FamilieMors helseBilbelte når du er gravid

Bilbelte når du er gravid

Det er svært viktig å bruke bilbelte når du er gravid, og du må bruke det riktig. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 4731 Sist oppdatert 07.03.25
Når du er gravid, har du ikke bare ett liv som skal sikres når du setter deg inn i bilen. Også for babyen i magen er det viktig at du bruker bilbelte – på riktig måte.

– Det aller viktigste er at du bruker bilbelte, også når du er gravid. I tillegg må du bruke det riktig. En svensk undersøkelse viste at 39 prosent av gravide brukte bilbeltet feil, sier Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Den svenske undersøkelsen ble gjennomført i 2021 av Folksam sammen med Stiftelsen Chalmers Industriteknik. Her kom det fram at måten 39 prosent av de gravide brukte bilbeltet på, kunne få ødeleggende konsekvenser i en kollisjon – både for mor og det ufødte barnet. Og bare 29 prosent av de spurte hadde fått, eller aktivt søkt, informasjon om hvordan bilbeltet skulle brukes under svangerskapet.

Slik bruker du bilbeltet riktig

– Riktig plassering av bilbeltet når du er gravid, er at du plasserer hoftebeltet under magen, på hoftene. Beltet skal ligge stramt ned mot hoftene, da risikerer du ikke at det sklir opp på magen, forklarer Hansen.

– Skulderdelen av beltet skal du plassere ved siden av magen, mellom brystene og midt på skulderen. Du må aldri legge beltet oppå magen, under armen eller bak ryggen, sier Hansen.

Det er også viktig å la beltet ligge så tett inntil kroppen som mulig. Har du på deg tykke ytterklær, bør de tas av.

Rett og feil bruk av bilbelte når du er gravid. Illustrasjon: Trygg Trafikk
Rett og feil bruk av bilbelte når du er gravid. Illustrasjon: Trygg Trafikk

Gravidbelte/ekstrautstyr til gravide
Det finnes bilbelter for gravide som skal hjelpe med å styre hoftebeltet unna magen. ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) har gjennomført kollisjonstester av fire ulike gravidbelter. Resultatene viste at produktene ikke økte sikkerheten, men at belastningene på testdukken økte. Mer informasjon om testen kan du lese her.

– Det finnes ikke noe krav til kollisjonstester med bruk av gravidbelter, og det er heller ikke en standard for hvordan de skal lages. Vi vil derfor heller kalle det et komfortprodukt enn et sikkerhetsprodukt. Dersom bilens sikkerhetsbelte brukes på riktig måte, skal det være tilstrekkelig for å beskytte både mor og barnet i magen, sier Hansen.

Å kjøre bil som gravid

Trygg Trafikk anbefaler gravide førere å skyve setet så langt tilbake de kan før de kjører. Samtidig er det viktig å passe på at de fortsatt når pedalene uten problemer. Sent i graviditeten sier Trygg Trafikk at det beste er å være passasjer, hvis det lar seg gjøre. Og at man da også skyver setet så langt bak som mulig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: