Skal man arrangere babyshower?
Å arrangere babyshower kan være veldig koselig. Men det første spørsmålet man bør stille seg er – er dette noe hovedpersonen selv har lyst på? Hvis det handler mer om at venninnene vil ha en feiring, enn at den gravide setter pris på en slik markering, bør man nok tenke seg om. Kanskje ønsker hun å vente med gavedrysset til babyen er født? Eller kanskje er ikke formen god nok til en stor feiring, men en liten markering med noen få gjester kan være koselig?
Skal babyshoweren være en hemmelig overraskelse?
Mange ser på det å arrangere en babyshower som ganske likt det å arrangere et utdrikningslag. Datoen skal være hemmelig, hovedpersonen skal overraskes, og ikke vite hva som skjer. Det kan være en veldig hyggelig overraskelse. Men feiringen må ikke komme som en overraskelse. Det går an å informere den gravide på forhånd, særlig om hun er av typen som ikke er så glad i overraskelser.
Hvem er ansvarlige for å arrangere babyshower?
Ofte arrangerer en nær venninne eller søster babyshower for den gravide. Man kan sammenligne med hvem som ville vært forlover om hun skulle giftet seg. Noen ganger går flere sammen, eller jobben faller på den som bor nærmest eller har anledning til å ha feiringen hjemme hos seg.
Les også:
Når i svangerskapet holdes babyshower?
Vanligvis i tredje trimester, gjerne rundt eller like etter uke 30. Det kan være greit å ikke legge babyshoweren for nært opp til termin i tilfelle babyen kommer noen uker for tidlig. Det er også mange som blir slitne og får en del ubehag på slutten, så det kan være lurt å feire mens den gravide er i grei form.
Hvor mange skal inviteres?
Så mange eller få som man ønsker. Utgangspunktet er å invitere dem en tror den gravide selv ville invitert. Noen har en stor vennegjeng, andre har få nære venner. Noen inviterer bare venninner, andre har med nære familiemedlemmer. Mellom 10 og 20 gjester er vanlig, og det kan fort bli trangt om det kommer særlig flere, særlig om det skal arrangeres hjemme. Ofte er det en jentefest, men det må ikke være det.
Hvordan invitere gjestene?
Noen synes det er greit å holde av en dato en stund i forveien for å forsikre seg om at den passer for de som skal delta, og naturligvis for hovedpersonen selv. Noen sender ut invitasjoner, andre sender bare en melding i sosiale medier. Det viktigste er tross alt at datoen er bestemt.
Be den gravides partner om å holde datoen fri for andre planer, eller bruk et skalkeskjul og inviter henne til noe annet den datoen for å på den måten holde av datoen hvis babyshoweren skal være hemmelig.
Hvem betaler for feiringen?
Dette blir opp til dere. Noen har god råd og står for hele stasen, men det vanlige er å spleise på det. Man kan enten betale inn på forhånd og kjøpe inn etter hvilket budsjett man har, kjøpe inn og betale i etterkant, eller fordele arbeidsoppgaver som kakebaking og lignende seg imellom. Det kan være lurt å ha et litt edruelig forhold til penger her, for hundrelappene flyr fort – særlig om man skal bestille flott kake eller pynte veldig. Æresgjesten betaler normalt ikke noe selv.
Blir det spleiselag er det lurt og høflig å informere gjestene om dette i god tid før babyshoweren. Prisen per person kan godt holdes til 100-200 kroner, noe mer om man også går sammen om å spleise på gave.