Ganske stilig!

8. Den beskytter babyen
Morkaken fungerer til dels også som et filter og beskytter barnet mot noe skadelig påvirkning utenfra. Blant annet kan morkaken beskytte mot en del bakterier og virus. Det er også via morkaken (og senere morsmelken) at antistoffer fra mor går over til babyen og beskytter det den første tiden etter fødselen mens babyen bygger opp immunforsvaret.

9. Det som påvirker deg – påvirker babyen, gjennom morkaken
Det du gjør, påvirker babyen i magen. Det er fra deg at babyen får oksygen og næringsstoffer. Så da er det viktig å ha et sunt og variert kosthold. Babyen har en tendens til å ta det den trenger, så det er du som får svi om du for eksempel får i deg for lite jern. Også alkohol, andre rusmidler og medikamenter går gjennom morkaken til babyen – så vær forsiktig! Det kan få alvorlige konsekvenser for den lille kroppen. Røyking vil føre til at dine både dine blodårer og blodårene i morkaken trekker seg sammen – dermed får babyen mindre blodtilførsel. Nikotin går også over i babyens blod.

10. Navlesnoren er festet i morkaken – dobbelt så mye blod til babyen som fra!
Forbindelsen mellom morkaken og babyen er navlesnoren. Den består av tre store blodårer som er tvunnet sammen. To blodårer tilfører babyen oksygen og næring fra morkaken, og én går tilbake til morkaken med avfallsstoffer. Etter fødselen bør navlesnoren få pumpe ferdig før den klippes, slik at alt blodet i morkaken som tilhører babyen, kan rekke å komme tilbake til babyens kropp.

Navlesnoren er også ganske fascinerende. Her er 16 ting du bør vite om den!

11. Så stor er morkaken!
I begynnelsen av svangerskapet er morkaken mindre enn et punktum, men den vokser jevnt og trutt sammen med babyen. Ved fødselen veier morkaken som regel mellom 500 og 800 gram, og er cirka 20 centimeter i diameter og 2-3 centimeter tykk. Det finnes både store og små morkaker – så dette er et gjennomsnitt.

12. Morkaken jobber også etter at babyen er født
Babyen er dobbelt sikret med oksygen de første minuttene etter fødselen. Morkaken jobber fortsatt, og oksygenrikt blod pumpes til babyen selv etter at babyen har tatt sitt første åndedrag. Det er en flott ekstra sikring, og kommer nok godt med etter den store påkjenning det er å bli født! Det er også en av grunnene til at man skal vente til navlesnoren blir slapp før man klipper den.

Her forklarer jordmor hvorfor man bør vente med å klippe navlesnoren

13. Morkaken skal løsne senest en time etter at babyen er født
Babyen er kommet til verden, men du er ikke helt ferdig ennå. Nå skal morkaken fødes. Som regel er det ganske fort og greit overstått. Jordmor tar et grep om navlesnoren, og du presser ut morkaken på ett eller to press.

Men noen ganger sitter morkaken bedre fast, og vil ikke ut. Da kan man prøve akupunktur, tømming av blæren, legge babyen til mors bryst eller massere livmoren og gi medikamenter. Kommer den ikke ut etter at dette er forsøkt, må mor legges i lett narkose og morkaken hentes ut. Den kan nemlig ikke bli værende!

Når morkaken løsner, dannes det et sår i livmorveggen der den var, og det blør. Det er viktig at livmoren trekker seg godt tilbake for å minske sårflaten. Det er blod og væske fra såret som utgjør renselsen – blodet som kommer de første dagene og ukene etter fødselen.

Les hele blogginnlegget om hva som skjer hvis morkaken ikke løsner etter at barnet er født

14. Du bør be om å få se den!
Morkaken er flott å se på, og absolutt verdt en titt. Den kan også fortelle litt om hvordan babyens forhold har vært inni livmoren – du kan se om den ser frisk og flott ut, eller ikke. Noen synes det er ekkelt å se den, men har du lyst til å ta en titt – si det til jordmor, hun viser den nok veldig gjerne til deg!

Enkelte ønsker å få den med seg hjem og grave den ned i hagen. I gamle dager plantet noen et tre der morkaken var begravet – og så var det barnets tre i oppveksten.

Jordmor Grethe forklarer i dette blogginnlegget hvorfor du bør be om å få se morkaken

15. Noen spiser morkaken etter fødselen – i kapselform
Kardashian-søstrene har gjort det, og er slett ikke alene om det. De har tatt vare på morkaken etter fødselen, og fått den oppmalt og innkapslet. De mener at morkakekapsler skal være bra for både mor og barn i tiden etter fødselen.

Noen dyr spiser også morkaken etter fødselen, så kanskje kan det være noe i det?

Skal det være litt morkake? Les mer om hvem som velger å spise den – og hvorfor.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: