Gravid– Det beste var bare å ligge helt stille

– Det beste var bare å ligge helt stille

De fem første månedene av svangerskapet var Katrine Moholt så dårlig at hun ikke kunne gå ut av senga uten å kaste opp. Etter hvert ble hun bedre, og i sommer ledet hun TV2s program "Allsang på grensen". Foto: TV2
Av Janet Molde Hollund 11834 Sist oppdatert 21.08.13

TV2-programleder Katrine Moholt fødte onsdag kveld sitt tredje barn - ei lita jente. Med ekstrem svangerskapskvalme var graviditeten tøff. – De første fem månedene handlet det kun om å komme seg gjennom dagen, forteller hun.

Med bare dager igjen til termin, kastet den folkekjære programlederen fortsatt opp dersom hun blir for sliten. To svangerskap med diagnosen hyperemesis gravidarum, kjent som ekstrem svangerskapskvalme, har gjort Katrine Moholt svært ydmyk.

Les mer: Kongelig oppmerksomhet på esktrem kvalme
                Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

– Det er noe med å ligge i så mange uker, uten å orke TV, radio, musikk og besøk. Du får tid til å tenke tanker du ikke visste det går an å tenke. Du kjemper deg gjennom hver eneste dag, og da er det vel sånn at barnet er ekstra ønsket når vi endelig er i mål, sier Moholt til Babyverden.

Lammende
Det var med nummer to Katrine Moholt fikk diagnosen. Kvalmen ble lammende, kilo forsvant og hun ble liggende hele svangerskapet.
– Med førstemann var jeg også kvalm og kastet opp, men da var jeg mer ”vanlig” gravid – og orket å jobbe.  Nå tredje gang ble jeg bedre etter fem måneder, forteller hun.

Da det sto på som verst, handlet hverdagen om å få i seg nok væske og kanskje noe mat - innimellom all oppkast. Moholts mål var å slippe sykehusinnleggelse. Med nummer to var hun i flere runder innlagt på sykehus for å få påfyll av væske, og det ville hun for enhver pris slippe nå.

Hyperemesis gravidarum

- Forskning tyder på at hyperemesis kan føre til en økt risiko for å få barn med noe lavere fødselsvekt og for tidlig fødsel

- Vi vet foreløpig lite om mors hyperemesis kan ha helsemessige følger for barnet senere i livet.

- Enkeltstudier har tidligere vist at kostholdet også før du blir gravid kan påvirke svangerskapet. Høyt inntak av fisk og annen sjømat så ut til å beskytte mot utviklingen av alvorlig svangerskapskvalme. Det samme gjorde inntak av grønnsaker fra løkfamilien og moderate mengder vann. Man behøver flere studier for å forstå betydningen av kosthold i forhold til risikoen for å utvikle ekstrem svangerskapskvalme.

Ukjent årsak
Mellom én og tre prosent av gravide i Norge, altså omlag 600-1800 kvinner, rammes hvert år av ekstrem svangerskapskvalme. Hva som er årsaken til at noen blir så dårlige, er fremdeles en gåte, forteller seniorforsker Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet. Hun er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og har doktorgrad på diagnosen.

– Vi vet ikke om det er en ekstrem variant av svangerskapskvalme, eller om det er en egen tilstand, sier hun.

Ubehandlet kan hyperemesis være farlig, og den gravide kan i verste fall dø av komplikasjoner. Den ekstreme kvalmen og mye oppkast kan blant annet føre til væske- og elektrolyttforstyrrelser samt mangel på vitaminer I behandlingen er man spesielt opptatt av å tilføre vitamin B1.

Les mer: Når har du termin? Sjekk vår terminkalkulator
Se barnet og magen vokse

Flere ting kan påvirke
Flere studier har vist etniske forskjeller når det gjelder forekomsten av ekstrem kvalme. I Norge rammes spesielt kvinner som er født i India, Sri Lanka og afrikanske land sør for Sahara. Blant kvinner født i Norge sier Vikanes at hyperemesis oftere rammer yngre kvinner, og spesielt de som venter sitt første barn. Diagnosen forekommer oftere hos kvinner som venter flerlinger, og sykdommen nedarves  fra mødre til døtre.

– Det ser også ut til å ha en sammenheng med kroppsmasseindeks. Blant ikke-røykere rammes oftere tykke eller tynne kvinner, mens det for røykere ser ut til at røyken gir en viss beskyttelse mot den ekstreme kvalmen, sier Vikanes.

– Mange sier at de blir dårligere når de venter jenter. Stemmer det?
– Ja, sjansen for å få ekstrem svangerskapskvalme er nesten dobbel så stor for de som venter jenter. Det kan handle om at det å bære jentefoster er assosiert med høyere nivåer av HCG (humant choriogonadotropin) og østrogen sier Vikanes.

Ikke alle møter forståelse
– Noen føler at folk ikke forstår hvor dårlige de faktisk er. Hva er ditt inntrykk?
– Som gynekolog har jeg sett mange kvinner som føler seg hjelpeløse. Noen opplever ikke at de blir skikkelig ivaretatt, og får beskjed om å ta seg sammen. Dessverre møtes fremdeles en del kvinner med gamle fordommer, som at sykdommen skyldes mors ambivalens i forhold til fosteret eller barnefaren, sier Vikanes.

Vikanes sier det hadde vært ønskelig med midler til mer forskning på hyperemesis. Hennes doktorgrad fra 2010 var den første i Norge på temaet på 70 år.
– Mange kvinnerelaterte lidelser har dessverre ikke vært populære å forske på. Det er lite sexy med kvinner som spyr, sier Vikanes.

Les mer: Fintfølende gravidneser
                Alt om svangerskapsplager

Opprettet egen støttegruppe
For å få økt oppmerksomhet på og spre informasjon om den ekstreme svangerskapskvalmen, ble det i vår registrert en ny organisasjon i Brønnøysund - HG Norge. Den drives av frivillige som selv har opplevd hyperemesis gravidarum, eller som er pårørende til personer med denne diagnosen.

– Det er mange gravide som føler seg maktesløse, og som ikke får diagnosen hyperemesis. Dermed får de heller ikke den behandlingen de trenger. Vi ønsker at flest mulig skal få hjelp. Det er synd å si, men for oss er det en god hjelp at kjente personer som Katrine Moholt og Kate Middleton har diagnosen og kan gi den et ansikt, sier leder i HG Norge Ragnhild Sageng.

Med nettsider og forum hvor folk kan være med i lukkede grupper, håper de å være til hjelp – både for gravide, pårørende og helsepersonell. Antall medlemmer på Facebook-gruppen deres har økt i takt med oppmerksomheten på diagnosen i media.

Godt med en ventil
Cicilie Bråten er i uke 30 av svangerskapet, og har vært mange ganger ut og inn av sykehuset. Allerede før hun visste at hun var gravid, ble hun slapp og dårlig. Alt hun spiste kom opp igjen. Cicilie var da tre uker på vei, og to uker senere – i uke fem – kom den positive graviditetstesten.

– Sju uker på vei ble jeg verre og verre, og klarte ikke å holde på drikke heller. Da kom den første runden med intravenøs næring og kvalmestillende midler, sier Cicilie.

Hun vet at det er en liten gutt i magen. Babyen ser ut til å utvikle seg fint, og hun gleder seg til å bli mamma for første gang. Men hun føler seg litt snytt for den gode opplevelsen et svangerskap kan være.
– Du hører ofte om gravide som svever på ei rosa sky. Alt handler om babyting, de har en ekstra glød og koser seg med forberedelsene. Jeg har ikke hatt energi til noe babyrelatert. Bare for å kjøpe et bilsete trenger jeg en til to dager ekstra til å lade opp batteriene, sier Cicilie.

Med mange tunge dager har Facebook-gruppen til HG Norge vært en god ventil for Cicilie.
– Her har jeg kunnet lufte tankene mine, og det er deilig å høre at flere har opplevd det samme som meg og fått store, fine og friske barn. Det hjelper veldig å snakke med andre i samme situasjon. Det er viktig å vite at alt er bra, når jeg til tider føler som om jeg skal dø over doskåla, sier hun.

Katrine fødte sitt tredje barn onsdag. Foto: TV2– Flott å dele erfaringer
Katrine Moholt tror det er flott å kunne dele erfaringer med andre.
– I alle fall når man er frisk nok til å snakke, skrive og forholde seg til andre. Det er det ikke mange som klarer akkurat når det står på som verst. Men i ettertid er det supert å kunne vite at vi er flere. Jeg har hatt ei god venninne som har det samme, og vi har støttet hverandre underveis, sier Moholt.

For hun har vært syk. Veldig syk.
– Man ser bokstavelig talt fullstendig grønn og innhul ut når man er så dårlig. Jeg tror ikke den beste sminkør kunne gjort at jeg ser sykere ut enn det jeg gjør etter noen uker med hyperemesis, medgir hun.

Men i går kom belønningen. Tredjemann. Ei lita jente.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: