GravidBarnet i magenSlik blir du kjent med babyen i magen

Slik blir du kjent med babyen i magen

I løpet av månedene babyen vokser i magen, vil du bli bedre kjent med den. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 8473
I starten kan det føles litt uvirkelig at en baby er på vei. Bortsett fra en positiv test (eller flere) kjenner man kanskje ingen ting. Men så begynner kroppen din å si ifra. Og om ikke lenge begynner også babyen i magen å kommunisere med deg.

1. Graviditetssymptomer

Noen slipper unna det aller meste, mens andre får flere symptomer som forteller at de er gravide – særlig fram til uke 12. Kvalme er nok det man hører mest om, men du kan blant annet også oppleve at du får en rar metallsmak i munnen, være trøtt, gå oftere på do og kjenne at brystene blir ømme og forandrer seg. Selv om det kan være tøffe dager, synes noen at graviditetstegnene er med på å forsikre dem om at det er et lite liv som vokser inni magen. Men det er absolutt mulig å være gravid uten å ha plager. Faktisk er det mange som vil misunne deg å være frisk og rask.

2. Én eller flere ultralydundersøkelser

Når man har sett noe med egne øyne, blir det plutselig mer virkelig. Det opplever mange som får komme på ultralyd og ta en titt inni magen. Det er en stor opplevelse å se et lite hjerte blinke på skjermen, og at den lille rører på seg der inne. Etter hvert som ukene går, vil du kunne se små armer og bein som vifter og sparker. Og fosteret ligner mer og mer et lite miniatyrmenneske.

I utgangspunktet har alle gravide i Norge tilbud om tidlig ultralyd i uke 11-13. (Noen steder er det kapasitetsproblemer, mens andre ikke har fått fullverdig tilbud på beina ennå.) Det er et offentlig tilbud med ultralyd i uke 17-19, denne ultralydundersøkelsen blir gjerne omtalt som rutineultralyd. Noen velger også å oppsøke private aktører for å få ultralydundersøkelse utenom de faste tidspunktene som tilbys i det offentlige helsevesenet.

Før en kommer så langt, har en kanskje merket flere tegn på at man er gravid. Vi kommer tilbake til blant annet hjertelyd, det å kjenne liv og en voksende mage.

3. Å høre hjertelyden

Allerede 22 dager etter unnfangelsen begynner det lille hjertet å slå. Tenk det! Embryoet er bare én millimeter stort, men har et bankende hjerte. Med ultralyd er det mulig å se et bankende hjerte fra rundt uke 6. Det vil likevel ta noen uker før legen eller jordmoren leter etter hjertelyden med doppler på svangerskapskontroll. Men når det skjer, er de pulserende bankene for mange en herlig bekreftelse på at den lille i magen vokser og har det fint. Ofte prøver man å finne hjertelyden fra uke 12, men den gravide vil gjerne bli advart om jordmor/lege kanskje ikke finner den. Det handler om hvordan fosteret ligger.

Selv om det er mulig å kjøpe doppler privat, er det greit å vite at det har vært diskusjoner både om eventuell påvirkning på fosteret og om det gir foreldre en falsk trygghet. Motsatt kan du også bli unødig bekymret, fordi du ikke finner hjertelyden på egen hånd. Kanskje skal du heller la det å høre det lille hjertet slå være ett av høydepunktene ved svangerskapskontrollene?


4. Magen som vokser

De første ukene av svangerskapet vil du kanskje ikke kunne se utenpå magen at det er en baby som vokser der inne. Men i det skjulte skjer det utrolig mye. De første ukene kalles barnet et embryo, og fra uke 10 er det et foster. Selv om proporsjonene ikke er som de vil være ved fødselen, ligner den lille nå en liten minibaby.

Når du vil begynne å merke en liten kul på magen er veldig individuelt. Mot slutten av første trimester begynner livmoren å komme opp av bekkenet, og da kan du etter hvert kjenne livmoren over symfysen. Har du født før, vil du gjerne merke at magen kommer fortere.

Med en voksende mage, er det mange som helt ubevisst stryker seg over magen – og etter hvert som den blir større – vil du også kunne få respons fra den lille når du koser med magen. Men det vil ikke si at babyen ikke merker at du stryker på den før du en dag får en bevegelse tilbake i hånden. Faktisk merker babyen deg før du merker den.


5. Å kjenne liv

Var det luft i magen, eller kanskje den lille som beveget på seg? Noen beskriver de første bevegelsene som luftbobler eller at en liten fisk slår med halen. Hvor tidlig du kjenner bevegelser i magen er avhengig av flere ting. Flergangsfødende kjenner ofte liv tidligere, siden de vet bedre hva de kjenner etter. Plasseringen av morkaken kan også virke inn på hvor godt du kjenner sparkene. Hvis morkaken ligger på fremre vegg av livmoren, blir den som en slags buffer – og det kan ta lenger tid før du kjenner bevegelsene.

Etter hvert som månedene i svangerskapet går, begynner fosteret å få et mer regelmessig bevegelsesmønster. Man anbefales å følge med på bevegelser i magen fra rundt uke 28. Da vil du kanskje oppdage om barnet er en morgenfugl, eller om det liker best å romstere om nettene? Kanskje får du et inntrykk om dette er en rolig eller aktiv baby? Og vil dette bevegelsesmønsteret fortsette også etter at babyen er født?


6. Babyens døgnrytme

Når du er rundt halvveis i svangerskapet begynner fosteret å få søvnfaser. Det veksler mellom aktive perioder og perioder med søvn, men har ikke noe bestemt søvnmønster helt ennå. Det sover gjerne mest når du er i aktivitet, og våkner når du skal legge deg.

Etter hvert som fosteret kan sove, vil det sakte få rutiner rundt dette. Både fostre og små barn har en tendens til å ville bestemme døgnrytmen selv. Så kanskje vil det også etter at barnet er født være slik at når du vil legge deg, våkner babyen.


7. Babyen i magen reagerer på lyd

Fra rundt uke 23-24 kan babyen høre. Kanskje kan du synge for babyen, snakke med den eller sette på et fint musikkstykke for å slappe av? Babyen merker din puls og din ro, så det kan være en fin måte å ha en avslappende stund sammen på. Studier har vist at babyer som har hørt et bestemt musikkstykke i svangerskapet, kjenner dette igjen etter at det er født. Babyen reagerer også forskjellig alt etter om det er pop, rock eller klassisk musikk. Mozart skal visstnok være en favoritt. Begynner den lille kanskje å bevege seg ekstra mye dersom det er fengende rytmer?

Siden babyen kan kjenne igjen musikk og stemmer etter at den er født, kan dere kanskje allerede nå velge en godnattsang som dere kan bruke etter at barnet er kommet til verden?

Det er aldri helt stille for fosteret. Det kan høre fordøyelseslydene og lyden fra hovedpulsåren, som ligger like bak livmoren. At fosteret er vant til å høre mors puls er én av grunnene til at nyfødte ofte roer seg på mors (eller andres) bryst, fordi det da hører en kjent lyd.


8. Babyen reagerer på lys

Rundt uke 26 begynner fosteret å reagere på lys, og i uke 27 åpner gjerne fosteret øynene for første gang. Det ser ikke særlig godt, men gjerne merke forskjell på lys og mørke. Kanskje kan du prøve med en lommelykt, eller ha bar mage på en solrik dag, og prøve å kjenne etter på om den lille i magen får noen reaksjon? Det fortelles at fostre noen ganger strekker seg mot lyset og kan følge en lyskilde med øynene.


9. Babyen hikker

Inni mors mage drikker babyen fostervann, som den tisser ut igjen. Fra rundt uke 31 vil den også hikke. Det sies at dette er en måte fosteret kan trene opp pustemusklene og mellomgulvet på. Du kan kjenne når babyen hikker, og du kan noen ganger også se bevegelsene utenpå magen. Men ikke bekymre deg for om babyen hikker mye eller lite. Begge deler er like vanlig. Og det skal ikke være like irriterende for babyen som det er for deg når du hikker.

10. Å utforske myter og kjerringråd

Det finnes mange myter og kjerringråd som sier ting både om svangerskapet og babyen. Det er jo ikke noe som er vitenskapelig bevist, men det kan være artig å tenke over likevel. Noen skal visstnok kunne være med på å avsløre om du venter en gutt eller jente. Så hvis du ikke har lyst til å avsløre kjønnet på ultralyd, kan du kanskje få bruk for disse tipsene:

Babyens puls: Noen snakker om «jentepuls» og «guttepuls» hos babyen i magen. Puls under 140 skal være tegn på gutt, mens puls over 140 antyder jente.

Mye eller lite hår?
Det sies at en gravid som har veldig mye halsbrann, får en baby med mye hår. Så hvordan er det med deg? Kan du ut fra dette se for deg en baby med rikelig hårmanke, eller kan du vente litt med å finne fram et eventuelt hårbånd?

Har du gutte- eller jentemage?
Enkelte hevder at magen ser annerledes ut, alt etter om du bærer på en gutt eller jente. Guttemager skal være fotballrunde, mens jentemager skal være breiere og vektøkningen
mer jevnt fordelt å mors kropp.

Å utforske mytene og kjerringrådene inviterer deg til å forestille deg mer om hvem babyen i magen er. La tankene og drømmene ta deg med på en liten reise, eller prat med partneren din eller noen som står deg nær. Kjønn trenger absolutt ikke si noe om hvem den lille kommer til å bli. Men hvilken personlighet kommer barnet til å ha? Er den lille aktive babyen i magen egentlig en rolig og sjenert person, og kan en rolig baby i magen vise seg å være en liten skøyer? Tenk så mange spennende oppdagelser dere har foran dere!

Kilde
Mye av fakta i denne artikkelen er hentet fra Babyverdens app. Du kan laste den ned her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: