GravidBlødning i svangerskapet

Blødning i svangerskapet

Heldigvis er ikke alltid blødning ensbetydende med dårlige nyheter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 58667 Sist oppdatert 01.05.18
Blødning tidlig i svangerskapet trenger ikke å være ensbetydende med spontanabort. Omtrent en av fire kvinner som føder til termin har hatt blødning tidlig i svangerskapet.

Blødning i svangerskapet deles inn i tidlige blødninger (frem til utgangen av uke 12) og sene blødninger (fra starten av uke 13 og ut svangerskapet).

Årsakene til blødning i svangerskapet kan være mange:

– Festeblødning (implantasjonsblødning)

– Morkakeproblemer

– Tegningsblødning

– Truende spontanabort

– Spontanabort

– Svangerskap utenfor livmoren

Festeblødning (implantasjonsblødning)
Noen opplever en liten blødning når egget fester seg i livmoren. Da graver det ytterste cellelaget i det befruktede egget seg inn i livmorslimhinnen for å danne et felles nettverk med morens blodomløp – morkaken. Barnets og morens blodomløp kommer aldri i kontakt, men ligger nært inntil hverandre. For å lage morkaken lager cellene hull på noen av morens blodkar. Og det er dette blodet som ses ved festeblødning.

Morkakeproblemer
Ett av de vanligste morkakeproblemene er forliggende morkake, det vil si at morkaken ligger foran livmorsåpningen mot skjeden og sperrer for fødselsgangen. Da sørger man for at barnet blir forløst ved keisersnitt.

Omtrent 5-6 prosent av alle gravide får påvist forliggende morkake ved rutineultralyd. Men i de aller fleste av disse tilfellene trekkes morkaken oppover når livmoren vokser, slik at problemet er borte i god tid før termin. Rundt 1 prosent har fremdeles forliggende morkake når fødselen nærmer seg, og barnet må da forløses ved keisersnitt.

Dersom det blir påvist forliggende morkake ved ordinær ultralyd, planlegges en ny ultralydkontroll ved 30.-32. svangerskapsuke.

Et annet morkakeproblem gjør at deler av eller hele morkaken løsner før barnet er født. For tidlig morkakeløsning oppstår i 1-4 prosent av alle svangerskap, og som regel sent i svangerskapet. Plutselige blødninger og smerter er vanlig. Livmoren er stram og øm når man tar på den, spesielt over løsningsstedet. Opplever du disse symptomene, må du straks kontakte lege eller sykehus.

Les også:

Forliggende morkake kan være farlig

Unngå alkohol i hele svangerskapet

Er det farlig med orgasme?

Tegningsblødning
Ett av de første tegnene på at fødselen er i ferd med å starte, kan være en blødning. Tegningsblødning forekommer stort sett like før fødselen og er sparsom. Blødningen skyldes utvidelse av livmorhalsen, og mormunnen blør lett når den åpner seg. Også premature fødsler kan starte med en slik blødning. Skjer dette prematurt er det viktig å raskt ta kontakt med fødestedet, slik ar man eventuelt kan prøve å stoppe fødselen og/eller gi lungemodningssprøyter.

Truende spontanabort
Dersom blødning fra skjeden skjer før uke 22 i et svangerskap, kalles dette truende abort.
Ved truende spontanabort er det blødning og moderate smerter i underlivet. Legen vil se at livmorhalsen er lukket, og blødningen er vanligvis liten. Livmoren er riktig størrelse i forhold til svangerskapslengden. Det gjøres ofte ultralyd for å sjekke at alt er i orden. Ved truende spontanabort skal legen kunne påvise at du fremdeles er gravid.

Spontanabort
Spontanabort deles inn i tidlige (før utgangen av uke 12) og sene (etter uke 12). Nesten alle spontanaborter er tidlige. Blødning ved spontanabort kan skyldes som regel en pågående abort, og kjennetegnes ved rikelig blødning med har frisk rød farge. Smertene er takvise, og livmorhalsen er åpen. Når foster og morkake er ute, blir blødningen mindre, livmoren trekker seg sammen og livmorhalsen lukkes.

Les også: Spontanabort – hvorfor skjer det?

Svangerskap utenfor livmoren
Svangerskap utenfor livmoren (ektopisk eller ekstrauterint svangerskap) er heldigvis ganske uvanlig. En regner med at 1 til 2 prosent av alle svangerskap er svangerskap utenfor livmoren. Det befruktede egget fester seg utenfor livmoren, vanligvis i en av egglederne. Tegn på svangerskap utenfor livmoren er magesmerter (vanligvis på den siden egget har festet seg, og kan stråle opp i skulderen), uteblitt menstruasjon og sparsom blødning. Uoppdaget kan egglederen sprekke og medføre sterke smerter. (Symptomer på graviditet som kvalme og spreng i brystene, er vanligvis lite framtredende.) Symptomene kommer fire til ni uker etter siste menstruasjoner.

Går det bra?
Man antar at så mange som halvparten av alle befruktede egg ender med spontanabort. Men de aller fleste spontanaborter finner sted uten at kvinnen er klar over det – ofte til samme tid som ventet menstruasjon.

Etter positiv graviditetstest er sjansen for at alt skal gå bra stor, og den øker for hver dag og uke som går. Dersom det tas ultralyd i forbindelse med blødning i første trimester, og den viser et levende foster, er sjansen for overlevelse svært høy.

Ved blødning sent i svangerskapet trengs umiddelbar behandling for å sikre at alt går bra.

Skal jeg kontakte lege?
Det er alltid lurt å ta kontakt med lege for å avgjøre hvilken type blødning du har. Ut fra svangerskapslengde og beskrivelse av hvordan blødningen ser ut og om mulige smerter, vil legen som regel kunne gi deg en diagnose.

Ved blødning de siste tre månedene av svangerskapet legges den gravide direkte inn i fødeavdelingen på sykehuset. Der blir det foretatt en ultralydundersøkelse for å vurdere fosterets tilstand. Registrering av riaktivitet og fosterlyd blir også vanligvis utført.

Hva skal jeg gjøre?
I de aller fleste tilfeller av blødning i svangerskapet går det jo heldigvis bra. Etter å ha tatt kontakt med lege angående blødningen, vil han/hun vurdere hva som skjer videre. Dersom blødningen er kortvarig og liten uten andre symptomer, er det ikke uvanlig å se det an et par dager før legebesøk. Den gravide skal naturligvis ta kontakt dersom situasjonen endrer seg.

Ved blødninger anbefales også den gravide å ta det rolig og unngå tunge løft og store fysiske belastninger. Vanligvis frarådes samleie de nærmeste dagene. I noen tilfeller er det også aktuelt med sykemelding.

Hør alltid med legen eller jordmoren din dersom du får blødninger i svangerskapet!

Lytt til podcast om frykt for å miste svangerskapet:


Les også: – Jeg unner ingen denne usikkerheten

Kilder:
Norsk Elektronisk Legehåndbok
Norsk Helseinformatikk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: