– Man vet ikke helt årsakene til bekkenløsning, og heller ikke helt hvordan bekkenløsning utvikles. Men vi tror det skyldes svangerskapshormoner som gjør leddbåndene i bekkenet mer vannholdige og dermed noe løsere. Da kan bekkenleddene bli sårbare for belastning, noe som igjen kan gi smerter, sier postdoktor og manuellterapeut Elisabeth K. Bjelland ved Forskningssenteret, Akershus Universitetssykehus, som har doktorgrad på bekkenløsning.
Les mer: Hva er bekkenløsning?
Studien hennes tok utgangspunkt i Den norske mor og barn-undersøkelsen, en stor befolkningsstudie i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt. Over 100 000 kvinner deltok, og studien er den største i verden på temaet.
Smertene er oftest lokalisert over ett eller flere av de tre leddene i bekkenet. To er bak i bekkenet og ett er foran ved symfysen (skambeinet). I Den norske mor og barn-undersøkelsen rapporterte rundt annenhver gravid smerter over minst ett av leddene, mens 15 prosent hadde smerter over alle tre ledd. Smertene varierer fra forbigående moderate smerter til konstante smerter som medfører funksjonsproblemer i daglige aktiviteter.
Les mer: Dette savner vi IKKE ved å være gravid
Kan begynne tidlig i svangerskapet
Det er vanlig at smertene debuterer fra uke 10-12 og utover. Men noen opplever å få dem tidligere.
– Kvinner som har hatt bekkenløsning i ett svangerskap, forteller av og til at de fant ut at de var gravide igjen da de gjenkjente bekkensmertene, forteller Bjelland.
Smertene øker gjerne opp mot 30 uker, men kan noen ganger gå tilbake mot slutten av svangerskapet. Bjelland tror det kan skyldes at kvinnene avlaster mer i svangerskapets siste uker. Noen tror dessuten at smertene reduseres når barnets hode festet seg – at dette stabiliserer bekkenet og dermed minsker plagene.
Les mer: Tidlig mens gir bekkenløsning?
– Kjentes ut som hekseskudd eller prolaps
Berita er én av de rundt 12 000 som årlig får bekkenløsningsplager. Hun merket de første plagene i uke 10 da bekkenet låste seg da hun baste i snøen med barna i barnehagen hvor hun jobber. Det tok noen uker før hun skjønte at det var bekkenløsning.
– Først satt smertene bak i rompa, og så ble det framme også. Jeg klarte ikke å gå normalt, og etter hvert måtte jeg til og med ha hjelp til å gå på do, sier hun.
Berita forteller at hun i perioder angret på hele svangerskapet, for plagene var så intense.
– Det var ganske jævlig. Det var vondt å gå, stå og ligge. I stedet for å kose meg med babyshopping, lå jeg på sofaen og leste bøker og så serier på laptopen min. Jeg fikk ikke nyte å være gravid, og føler meg snytt for opplevelsen av å kose meg med magen, sier hun.
Les mer: Fysiologisk bekkenløsning
Fortsatt også leger som ikke tror bekkenløsning finnes
Berita er ikke alene om å møte skepsis til om plagene hennes faktisk var reelle. Bjelland kan fortelle at diagnosen fortsatt er litt stigmatisert, og at det mangler gode diagnosekriterier.
– Noen hevder at bekkenløsning bare er et norsk eller skandinavisk fenomen, men det finnes studier fra hele verden om temaet. En studie gikk faktisk inn for å avdekke om bekkenløsning fantes i alle verdensdeler, og det gjør det, forteller Bjelland.
Hun tror at bekkenløsning er mer synlig i Norge fordi så mange gravide er yrkesaktive. Det blir veldig synlig når kvinnene blir sykemeldt fra jobbene sine. Når kvinnene i utgangspunktet er hjemme, blir det ikke like synlig. Dessuten har kvinner med bekkenløsning og gangvansker krav på fri fysioterapi.
Bjelland vet at mange kvinner opplever å ikke bli trodd av arbeidskolleger og andre når de forteller om smertene. Noe av årsaken kan ligge i at smertene ofte ikke er synlige.
– Mange kvinner forteller at de som viser forståelse ofte selv har hatt eller har nære bekjente som har hatt bekkenløsning, sier Bjelland.
Berita følte seg mistenkeliggjort
Det var ikke så lett å tilrettelegge for Berita i barnehagen hun jobbet i, og hun ble allerede i uke 14 sykemeldt 20 prosent. Etter kort tid ble det økt til 50 prosent. De siste ukene før permisjonsstart var hun fullt sykemeldt. For Berita var det viktig å være litt i jobb selv om det var mye hun ikke kunne gjøre lenger. Arbeidsgiveren hennes var på tilbudssiden, men det var ikke alle kollegene.
– Det ble ikke bedre da ei fra NAV sa at bekkenløsning ikke egentlig eksisterer – mens kollegene mine hørte på, forteller Berita.
Hun fikk inntrykk av at kollegene mente hun sluntret unna, og møtte lite forståelse.
– Du blir litt lei deg når du har vondt og så ikke blir trodd i tillegg, sier hun.
På nettet leste hun om at langtidssykemelding på grunn av bekkenløsning var en belastning for samfunnet.
– Jeg skjønner jo at det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det er når man aldri har opplevd det, men det er vondt å ikke bli forstått, sier hun.
Berita syntes likevel det var godt å kunne være litt på jobb – treffe folk og komme seg ut litt.
– Jeg er glad mannen min oppmuntret meg til å gå litt på jobb. Man kan fort bli litt isolert og nedstemt om man bare blir liggende hjemme på sofaen, sier hun.
Les mer: Lenger i jobb med stressless
Man ønsker seg ikke bekkenløsning
Noen hevder at klaging på bekkenløsningsplager kan være en enkel vei til sykemelding om man ønsker det i svangerskapet. Det kan ikke Bjelland utelukke, men hun er sikker på at ingen kvinner ønsker seg bekkenløsning, selv om det kan gi sykemelding.
– De fleste forventer å kunne være fysisk aktive og i jobb når de er gravide, og blir skuffet når bekkenløsningen hemmer dem. Noen blir både lei seg og deprimert når de ikke får det svangerskapet de hadde ønsket seg, sier hun.
Berita er helt enig;
– Man trenger ikke tyn og kjeft – ingen vil ha bekkenløsning. Det er ikke noen ferie å være sykemeldt med bekkenløsning. Jeg fikk verken gått på handlesenter eller på kafé – jeg fikk faktisk knapt handlet ett eneste plagg til jenta mi før hun ble født, sier hun.