Utvidet barnetrygdDersom du er enslig mor eller far kan du få utvidet barnetrygd hvis du bor alene med barn og– er separert, skilt eller gjenlevende ektefelle, og ikke lever sammen med den andre forelderen til barnet– er ugift og ikke lever sammen med den andre forelderen til barnet. Samlivsbrudd mellom samboere som har felles barn under 16 år må bekreftes med meklingsattest– har vært faktisk separert i minst seks måneder uten separasjonsbevilling eller dom– har ektefelle/samboer som er fengslet med ubetinget straff på minst seks måneder, eller som har sittet i varetekt i minst seks måneder– har ektefelle/samboer som har vært forsvunnet i minst seks måneder
Du kan bare få en utvidet barnetrygd, uavhengig av hvor mange barn du faktisk bor sammen med. Satsen er 2516 kroner. Når du har delt barnetrygd, får du 1258 kroner i måneden. Dette får du i tillegg til den ordinære delte barnetrygden.
NB! Rett til særfradrag for enslige forsørgere ble avviklet mars 2023, samtidig som satsen for utvidet barnetrygd økete.
SmåbarnstilleggSmåbarnstillegg er et tillegg til barnetrygden for enslige forsørgere som har barn mellom 0 og 3 år, og som mottar utvidet barnetrygd og full overgangsstønad. Satsen er 696 kroner.
Slik går du frem for å få barnetrygdSom hovedregel trenger du ikke å søke om barnetrygd. Dersom barnet blir født i Norge, vil mor automatisk få barnetrygd.
Du må søke om barnetrygd dersom:
– mor ikke er registrert som bosatt i Norge– barnet er eldre enn seks måneder gammel når retten til barnetrygd inntrer– barnet ikke blir født i Norge– du kan ha rett til utvidet barnetrygd– far mottar eller har mottatt barnetrygd for andre barn– foreldrene skriftlig har avtalt delt bosted for barnet og ønsker delt utbetaling– barnetrygden skal vurderes etter EØS-avtalens regler eller regler i andre trygdeavtaler– mor ønsker at far skal få utbetalingen. I slike tilfeller må far søke.– du er verge for barnet. I slike tilfeller er det barnet som skal stå som søker.– du er fosterforelder for barnet.
Du vil få informasjon i søknaden om hva slags dokumentasjon og vedlegg du må legge ved søknaden.
Fra 1. juli 2024 gjelder en lovendring om etterbetaling av barnetrygd. Denne sier at barnetrygden kan etterbetales for inntil 3 måneder fra søknadstidspunktet.
Tidligere kunne barnetrygd etterbetales for opptil 3 år før søknadstidspunktet. For deg som har søkt før 1. juli 2024 gjelder gamle regler. For deg som søker i perioden fra 1. juli til 30. september gjelder overgangsregler. Du får derfor saken din behandlet etter gamle regler.
For å søke om barnetrygd kan du gå inn her.For å søke om utvidet barnetrygd kan du gå inn her.
Til eller fra utlandetDu kan ha rett til å beholde barnetrygden under opphold i utlandet.
Om du har rett til å beholde barnetrygden fra NAV, avhenger av hva du skal gjøre, hvor du skal oppholde deg, hvor lenge du skal være i utlandet og den andre forelderens situasjon. Før du reiser må du undersøke hvilke regler som gjelder for deg og din situasjon.
Utenlandske statsborgere kan ha krav på barnetrygd når hele familien bor i Norge og skal være bosatt her i minst 12 måneder. Dette gjelder alle utenlandske statsborgere som er bosatt i Norge, som er registrert i folkeregisteret og som har oppholdstillatelse eller lovlig opphold på annet grunnlag.
Hvis du er statsborger i et EU/ EØS-land og arbeider i Norge, kan du ha rett til barnetrygd selv om du skal være bosatt i Norge i mindre enn 12 måneder. Les mer om barnetrygd til utenlandske arbeidstakere i Norge.
Meld fra om endringer– dersom familiesituasjonen din endrer seg– dere planlegger opphold i utlandet– det er endring i arbeidsforhold i utlandet– dersom du mottar utvidet barnetrygd, og ikke lenger har rett på den
Endringer i forhold til inntekt, familiesituasjon og/eller jobbsituasjon eller planlagte opphold i utlandet kan ha betydning for hvor stort beløp du får fra NAV. Det er da viktig at du gir beskjed til NAV.
Kilde: NAV