1. Morkaken formes før du vet du er gravid!
Ved unnfangelsen består det befruktede egget av én celle – den skal senere bli til blant annet baby og morkake. Tre til fire dager senere formes to lag inni det befruktede egget – det ene blir til babyen, det andre til morkaken. Seks dager etter unnfangelsen ”klekkes” egget i livmorhulen, og morkakecellene fester seg til livmorveggen. Når dette skjer, er det fortsatt rundt en uke igjen til du finner ut at du er gravid, og embryoet er bare 0,2 millimeter stort!
Lær mer om morkakens og babyens utvikling i tekstene uke for uke av svagerskapet.
2. Morkakens plassering er viktig for resten av svangerskapet
Morkaken kan feste seg hvor som helst i livmorhulen. Den vanligste er på den bakre veggen. Både på bakre vegg, fremre vegg og øverst i livmorhulen er uproblematiske steder å feste seg.
Men noen ganger fester morkaken seg ved mormunnsåpningen, og det kan være problematisk. Det kan gi blødninger, men den største utfordringen er at babyen ikke kan bli født vaginalt hvis morkaken dekker for mormunnen. Morkakens plassering undersøkes på ultralydundersøkelsen i uke 17-19. Ligger morkaken i veien for fødselskanalen, får du en ny ultralyd rundt uke 28 for å sjekke om den fortsatt dekker og om barnet dermed må komme til verden med keisersnitt. Når morkaken vokser, trekkes heldigvis de aller fleste morkaker bort fra mormunnsåpningen.
Er morkaken festet på fremre livmorvegg, kan det hende at du merker mindre av babyens bevegelser fordi den fungerer som en støtdemper.
Les mer om hvorfor forliggende morkake kan være farlig
3. Den lager hormonet som gjør graviditetstesten positiv
Kroppen din vet ikke at den er gravid før egget fester seg i livmorveggen og morkaken begynner å produsere humant chorion gonadotropin (hCG). Det er det det hormonet som slår ut på graviditetstesten. Noen ganger måler man mengden av hCG for å se at det stiger i mengde slik det skal. Det produseres mer hCG om du er gravid med flere enn ett barn.
4. Morkaken har to sider – en som er mors, og en som er babyens
Morkaken er en felles innsats. På babyens side dannes det et nettverk av blodårer, og rundt tidspunktet du oppdager at du er gravid, forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk som senere skal bli navlesnoren. På mors side dannes også et nettverk av blodårer. Du kan tydelig se forskjell på de to sidene hvis du ser morkaken etter fødselen.
5. Mors blod og babyens blod blandes aldri
Alt babyen i magen trenger får det fra ditt blod gjennom morkaken. Likevel er aldri ditt og babyens blod i kontakt. Blodårene på de ulike sidene av morkaken ligger så tett at blodomløpet møtes slik at oksygen og næringsstoffer går over til babyens blod, og avfallsstoffer fra babyen går over i ditt blod.