GravidEllen ble gravid utenfor livmoren

Ellen ble gravid utenfor livmoren

For drøyt ett år siden ble det dramatisk da det befruktede egget fikk eggstokken til å sprekke, og Ellen fikk store indre blødninger. Nå er hun 28 uker gravid med lillebror. Foto: privat
Av Maren Eriksen 51368 Sist oppdatert 16.03.15

I stedet for å feste seg i livmoren, festet det befruktede egget seg i egglederen. Ellen Rimstad merket lite til det før det ble dramatisk.

Da Ellen fant ut at hun var gravid, turte hun ikke å juble for høyt. Drøyt tre år tidligere hadde hun nemlig hatt et hastekeisersnitt.

– Alt virket normalt. Jeg var kvalm, men ikke like mye som sist – da var jeg sengeliggende. Jeg var oppblåst og hadde en rar smak i munnen, helt vanlige svangerskapssymptomer. Ingenting tydet på noe unormalt, men jeg hadde en rar magefølelse likevel, forteller Ellen.

Les også: Dette bør du vite om blødninger i svangerskapet

Spontanabort?
Hun var rundt sju uker gravid da hun begynte å blø. Det var som en litt kraftig mensblødning, og varte i en uke. Ellen trodde det var en spontanabort. Etter en uke sluttet hun å blø, og kontaktet fastlegen. Etter å ha insistert på det, fikk hun ultralyd hos gynekolog. Det er hun glad for i dag.

– Gynekologen sa at det ikke var noe der, og heller ingen tegn på at jeg hadde vært gravid, sier Ellen.

Hun syntes det var litt rart, for hun hadde jo fått flere positive graviditetstester, og de hadde tatt en hCG-prøve hos fastlegen som slo ut positivt. Gynekologen ba henne få tatt en ny prøve over helgen. Det gjorde hun.

Les også: Spontanabort – hvorfor skjer det?

Du må dra på sykehuset nå!
Noen dager senere var Ellen på jobb. Hun jobber i barnehage, og hadde ikke mobiltelefonen med seg. Da hun sjekket den i en pause, var det tre ubesvarte anrop fra fastlegen. Det var også et tapt anrop fra farmoren, som har samme fastlege. Farmoren hadde lagt igjen en beskjed om at Ellen måtte ta kontakt med legen.


– Du skjønner jo at det er viktig når legen får farmoren din til å gi beskjed om å ringe opp, sier Ellen.


Over telefonen forklarte legen at hCG-nivåene fortsatt økte, til tross for at gynekologen ikke hadde funnet noe tegn på svangerskap. Legen sa at Ellen måtte dra til sykehuset, fordi hun sannsynligvis var gravid i egglederen. Ellen skjønte ikke helt hva det innebar, og spurte om det kunne vente til etter jobb. Men legen insisterte på at hun dro inn med det samme.


Intense smerter på vei til sykehuset
Fordi samboeren fortsatt var på jobb, ringte Ellen til en venninne. Da hun plukket henne opp, fikk Ellen intense smerter på høyre side av magen. Hun klarte ikke å kjøre, og venninnen måtte overta rattet.


Smertene ga seg litt da de kom til sykehuset, men Ellen nevnte dem da gynekologen undersøkte henne. Hun fant svangerskapet i høyre eggleder.


– Venninnen min spurte hvorfor ikke gynekologen jeg hadde vært hos hadde oppdaget at jeg var gravid i eggstokken. Men gynekologen sa at det var nesten umulig om man ikke visste hvor man skulle lete. Smertene mine ga en indikasjon på hvor denne gynekologen skulle lete, forteller Ellen.


Embryoet var 8-9 uker gammelt. Nye hCG-målinger viste at nivåene var på vei ned, så legene regnet med at kroppen ordnet opp i dette selv. Ellen lå til observasjon resten av dagen. Hun var i ganske fin form.


Godt hun ikke reiste hjem
På kvelden sa overlegen at det i utgangspunktet ikke var noe i veien for at Ellen kunne reise hjem. Men siden hun bodde et stykke unna, og likevel måtte ta nye prøver neste dag, rådet han henne til å bli værende. Det reddet trolig livet hennes.


Ellens blodtrykk ble sjekket med jevne mellomrom utover kvelden og natten. I tretiden ble hun vekket, fordi sykepleieren var bekymret for det lave blodtrykket – det var 74/45. Med litt støtte gikk hun inn til gynekologen for en undersøkelse.


– Gynekologen sjekket med ultralyd, og trykket med to fingre på magen min på høyre side. Da hun trykket, spurte hun hvor vondt det var på en skala fra en til ti. Fem-seks, svarte jeg. Hun så rart på meg og ba sykepleieren hente en seng og ringe kirurgisk. Hun sa at jeg burde hatt så sterke smerter at jeg lå i bro. Hele buken min var full av blod. Jeg måtte opereres nå, sier Ellen.


Hadde hun vært hjemme, ville hun nok ikke våknet neste morgen.


Alt var vokst sammen
På vei til operasjonsstuen fikk Ellen sendt tekstmeldinger til samboeren og faren sin. Så var det rett i narkose. Klokken var fire om natten.


– Gynekologen som hadde undersøkt meg og overlegen på avdelingen opererte meg. De var litt usikre på hvordan de skulle gå fram – om det holdt med kikkhullsoperasjon, eller om de måtte åpne meg helt. Det viste seg at alt hadde grodd sammen på høyre side etter hastekeisersnittet. Urinrør, eggleder – alt hadde vokst fast i bukveggen, forteller Ellen.


Det tok legene fire timer å fjerne egglederen som hadde sprukket, og få alt på riktig plass igjen. De sjekket også om alt så bra ut på venstre side, og det gjorde det heldigvis.


– Det ble noen dager på sykehuset med mye smertestillende, sier Ellen.


Lite informasjon om emnet
Ellen søkte mye etter informasjon om svangerskap utenfor livmoren, men fant lite. Det meste som fantes var medisinsk, og lite om hvordan det opplevdes. Om alle bekymringene som kom i kjølvannet, om sorgen over å ha mistet.


– Det ble på en måte en dobbel prosess. Jeg hadde jo slått meg til ro med at jeg hadde mistet, men så kom kontrabeskjeden om at jeg var gravid, men sannsynligvis ikke så mange dager til. Og så ble det plutselig operasjon. Det ble tøft både for meg og de rundt meg, sier Ellen.


Storesøster ble bekymret for at mamma plutselig skulle bli borte igjen, familien bekymret seg for sjansene for å få flere barn, og venninnene ble ekstra påpasselige.


Nå venter Ellen i spenning på å få møte den vesle gutten som vokser i magen hennes. Han er ventet i juni. Foto: privatLillebror kommer i juni
Da terminen for svangerskapet det ikke ble noen baby av kom, var Ellen gravid på ny. Nå er hun 28 uker gravid med lillebror, og alt har gått overraskende bra. Ellen klarer likevel ikke å senke skuldrene helt.


– Begge svangerskapene før dette endte med dramatiske operasjoner, så jeg tar ikke for gitt at alt går bra denne gangen. Men det lover godt. Kanskje har jeg hatt min porsjon med uflaks nå? spør Ellen.


Hun har fått god oppfølging i dette svangerskapet, og tar smerter mer på alvor nå.


– Jeg har høy smerteterskel. Men hvis jeg får smerter som ikke går over, ringer jeg nok til sykehuset tidligere enn normalt, sier Ellen.


Les også: Hvilke faresignaler skal jeg se etter?


Skjer i 1 prosent av alle svangerskap
Stort sett slår det befruktede egget seg ned på riktig plass – i livmorhulen. Men i 1 av 100 svangerskap fester det seg på feil sted. Vanligst er det at det fester seg i egglederen, men i sjeldne tilfeller kan det feste seg på eggstokken eller i livmorhalsen. Svangerskap på feil plass vil aldri ende godt.


– Vi vet ikke nok om årsaken til at egget fester seg på feil sted, men ser at det oftere skjer hvis det er skade på egglederen slik at transporten mot livmorhulen ikke blir som den skal. Skaden kan skyldes en infeksjon, for eksempel en klamydiainfeksjon, at kvinnen har hatt svangerskap utenfor livmoren tidligere, eller har hatt operasjoner i området, forklarer Yngvild Skåtun Hannestad, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.


Kan virke ganske normalt i begynnelsen
I begynnelsen vil vanligvis ikke et slikt svangerskap skille seg særlig fra et normalt svangerskap. Men sjekker man økningen av svangerskapshormonet hCG, vil man se at det ikke øker like raskt som vanlig.


– De første symptomene som får oss til å tenke på et mulig svangerskap utenfor livmoren, er smerter – særlig om de er lokalisert mer mot den ene siden av magen. Noen opplever også en blødning de kanskje tror er spontanabort, men den er som regel ikke like kraftig, sier Skåtun Hannestad.


Ta kontakt med lege!
Ved magesmerter mer enn mensmurringer tidlig i svangerskapet, skal man ta kontakt med lege. Graden av smerte avgjør om man tar kontakt med fastlege, legevakt eller sykehus.


– Ved sterke magesmerter, der mor kanskje også besvimer, er det viktig å ta kontakt med lege med én gang. Det kan være tegn på indre blødninger, sier Skåtun Hannestad.


Les også: Hva er risikosvangerskap?


Slik behandles svangerskap utenfor livmoren
Det er vanlig å ta ultralyd i slike tilfeller, og de fleste gynekologer vil ha svangerskap utenfor livmoren som en mulig forklaring. Men disse kan være vanskelige å oppdage.


– Ser man ikke noe i livmoren, men vet at kvinnen er gravid, vil man se etter noe galt utenfor livmorhulen. Har kvinnen spontanabortert, vil man kunne se spor etter det i livmorhulen. Hvis vi ikke finner noe, kan blødningen skyldes svangerskap utenfor livmoren. Men kroppen kan også ordne opp selv, slik at svangerskapet utenfor livmoren ender i spontanabort, så hvis alt virker rolig, og det fortsatt er tidlig i svangerskapet, hender det at man avventer litt før man ta en ny ultralyd, forklarer Skåtun Hannestad.


Ved påvist svangerskap utenfor livmoren, gjøres som regel en kikkhullsoperasjon. Det er en rutineoperasjon når det skjer før svangerskapet har fått utvikle seg så langt. Tidlig i svangerskapet, eller der egget har festet seg på en særlig spesiell plass, er det også mulig å behandle med en type cellegift, slik at kvinnen slipper operasjon.


Fosteret kan leve – en liten stund
Det er mulig for det befruktede egget å utvikle seg ganske normalt i begynnelsen, og Skåtun Hannestad sier at det er mulig å se fostre med bankende hjerter også ved et svangerskap utenfor livmoren.


– Men det kan ikke bli et barn av det. Det kommer til å gå galt. Som regel før uke ni i svangerskapet, sier hun.


Kan være farlig for mor
Selv om egglederen er elastisk, er den også ganske smal. Dermed kan ikke egget vokse så mye før egglederen sprekker.


– Noen ganger oppdages ikke svangerskap utenfor livmoren før egglederen har sprukket. Det er intense smerter idet egglederen sprekker, men kvinnen vil ha ganske sterke smerter etterpå også. Det kan bli en stor blødning i bukhulen, og kvinnen blir ordentlig syk. Det kan bli plutselig dramatisk, og farlig, for mor, sier Skåtun Hannestad.


Kvinnen hasteopereres i slike tilfeller for å stoppe de indre blødningene.


Ikke noe å bekymre seg for
Hun understreker at dette ikke er vanlig, og ikke noe de fleste gravide trenger å bekymre seg for.


– Som regel fester egget seg på rett sted, så med mindre man får sterke magesmerter, kan man ta det med ro. Ved svangerskap utenfor livmoren får kvinnen som regel tidlig en mistanke om at noe er galt, sier Skåtun Hannestad.


Kommer man til lege tidlig, behandles svangerskapet utenfor livmoren forholdsvis enkelt. Kvinnen legges i narkose, og egglederen egget har festet seg i, fjernes. Det er noen ganger mulig å bare fjerne svangerskapet, men som regel fjernes hele egglederen fordi en skadet eggleder øker risikoen for svangerskap utenfor livmoren ved senere svangerskap.


Les også: Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten


Tvillinger – én på rett og én på feil sted
I veldig sjeldne tilfeller, 1 av 10 000 svangerskap, kan tvillingsvangerskap ende med en tvilling i livmorhulen, og en utenfor. Det forekommer noe hyppigere ved prøverørsbehandling. Tvillingen utenfor livmorhulen må fjernes, men det kan gå bra med den som er på riktig sted.


Påvirker ikke fruktbarheten dramatisk
Selv om én eggleder er fjernet, halveres ikke muligheten for å bli gravid, slik mange tror.


– Det er eggstokkene som styrer syklusen, så den vil fortsette som normalt. Og egget som slippes på den siden der egglederen mangler, kan fanges opp likevel, forklarer Skåtun Hannestad.


Ved et eventuelt neste svangerskap, vil kvinnen fjerne få en kontroll hos gynekolog tidlig i svangerskapet. Det er vanlig å undersøke med ultralyd etter rundt seks ukers svangerskap, for å sjekke at egget har festet seg på riktig sted denne gangen.


– Det gjøres mest for å berolige kvinnen, avslutter Skåtun Hannestad.


Les også: Den ensomme sorgen


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: