GravidBarnet i magenUltralyd i 2D, 3D og 4D

Ultralyd i 2D, 3D og 4D

Kvinnen som her er til ultralyd er 20 uker gravid. Etter å ha vært aktivt under en lang undersøkelse, har fosteret en hvilepause – og poserer fint på skjermen.
Videoreporter: Janet Molde Hollund 29272
Hva er forskjellen på ultralyd i 2D, 3D og 4D? Og hva bruker en når? Jordmor Merete Arnøy, som har spesialutdanning i ultralyd, forklarer. Og du får se noen fantastiske filmsnutter av et aktivt foster i uke 12.

– 2D-bilder er vanlig å bruke til medisinske undersøkelser på ultralyd. Det er på en måte svart hvitt-bilder, og de er veldig gunstige når en skal se på fosterets organer og gjøre målinger, sier jordmor Merete Arnøy, som har spesialutdanning i ultralyd.

Selv om ultralyd i 3D og 4D er fascinerende og flotte å se på, kan det også være medisinske argumenter for å bruke det i undersøkelser.

3D-bilder som minner

I sin privatpraksis, "Meretes Ultra", får Arnøy ofte besøk av gravide og par som ønsker å se den lille i magen mer enn bare på den ordinære ultralyden. Og kommer de i uke 28-32 kan de ofte få veldig fine 3D-bilder av fosteret.

– Da er det rikelig med fostervann, og fosteret har som regel ikke lagt seg så langt ned i bekkenet med hodet ennå. Da kommer en som oftest godt til, og kan få tatt bilder av for eksempel ansikt, hender og føtter. Fra uke 27-28 ser en også ofte at fosteret kan åpne øynene sine og kikke mot deg. De ligger gjerne også og drikker, suger på fingre, griper etter navlesnoren eller holder seg i tærne, sier Arnøy.

Rundt ordinær ultralyd er fosteret ofte veldig magert, så Arnøy sier de kan se litt skumle ut. Lenger ut i svangerskapet har fosteret mer underhudsfett, får rundere kinn og ser mer ut som en ferdig baby.

Hør podcast om tidlig ultralyd:



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: