GravidAaaatsjo! Gravid i pollensesongen?

Aaaatsjo! Gravid i pollensesongen?

Det går an å bruke medisiner mot pollenallergi, selv om du er gravid. Rådfør deg alltid med lege om du skal bruke medisiner i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 8098
Ute er det grønt og vakkert, men hva hjelper det når halsen snører seg og nesen blir tett så snart man smetter ut døren for å suge inn vårsolen? Pollenallergi er plagsomt, og for noen blir plagene enda større i svangerskapet.

Hormonelle faktorer kan påvirke allergiplager, og under graviditeten skjer det store hormonelle endringer i kroppen. Blant annet svulmer slimhinner opp, ofte også i nesen. For noen fører dette til at allergiplagene blir enda større når de har et barn på vei.

– Andre opplever det motsatte – dette vet vi rett og slett ikke så mye om, sier overlege Sverre K. Steinsvåg ved Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus til Babyverden.

Symptomer ved pollenallergi
Det er vanlig å nyse mye når du har pollenallergi. Andre symptomer kan være:

– Rennende, kløende og tett nese
– Rennende, kløende og røde øyne
– Kløe i svelget
­– Hoste

Andre allergier gir ofte de samme symptomene, som for eksempel middallergi og allergi mot dyrehår. Det spesielle med pollenallergi er at den kommer på samme tid hvert år.
Det finnes tester som kan gi svar på hva du eventuelt er allergisk mot.
Allergi kan utløse astma. Dersom du får tung pust, hoste eller pipelyder, bør du oppsøke fastlegen.

Kilde: Helsenorge.no

Pollenallergi eller forkjølelse?
Du får som oftest ikke feber ved pollenallergi. Allergimedisin vil hjelpe mot pollenallergi, men ikke hvis symptomene dine skyldes forkjølelse eller annen sykdom.

Er du gravid og i tvil? Ta kontakt med fastlegen.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund(NAAF)

Hold deg unna pollen så godt du kan
At allergien kan oppleves smertefull og plagsom er det ingen tvil om. Luftveisallergi betraktes som vår tids epidemi i den vestlige verden. Steinsvågs beste råd til gravide og ammende under pollensesongen er å holde seg unna pollen i den grad det lar seg gjøre. Dette er fordi gravide bør være forsiktige med bruk av medisiner generelt, og dermed også allergimedisiner.

Bruk medisin ved mye plager
– Det beste er å unngå medisiner under graviditeten, men har man svært store plager skal man bruke medisin. Det er ingen holdepunkter for at det er farlig, sier Steinsvåg.

De fleste antihistaminer (allergimedisiner) er nøye undersøkt med tanke på virkningen på barnet under graviditet og amming. ”Lovlige medisiner” er moderne allergitabletter, kortisonholdig nesespray og øyedråper. Dessverre er det slik at mange opplever bivirkninger ved inntak av medisiner.

– Noen kan bli trøtte av enkelte allergitabletter. Av kortisonholdig nesespray får noen også skorper og småblødninger i nesen, forklarer Steinsvåg.

Snakk alltid med lege
Et generelt råd er at du alltid skal kontakte lege når du skal bruke medisiner i forbindelse med graviditet. Unngå å kjøpe reseptfri allergimedisin når du er gravid. Be heller om resept. Steinsvåg sier at når du trenger resept for allergimedisiner, får du dermed også konferert med lege.

Hvis de allergiske symptomene er vanskelige å kontrollere med medisiner, kan det være aktuelt med hyposensibilisering, såkalt allergivaksinasjon. Ved slik behandling gis allergenekstrakter i form av injeksjoner eller smeltetabletter.

– Det er en del forvirring angående allergivaksinasjon når en er gravid. Men er du allerede i gang med allergivaksinasjon når du blir gravid, trenger du ikke avslutte det du har startet på – men kan fortsette. Men du bør ikke starte allergivaksinasjon etter at du har blitt gravid, sier Steinsvåg.

Dette blir også beskrevet i en artikkel hos RELIS, som er produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell.

Les også:

Pollenvarslingen
Norges Astma- og Allergiforbund leverer den daglige pollenvarslingen for Norge. NAAF har etablert 12 pollenfeller rundt om i landet og varsler seks pollentyper daglig – fra februar måned til midten av august.

Gå inn på pollenvarslingen her.

Hva er trygg behandling ved pollenallergi hos gravide og ammende?
RELIS har laget en oversikt over hva som er trygg behandling for gravide og ammende. Artikkelen er publisert 31.03.2023

– Lokalbehandling, det vil si behandling med nesespray og/eller øyedråper, kan trygt benyttes som førstevalg til gravide og ammende. I mange tilfeller vil dette være tilstrekkelig behandling mot allergiske symptomer.

– Dersom noen trenger det man kaller systemisk behandling (virkestoffet skal over i blodbanen og føres med kretsløpet til stedet det skal virke) er annengenerasjons antihistaminer førstevalget. Mange av disse legemidlene har nå vært brukt i en årrekke på verdensbasis, og det er bred klinisk erfaring med flere av dem. Kunnskapen som finnes er alt i alt betryggende og tyder på at legemidlene er ikke gir økt risiko for uheldige effekter hos fosteret.

– Glukokortikoider bør kun brukes i spesielle tilfeller (der annen allergibehandling ikke gir tilstrekkelig effekt) og etter nøye vurdering.

– Hyposensibilisering (allergivaksinasjon) regnes som trygt hos ammende. Gravide som får vedlikeholdsdose kan fortsette med hyposensibilisering dersom dette er veltolerert, men doseøkning er ikke anbefalt.

– Det er viktig å være klar over at pakningsvedlegg og preparatomtaler kan være mer restriktive enn anbefalinger fra RELIS.

Her er navnet på øyendråper som RELIS sier kan brukes i svangerskap og ved amming:
Antohistaminer:
Spersallerg (virkestoff antazolin og tetryzolin)
Emadine (virkestoff emedastin)
Zaditen (virkestoff ketotifen)
Livostin (virkestoff levokabastin)
Opatanol (olopatadin)
Mastcellestabilisator:
Lecrolyn, Lomudal (virkestoff natriumkromoglikat)

Her er navnet på nesespray som RELIS sier kan brukes i svangerskap og ved amming:
Antihistamin:

Livostin (virkestoff levokabastin)
Glukokortikoid:
Budenosid, Livicort, Rhinocort (virkestoff budenosid)
Avamys, Fluhrin, Flutide Nasal, Flutikason, Ostrason (virkestoff flutikason)
Mometasone, Nasonex (virkestoff mometason)
Nasacort (virkestoff triamcinolon)
Antihistamin + glukokortikoid:
Dymista (virkestoffer azelastin og flutikason)

Her er navnet på annengenerasjons antihistaminer som RELIS sier kan brukes i svangerskap og ved amming:
Loratadin (virkestoff loratardin)
Aerius, Caredin (virkestoff desloratadin)
Cetrizin, Cetimax, Zyrtec (virkestoff cetrizin)
Xyzal (virkestoff levocetrizin)
Telfast (Feksofenadin)

Blant annengenerasjonsmidlene finnes det mest dokumentasjon for Loratadin og Cetirizin, og flere kilder regner derfor disse som førstevalg hos gravide.

Pollenvettregelene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene. (NB! Som gravid skal du ikke drikke alkohol.)

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: