GravidBekkensmerter og bekkenløsning

Bekkensmerter og bekkenløsning

Bekkensmerter trenger ikke å bety bekkenløsning. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 28581

Så mange som annenhver gravid opplever noen grad av bekkensmerter, men ikke alle har bekkenløsning. Minst én av fem gravide har betydelige bekkenløsningsplager, og kan ha problemer med å fungere i jobb, hjemme eller sosialt.

Man vet ikke helt årsakene til bekkenløsning, og heller ikke helt hvordan bekkenløsning utvikles. I dag foretrekker fagfolk å bruke begrepet bekkenleddsmerter i stedet for bekkenløsning. I svangerskapet blir leddbånd og leddforbindelser i bekkenet løsere, slik at bekkenet kan utvide seg under fødselen. Man tror kombinasjonen av dette, og det økte trykket på bekkenmuskulaturen kan forårsake bekkenleddsmerter. 

Det er vanlig at smertene debuterer fra 10–12 uker og utover i svangerskapet, men noen opplever å få dem tidligere. Smertene øker gjerne på opp mot 30 uker, men kan noen ganger gå tilbake mot slutten av svangerskapet. Kanskje fordi den gravide tar det roligere da? Noen opplever også bedring når hodet fester seg i bekkenet – sannsynligvis fordi dette stabiliserer bekkenet.

Smertene er oftest lokalisert over ett eller flere av de tre leddene i bekkenet. To er bak i bekkenet, og ett er foran ved symfysen (skambeinet).

Tilrettelegging, avlastning og behandling
I en del tilfeller blir det snakk om sykemelding. Det kan være bra både for den gravide og arbeidsgiver å velge gradert sykemelding. Gravide med bekkenleddsmerter har rett til tilrettelegging på arbeidsplassen. Ofte kan tilrettelegging og/eller gradert sykemelding være nok til å redusere smertene, eller i hvert fall stabilisere situasjonen. 


Man vet lite om hva som har effekt på gravides bekkensmerter. Det er lurt å få henvisning til fysioterapeut for å finne ut hva som fungerer best for deg. Trening i oppvarmet basseng med instruksjoner fra fysioterapeut kan hjelpe. Massasje og akupunktur kan være smertelindrende. Gravide bør normalt ikke ta smertestillende medikamenter mot bekkenleddsmerter.


Landsforeningen for kvinner med bekkenleddsmerter, www.lkb.no, kan være til god nytte – både for å finne hjelp der du bor, og for å finne aktuell litteratur om emnet.



Hverdagen med bekkenleddsmerter
Lytt til kroppen din og sett ned tempoet og kravene til deg selv. Hvordan kan du best fungere innenfor smertegrensen? Unngå, hvis mulig, bevegelser eller handlinger som gir smerte. Benytt hjelpemidlene som finnes, for eksempel sklilaken eller bekkenbelte. De om hjelp til å finne ut hva som er tilgjengelig, og hvordan utstyret skal brukes.


Bekkenleddsmerter og fødsel
Forskning viser at kvinner med bekkenleddsmerter også har best av å føde vaginalt der det er mulig. Det er lurt å snakke med jordmor om fødestillinger og smertelindring i god tid før fødselen. Hos de fleste forsvinner bekkenleddsmertene i løpet av de første to til tre ukene etter fødselen.


Har du fortsatt smerter ved seksukerskontrollen, bør du nevne det for jordmor/lege. Hos noen få kan smertene vedvare.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: