En hverdag uten diskusjoner?
Selv om det å få et barn vil fylle livet deres med fantastisk glede så vær realistiske med tanke på hvordan dere forventer at parforholdet blir. Selvfølgelig vil den lille knytte et helt spesielt bånd mellom dere to. Dere har tross alt sammen skapt den beste babyen i hele verden! Men ikke forvent at de trivielle hverdagsdiskusjonene og irritasjonsmomentene skal forsvinne i det dere blir foreldre! Tvert i mot kan den nye hverdagen føre til at det blir enda lettere å irritere seg over at han aldri husker å slå av lyset når han er ferdig på badet, eller at hun nok en gang har slengt klærne sine rett på gulvet. Selv om dere får et annet perspektiv på ting så kan det være noe urealistisk å forestille seg at forholdet forvandles til en sommerdag tilbrakt i grønne blomsterenger. Kanskje det lureste er å gjøre sitt beste for å vise mer hensyn og være enda mer tålmodig med hverandre?
Sex og samliv
Noen par vil oppleve at sexlivet ikke er det samme når de blir foreldre. Det kan være mange årsaker til det! Naturligvis må det gå litt tid etter en fødsel før man kan ha sex igjen, men også når man er fysisk klar kan det være ting som gjør at sexlivet ikke er som før. Kanskje en eller begge synes det er ubehagelig å ha sex når babyen sover på samme rom? Eller kanskje det er trøtthet og utmattelse som fører til et redusert behov for sex? Noen mødre føler et mindre behov for fysisk nærhet fordi de ”deler” kroppen sin med babyen store deler av døgnet. Far har kanskje også forandret synet sitt på mor etter han var vitne til fødselen? Alt dette varierer selvsagt fra forhold til forhold. Snakk med hverandre om dette! Ikke press hverandre til å ha sex før dere selv har lyst.
Parforhold og romantikk dreier seg selvsagt om mer enn sex. Noen opplever å bli nyforelsket i hverandre når de blir foreldre, mens andre kan streve med å få plass til romantikk mellom bæsjebleier og søvnløse netter. Selvfølgelig føles det fint å bevare romantikken i den nye tilværelsen, men ikke fortvil hvis dere ikke får det til. Ikke ha urealistiske forventninger til dette. Det kan være sårt å ikke bli behandlet som en kjæreste lenger, å plutselig være nummer to. Det er lov å ta dette opp med partneren din, men du må kanskje godta å være sidestilt en periode.
Man vet fra nyere svensk forskning at det vanligste tidspunkt for gjenopptagelse av seksuelt samliv igjen er ca tre måneder etter fødsel. Det er det mange som synes er lenge å vente, og for noen kommer en i gang lenge før det. Allikevel kan det være greit å vite at det er helt normalt at det tar litt tid. Faktisk viser den samme undersøkelsen at etter seks måneder er vanlig samleiefrekvens en til to ganger per måned. Det tar altså en god stund å komme tilbake til ”normal” seksuell aktivitet igjen, i alle fall for en del!
Det er viktig med fysisk kontakt, selv om man ikke har samleie. Man bør hver dag gi hverandre kyss og klemmer, og si at en er glad i hverandre. Klarer man å være nær hverandre, uten å kreve sex – så kommer sexlysten raskere tilbake.
Prioriteringer
Lite søvn er et kjent fenomen for nybakte foreldre. Det er ikke lett å tilpasse seg barnets døgnrytme uten å føle seg rimelig trøtt fra tid til annen. De aller fleste kjenner seg nok igjen i at tretthet ofte fører til litt kortere lunte og en generell utilpass følelse. Det er ikke så mye man kan gjøre med kroppens fysiske reaksjon på mangel av søvn, men kanskje man kan gi hverandre noen søvn-kvoter? Selv om begge to ønsker å være med barnet når det er våkent kan det være en fordel for alle tre om mor eller far kan legge seg nedpå med ørepropper og god samvittighet mens barnet tester lungene sine i naborommet.
Tid har man sjelden nok av, og enda mindre tid blir det med en baby i huset. Det heter seg at tid ikke kommer til nybakte foreldre, den må organiseres og ”tas”.
Barnet krever tid, oppmerksomhet og energi fra begge foreldre. Det er en stor forandring å fra å bare ha seg selv å tenke på, til å ikke engang kunne ta seg en rask dusj uten å følge med på babyen. Å føle frustrasjon over å miste tid til seg selv betyr ikke at du er en dårlig forelder! Det betyr ikke at du ikke elsker barnet, eller at du ikke burde fått barn. Alle har et visst behov for alenetid! Kanskje savner du å ta en øl eller en kafétur med venner, men den dårlige samvittigheten melder seg bare ved tanken på å forlate den lille familien noen timer? For noen vil det være helt ok om mor eller far tar seg en tur ut på egenhånd, mens andre ikke makter tanken på å sitte alene hjemme med ansvaret. Her må dere finne ut hva som passer best for dere to.
Kanskje er dere de første i vennegjengen som blir foreldre? Det ikke alltid så lett for venner å sette seg inn i det nye livet deres. Kanskje blir de såret av at dere aldri har tid til de lenger? Selv om barnet er aller viktigst er det også viktig med venner. Når dere føler dere klare kan dere kanskje invitere noen venner på besøk? Vis de at de ikke er glemt selv om dere har blitt foreldre. De aller fleste vil sikkert forstå at dere nå prioriterer annerledes, men det er kanskje hyggelig også for dere to å vise frem verdens beste baby! Hvis dere er bekymret for hvordan det vil bli i forhold til venner kan dere kanskje snakke med de om dette mens dere fremdeles er gravide?
Uansett hvordan dere velger å prioritere den første tiden sammen med barnet, kan det nok være lurt å ikke ha for store planer de første ukene og månedene. Det å kunne gi den lille familien en god start sammen, er utrolig viktig for tiden som kommer.
Kanskje kan dere også si til venner og familie, at dere ikke vil være så sosial de første ukene, men at det vil bli lettere etter hvert som ukene går. Som nybakt mor og far, er det lov å være litt egoistisk, og faktisk takke nei til besøk hvis dere er veldig slitne.
Lojaliteten bør være størst inn i familien, og så får de rundt dere komme i andre rekke for en liten stund.
Hvordan benytte den siste tiden?
Kanskje dere nå er kommet inn i ventemodus hvor dere ikke gjør annet enn å telle dager frem mot termin og trippelsjekke at alt er på plass på barnerommet. Det kan være veldig vanskelig å tenke på noe annet enn det forestående i denne perioden. Men kanskje har dere begge godt av å koble av litt? Bestemme dere for å bruke en hel kveld på å snakke om noe helt annet? Når barnet kommer blir hverdagen mindre impulsiv. Kanskje dette er tiden for å gå på kino, nyte en rolig middag på restaurant, eller tilbringe litt ekstra tid sammen med venner?
Det er naturlig å oppleve et økt behov for nærhet gjennom graviditeten. Kanskje dere skal sette av tid til dette? Bare være dere to, pleie kjærligheten og hverandre. Det blir ikke så mye tid til det med en gang barnet er født. Nyt den siste tiden hvor dere bare er kjærester!
Forventninger og forberedelser
Det er umulig å ikke ha forventninger til hvordan hverdagen blir som foreldre. Og dere ønsker selvsagt å være så godt forberedt som overhodet mulig. Det skal nok vanskelig gjøres å føle at man er 100 prosent klar, og at alt er under kontroll. Når barnet er født vil dere kanskje oppleve at ting ikke ble helt som planlagt. Det betyr ikke at det er bortkastet tid å forberede seg, men ikke bli skuffet selv om ikke alt stemmer overens med forventningene! Tenk tilbake på da dere fant ut at dere skulle bli foreldre.
Det tok kanskje litt tid å venne seg til tanken, og noen vil trenge tid for å bli vant til hverdagen med en baby i huset. På samme måte som noen trenger tid til å tilpasse seg en ny jobb, et nytt forhold eller kanskje et nytt bosted, har noen også behov for å tilpasse seg sin nye hverdag som foreldre.