GravidTips og rådOppskrift på babyshower

Oppskrift på babyshower

Babyshower kan være en koselig begivenhet for den gravide og hennes omgangskrets. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 84129
Å arrangere babyshower for en god venninne eller søster som er gravid kan være veldig hyggelig. Her er 14 ting du bør tenke gjennom på forhånd.

Skal man arrangere babyshower?

Å arrangere babyshower kan være veldig koselig. Men det første spørsmålet man bør stille seg er – er dette noe hovedpersonen selv har lyst på? Hvis det handler mer om at venninnene vil ha en feiring, enn at den gravide setter pris på en slik markering, bør man nok tenke seg om. Kanskje ønsker hun å vente med gavedrysset til babyen er født? Eller kanskje er ikke formen god nok til en stor feiring, men en liten markering med noen få gjester kan være koselig?

Skal babyshoweren være en hemmelig overraskelse?

Mange ser på det å arrangere en babyshower som ganske likt det å arrangere et utdrikningslag. Datoen skal være hemmelig, hovedpersonen skal overraskes, og ikke vite hva som skjer. Det kan være en veldig hyggelig overraskelse. Men feiringen må ikke komme som en overraskelse. Det går an å informere den gravide på forhånd, særlig om hun er av typen som ikke er så glad i overraskelser.

Hvem er ansvarlige for å arrangere babyshower?

Ofte arrangerer en nær venninne eller søster babyshower for den gravide. Man kan sammenligne med hvem som ville vært forlover om hun skulle giftet seg. Noen ganger går flere sammen, eller jobben faller på den som bor nærmest eller har anledning til å ha feiringen hjemme hos seg.

Når i svangerskapet holdes babyshower?

Vanligvis i tredje trimester, gjerne rundt eller like etter uke 30. Det kan være greit å ikke legge babyshoweren for nært opp til termin i tilfelle babyen kommer noen uker for tidlig. Det er også mange som blir slitne og får en del ubehag på slutten, så det kan være lurt å feire mens den gravide er i grei form.

Invitere til babyshower
Hvem skal inviteres? Den gravides nærmeste venner, og kanskje også familie. Foto: iStock

Hvor mange skal inviteres?

Så mange eller få som man ønsker. Utgangspunktet er å invitere dem en tror den gravide selv ville invitert. Noen har en stor vennegjeng, andre har få nære venner. Noen inviterer bare venninner, andre har med nære familiemedlemmer. Mellom 10 og 20 gjester er vanlig, og det kan fort bli trangt om det kommer særlig flere, særlig om det skal arrangeres hjemme. Ofte er det en jentefest, men det må ikke være det.

Hvordan invitere gjestene?

Noen synes det er greit å holde av en dato en stund i forveien for å forsikre seg om at den passer for de som skal delta, og naturligvis for hovedpersonen selv. Noen sender ut invitasjoner, andre sender bare en melding i sosiale medier. Det viktigste er tross alt at datoen er bestemt.

Be den gravides partner om å holde datoen fri for andre planer, eller bruk et skalkeskjul og inviter henne til noe annet den datoen for å på den måten holde av datoen hvis babyshoweren skal være hemmelig.

Hvem betaler for feiringen?

Dette blir opp til dere. Noen har god råd og står for hele stasen, men det vanlige er å spleise på det. Man kan enten betale inn på forhånd og kjøpe inn etter hvilket budsjett man har, kjøpe inn og betale i etterkant, eller fordele arbeidsoppgaver som kakebaking og lignende seg imellom. Det kan være lurt å ha et litt edruelig forhold til penger her, for hundrelappene flyr fort – særlig om man skal bestille flott kake eller pynte veldig. Æresgjesten betaler normalt ikke noe selv.

Blir det spleiselag er det lurt og høflig å informere gjestene om dette i god tid før babyshoweren. Prisen per person kan godt holdes til 100-200 kroner, noe mer om man også går sammen om å spleise på gave.

Hvor skal babyshoweren finne sted?

Som regel hjemme hos den som er ansvarlig for babyshoweren, eller en av deltakerne som har plass. Det er også mulig å reservere lokale eller bord på restaurant hvis det er mer praktisk.

Hvordan pynter man til babyshower?

Det finnes et utall av muligheter her. Noen bedrifter spesialiserer seg på babyshower or selger alt du måtte trenge av pynt og dekor. Ellers blir det som andre feiringer - et pent dekket bord gjør mye. Noen små babyeffekter kan også være søtt - enten som dekor eller som faktiske babyprodukter - for eksempel smokker.

Å kjøpe produkter i en hobbybutikk kan fort bli fryktelig dyrt. Er du tidlig ute, er det mye flott å finne til en billig penge, for eksempel på Ebay. Sjekk gjerne Facebookgruppen Ebay Barn&Baby for gode tips.

Muffins babyshower
Muffins eller cupcakes er populært å servere i babyshower. Foto: iStock

Hva serverer man i en babyshower?

Morkake ... Neida, men kake, muffins eller lignende er vanlig. Mange serverer også mat først. Du kan tenke på det som en forening, et utdrikningslag (minus alkoholen) eller en dåp. Hvor avansert dere vil gjør det blir opp til dere og hvor mye penger og krefter dere vil legge i det. Pastasalat, fylte horn eller gryterett kan være greie alternativer om dere blir mange.


Hvilke leker er vanlige å holde?

Noen elsker leker, andre er ikke like lekne. Tilpass lekene og mengden av dem etter den gravides personlighet.

Her er noen forslag til leker:

Pynt bodyer: Mal, skriv eller trykk mønster på hvite bodyer - en fin gave til babyen, og morsomt for alle som er med.

Skriv en hilsen til babyen: Lag en bok eller kort som gjestene kan skrive på/i. Noen velger å fylle ut kort med forhåndsdefinerte kategorier (for eksempel, "Mammaen din er ..."), mens andre synes det kan være opp til hver enkelt hva de vi skrive.

Baby-bingo: Dette krever litt forberedelser, men kan være veldig gøy. Lag bingobrett og tilhørende lapper. Kolonnene på brettet kan være fødselsdato, klokkeslett, vekt, lengde og navn (hvis det er hemmelig). Så blir det jo spennende å se om den som fikk bingo først gjettet rett.

Skriv morsomme hilsener på bleiene: Gjestene får bleier og tusj. Skriv en liten hilsen du vil at de nybakte foreldrene skal få når de skal bytte bleie på babyen sene nattetimer. For eksempel: "Er det ikke pappas tur?", "Advarsel: Gass under trykk!", "Bare noen tusen bleier igjen å bytte nå!"

Hva er i bleien: Smelt ulike sjokolader og smør dem i bleier. Klarer dere å gjette hvilken sjokolade som er i de ulike bleiene? Skal hovedpersonen smake på?

Tegn babyen: Alle gjestene tegner babyen slik de tror den kommer til å se ut - en fin gave til både mor og barn.

Quiz: Spørsmål om svangerskap, fødsel og småbarnstid. Legg det gjerne opp som en kahoot så alle kan delta. Ekstra morsomt om noen av oppgavene er å se på babybilder av noen som er tilstede, og gjette hvem det er.

Kle på babyen: Hvem er raskest til å kle på babyen (dukken)? Stå klar med stoppeklokke.

Smak på babymat: Babymat-challenge var en tid en stor hit på YouTube. Server små porsjoner av ulik babymat og la gjestene gjette hva det er de smaker på. Det kan være greit å gi alternativer.

Hvor stor er babykulen: La gjestene gjette hva magemålet til den gravide er. Bruk målebånd, og se hvem som kom nærmest. Du bør være sikker på at den gravide synes denne leken er morsom og grei før du velger den. Ikke alle ønsker oppmerksomhet om magestørrelsen.

Pynt babyens klosser: Velg trygg maling eller tusjer og kjøp inn treklosser. Kanskje kan dere skrive alfabetet på klossene, eller tegne noe søtt? Fint til pynt på barnerommet, og flotte leker for barnet.

Lag babyer av Play-doh: La gjestene leke med modell-leire og legg babyene i muffinsformer i en kakeeske - en fin gave til barnet.

Bleiekake
Bleiekake består vanligvis av bleier, bånd og pynt. En del velger også å feste på noen av gavene, for eksempel smokker, leker og/eller klær. Foto: iStock

Hvilke gaver er vanlige å gi?

Den mest kjente babyshower-gaven er nok bleiekaken. En kake i flere etasjer laget av sammenrullede bleier i flere etasjer. Det er lurt å bruke papp i lagene. Mange velger også å pynte bleiekaken med diverse babyprodukter og/eller klær. Dette kan være en fin gave fra mange (eller alle) av dem som deltar. Det går også an å bytte bleiene ut med gaskluter. Rull dem sammen på samme måte som bleiene. Dette er kluter mor og barn garantert får bruk for.

Ellers vil mange gi babyklær og leker, tilsvarende barselgaver. Noen velger også å gi gave til mor - enten bare til henne, eller til henne og babyen. En god te, hudpleieprodukter eller lignende kan være flotte gaver.

Det kan fort bli dyrt om man skal gi gave både ved babyshower og når babyen er født - særlig om mange kjente får barn omtrent samtidig. Kanskje skal dere slå dere sammen og spleise på en gave, eller bli enige om et beløp?

Det er mange store og dyre ting som skal handles inn til (den første) babyen, så det å få én stor gave, for eksempel en høystol til babyen, eller en bæresele, kan være vel så kjekt som mange små.

Får man babyshower i alle graviditetene?

Det er ikke noe fasitsvar her. Noen har en regel om at man får babyshower bare med det første barnet, fordi det er da man trenger mest nytt av klær og utstyr til babyen, og fordi det fort kan bli dyrt med mange slike feiringer. Men dette blir opp til en selv å avgjøre. Kanskje kan man si at man legger mest penger i den første, og at de andre heller blir "Babysprinkel" som er light-varianten.

Gir man barselgave og?

Ofte er svaret ja. Men også her blir det opp til hva man ønsker, er blitt enige om, eller har råd til. Hvis du vet at du skal gi gave både i babyshower og som barselgave, kan det være greit å ikke legge altfor mye penger i hver av gavene. Kanskje gir man en gave til mor på babyshower og til babyen i barselgave?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: