Ikke gå med for liten bhMed bryster som vokser, kan du merke behovet for å skifte ut bh-en. Finnesand sier at det er viktig at du ikke går med for liten bh.– Brystene vokser, og du trenger rom for å trekke inn godt med luft. Noen føler også at de trenger større vidde rundt brystkassen for at det ikke skal stramme seg og bli ubehagelig, sier hun.
Larsen sier du bør finne en bh som støtter godt og som er komfortabel.– Mange synes det er behagelig med stretch i stoffet, og etter hvert som magen blir større, kan det også føles bra med en bh uten spiler. Dersom du likevel foretrekker bh med spiler, bør du sørge for at spilene er store nok, råder hun.
– Spilene skal gå godt på utsiden av brystet, påpeker Finnesand.
Finnesand sier det også kan være lurt å finne en bh med gode reguleringsmuligheter. Og kjøper du en ny bh tidlig i svangerskapet, kan det hende du må kjøpe én til senere.
Amme-bh kan brukes i flere omgangerEt godt råd er å legge noen kroner i en skikkelig amme-bh. Og kjøp gjerne to, så har du et skift.– Og selv om bh-en er litt liten rett etter fødselen, er det ikke bortkastede penger. Etter noen få måneder, når melkeproduksjonen har stabilisert seg, vil brystene bli litt mindre igjen. Så hvis du kjøper ny bh i svangerskapet, vil du nok få bruk for den igjen når du ammer, sier Finnesand.
Ligge med bh om natten?
Om du ønsker å ligge med bh om natten, er helt opp til deg selv. Dersom du ikke lekker om natten, kan det kanskje være like greit å la brystene være fri før du får barnet. De får gjerne tidsnok bli «stengt inne» med både bh og innlegg etter fødselen.Kilde: Ragna T. Larsen
Andre størrelserNår du skal kjøpe amme-bh, vil du merke at de ofte kommer i litt andre størrelser enn de du er vant til. Finnesand sier at de gjerne kommer i small, medium, large og så videre, og at de derfor er litt mer generøse i størrelsene.
– Når det nærmer seg fødsel, ville jeg kjøpt en bh som har litt å vokse i. Du kan regne med at brystene den første tiden etter fødselen blir noe større, og du vil gjerne kjenne på brystspreng. Da er det viktig å unngå tilstoppede melkeganger. For trang bh kan også hemme melkeproduksjonen. Bh-en skal gi god støtte, men ikke trykke brystene innover, sier Finnesand.
Hun forklarer at dersom brystknoppene blir trykket innover, gir det et signal til brystene om at de produserer for mye melk.– Det var slik en gjorde før i tiden da de skulle stoppe melkeproduksjonen hos kvinner – en bandt tøy stramt rundt brystene, sier Finnesand.
Hvor store brystene blir når melken har kommet for fullt, er ikke godt å si på forhånd. Finnesand sier det derfor kan være like greit å vente til etter at du har kommet hjem fra sykehuset før du kjøper bh-en du bruker den første tiden etter fødselen.– Men dersom du har funnet en amme-bh du liker i svangerskapet, kan du kjøpe én til i en størrelse større. Det pleier å holde, sier Finnesand.
Kan du få brystbetennelse av spiler i bh-en?
– Dersom du synes det er mest behagelig med spiler i bh-en, kan du fortsette med det i graviditeten. Så lenge spilene er store nok. Jeg har kun to ganger vært borti noen som har fått brystbetennelse før barnet er født, sier Ingebjørg Finnesand.– Etter fødselen er det slik at trykk på melkegangene kan gjøre at melken blir stående i brystet, og at den koagulerer. Ny melk produseres og bak denne «proppen», og gjør at det blir et trykk i brystet. Dette kan være veldig smertefullt, og kvinnen kan også få feber. Tilstoppede melkeganger kan minne om brystbetennelse, sier Finnesand.
Det er av denne grunn en gjerne ikke anbefaler spiler i en amme-bh. En ønsker ikke noe som kan stoppe flyten av melk i brystet. Samme virkning kan også komme av innlegg som er store i forhold til bh-en, og derfor legger seg i folder og kan klemme.
Andre alternativerI mellomtiden er det også gode alternativer, som ikke er dyre.– Det finnes singlet med åpning, slik at du kan brette ned for å amme. Disse ammetoppene kan også være behagelige å sove med om natten. Hvis du lekker, kan du bruke ammeinnlegg – og disse holdes på plass av singleten. Hvis du ikke er så nøye på hvordan ting ser ut rett etter fødselen, kan du også kjøpe deg en tynn netting-bh på apoteket, sier Finnesand.
Ingebjørg Finnesands tips til valg av bh:
– Velg en bh som er komfortabel å ha på– Velg en bh som er elastisk, og som du kan vokse litt i– Dersom bh-en har klips, så bør du klare å åpne denne med én hånd. Det kan fort blir litt styr dersom du skal legge et sultent barn til brystet, og du må bruke begge hendene for å åpne– Sjekk at når du åpner bh-en, så er hele brystet ute. Noen har for eksempel en stripe med tøy som går på skrått over brystet, eller de har en mindre åpning som først og fremst blottlegger brystknoppen. Dette er ikke smart, vi vil at barnet skal ha tilgang til hele brystet.– Noen bh-er har ekstra padding, slik at ikke eventuelle ammeinnlegg skal vise. Det er viktig at du kan ta vekk denne paddingen, slik at det ikke blir så mye trykk på brystet.– Dersom det er mulig å få brede stropper, så gir det god støtte. Men bredden på stroppene vil ofte bli større jo større bh-en er.– Velg bh-er som kan vaskes sammen med andre vanlige klær, så slipper du å stå og vaske bh med spiler for hånd.