GravidTips og rådNår bør man slutte å bade?

Når bør man slutte å bade?

Av Malin Sofie Leirvik 81972
Har du lurt på om du som gravid trygt kan bade i svømmebasseng i inn- og utland, eller kan bade i havet? Hva med hjemme i badekaret eller i boblebad? Og hva med når fødselen nærmer seg?

Det kan være deilig å kjenne på litt vektløshet i de siste månedene av svangerskapet. Hopper du i vannet kan du få den avlastningen du trenger. Noen synes likevel det kan være skummelt med bakterier og infeksjonsfarer. Jordmor Annett Hegén Michelsen deler sine råd

– Når du bader trenger du ikke å tenke på at det skal komme bakterier inn til barnet. Vannet kan komme inn i skjeden og i livmormunnen, men innenfor der igjen er det fosterhinner som er helt tette. Derfor er det ingen grunn til bekymring for barnet i magen, sier Michelsen.

Kan du bade i badekaret hjemme?
Når du skal bade i graviditeten er det noen ting du bør tenke over. Dette dreier seg først og fremst om faren for smitte. Det er nemlig slik at vann kan være en smittekilde. Men badekaret hjemme bør vel være greit?

Les også:

– Du kan selvfølgelig bade i ditt eget badekar gjennom hele svangerskapet, og til og med føde i badekar, så bad gjerne i badekaret om du vil – bare husk å ikke ha for varmt vann. På slutten av graviditeten kan du ofte bli litt mer svimmel, og blodomløpet er annerledes nå som du også har et lite menneske i magen. Derfor kan det være lurt å ha døren til badet ulåst, slik at hvis noe skulle skje, så kan noen hjelpe deg, sier hun.

Boblebad og jacuzzi bør du styre unna
Vannet kan være så fantastisk deilig, men det er dessverre bakteriene helt enige i. Bakterier koser seg i varmt vann, og boblebad på offentlige steder har en tendens til å bli mye brukt av veldig mange mennesker, og gir dermed økt risiko for smitte.

– Jeg vil fraråde gravide å bade i boblebad og jacuzzi – helt fra starten av svangerskapet. Her har det vært mange mennesker du ikke vet mye om. Det er ikke alle som velger å dusje grundig før de hiver seg oppi boblebadet. Og temperaturen på vannet er så høy at det gir grobunn for bakterievekst, sier Michelsen.

Kos deg i svømmehallen!
Fysisk aktivitet i graviditeten er godt for både kropp og sinn. Så hvis du liker å svømme i svømmehallen har Michelsen gode nyheter til deg.

– I svømmehallen kan du bevege og kose deg. Det er gode rutiner i norske svømmehaller, og her tas det bakterieprøver for å holde det rent og hygienisk, sier Michelsen.

Hun legger til:

– Svømming kan være veldig gunstig ved bekkenløsning på grunn av oppdriften i vannet. Derfor kan dette være en fin form for fysisk aktivitet for gravide som sliter med bekkenløsning, og som kjenner på stort ubehag ved gange, sier Michelsen.

Selv om det er gode rutiner i svømmehallene, kan det være nyttig å ta noen forholdsregler hvis du nærmer deg fødsel.

– Det finnes selvfølgelig bakterier i mors skjede som barnet trenger ved fødsel for å få et godt immunforsvar. Det er ikke disse bakteriene man trenger å bekymre seg for. Det er de fremmede bakteriene vi snakker om her, som vil kunne komme inn i skjeden og over til barnet under fødselen. Disse bakteriene er det ikke så lurt at barnet får i seg, sier Michelsen.

Så når bør du tenke på å kaste inn håndkleet for å ikke påføre barnet disse bakteriene?

– Når det er et par uker igjen før termin, eller du tror fødselen nærmer seg er det lurt å tenke på smitterisikoen. Prøv å ikke bade sammen med andre mennesker i denne perioden, sier Michelsen.

Bade i basseng eller sjø på ferie i utlandet
I utlandet er det annerledes enn hjemme. Her kan du møte på dårligere rutiner, og stor grad av fremmede bakterier.

– Vi kan ikke være sikre på at bassenget er etter norsk hygienestandard. Man kan ofte se at barn som dykker mye og er under vann ofte får mer infeksjoner i utlandet – nettopp på grunn av bakteriene, sier Michelsen.

Men hvis du ønsker å kjøle deg ned på andre måter, finnes det alternativer.

– Bad heller i sjøen, med mindre det er stor risiko for å møte på farlige sjødyr der, sier Michelsen.

Stort sett trygt å bade i sjøen i Norge
Vi er heldige i Norge, som i de fleste tilfeller har rent og pent sjøvann. Vi trenger også i mindre grad å tenke på farlige situasjoner, slik vi ofte er redde for i utlandet. Og Michelsen ser ikke problemer med å bruke sjøen når du kan.

– Å bade i sjøen er i all hovedsak helt supert! Det er kun i enkelte tilfeller hvor det har vært oppblomstring av alger at bading i sjøen fraråde for gravide. Stort sett er du trygg i sjøen. Men unngå å svømme for langt unna land, av hensyn til din egen sikkerhet. Skulle det skje noe, er det fint at du ikke er for langt vekke fra andre, sier hun.

Isbading for de vågale
Kanskje du er av den vågale typen og prøver deg på isbading? Det skal du være litt ekstra forsiktig med dersom du er gravid.

– Ting som gir sjokkartede opplevelser eller ubehag kan gi økt risiko for besvimelse. Det gjelder også isbading. Du har lettere for å besvime når du er gravid. Derfor bør du alltid bade under tilsyn, uansett om det er isbading eller hjemme i badekaret. Likevel skal det sies at hvis du er vant til isbading fra før du ble gravid, så tåler du det nok når du er gravid også, sier Michelsen

Isbading kan også føre til at musklene strammer seg. Dette kan føre til kynnere, som kan være ubehagelig.

– Slik er det med all fysisk anstrengelse. Dette er ikke farlig, men lytt til kroppen din og ta en pause hvis det blir veldig ubehagelig, avlutter Michelsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: