Få mødre under 20 år
Tall fra medisinsk fødselsregister fra 2014 viser at under 1,5 prosent av barna blir født av mødre som er under 20 år gamle.
Slik var fordelingen av barn født av mødre i de ulike aldersgruppene:
15 år eller yngre: 11
16-17 år: 157
18-19 år: 655
20-24 år: 7 561
25-29 år: 18 899
30-34 år: 19 981
35-39 år: 9 603
40-44 år: 1 985
45 år eller eldre: 123
Bestemte seg raskt for å beholde barnet
Med én gang var hun og kjæresten, Martin, usikre på om de var klare for å få ett barn til. De tenkte praktisk – ikke bor de sammen, Emilie går fortsatt på skole, Martin er lærling, og de ønsket å fullføre utdanningen før de fikk flere barn.
– Jeg fikk raskt time hos legen. Der tok de ultralyd for å finne ut hvor langt på vei jeg var. Jeg var 10 uker gravid, og kunne se barnet og høre at hjertet slo. Da var det ikke noe jeg trengte å tenke mer over – vi ville beholde barnet, sier Emilie.
Hun forteller hun og Martin sammen ble enige om å beholde barnet. Parets datter, Sarah-Isabell, er nå 16 måneder gammel. I slutten av januar blir hun storesøster.
Bekymret for andres reaksjoner
Paret holdt svangerskapet hemmelig i åtte uker etter den tidlige ultralyden. De trengte tid til å venne seg til tanken, og var bekymret for reaksjonene de ville bli møtt med.
– Jeg var ikke klar til å fortelle det før. Jeg visste at mamma ikke ville reagere like bra som hun gjorde den første gangen. Jeg var redd, men det gikk fint. Hun trengte bare litt tid hun også. Hun var nok litt usikker på om dette faktisk var et uhell denne gangen også, men det var det jo, sier Emilie.
Fremdeles elev på videregående
Emilie går i første klasse på helse- og oppvekstlinjen. Utdanningen er toårig. Emilie håper å få fullføre sammen med resten av klassen – svangerskap, fødsel og barseltid til tross.
– Skolen er flink til å tilrettelegge, men vi får se hvordan det blir. Jeg tror nok jeg kommer til å være på skolen når det er prøver og sånt. Martin kan jo ha babyen hvis jeg har en prøve på skolen, eller noe annet viktig, og hvis ikke hjelper familien dersom det trengs. Sarah-Isabell går i barnehagen, sier Emilie.
Menn venter lenger med å få barn:
Det er mindre vanlig at unge mann blir fedre. En del er også veldig godt voksne, viser statistikken:
15 år eller yngre: 2
16-17 år: 39
18-19 år: 214
20-24 år: 3 496
25-29 år: 13 155
30-34 år: 18 921
35-39 år: 13 083
40-44 år: 5 726
45-49 år: 1 825
50-54 år: 598
55-59 år: 175
60 år eller eldre: 94
Kilde: Medisinsk fødselsregister
Tungt å være andregangsgravid
Akkurat nå er hun sykemeldt, men leser hjemme. Emilie synes det tungt å gå gravid, også som 18-åring.
– Det var enklere å være gravid første gangen. Formen er dårligere nå med nummer to. Jeg har mer hodepine og smerter, og er mer sliten nå som jeg har en ettåring å passe på i tillegg, sier hun.
Lever som alenemor
Emilie og Sarah-Isabell bor alene. Martin bor fortsatt hos foreldrene sine. Emilie håper de flytter sammen etter at datter nummer to blir født på nyåret.
– Jeg er i praksis alenemor. Martin er her én gang i uken og annenhver helg, sier hun.
Hun får penger av NAV som aleneforsørger. Men det er ikke akkurat lukrativt å være skoleelev og mamma. Det er også mye av grunnen til at Emilie er så opptatt av å bli ferdig med utdannelsen – fødsel til tross.
– Jeg gleder meg til å tjene penger selv, sier Emilie.
Når hun er ferdig med videregående vil hun være tobarnsmamma med barn på ett og tre år.
Vil ikke anbefale unge å få barn
Emilie gleder seg over å være mamma, og ser fram til at jente nummer to skal komme til verden. Fordelene ved å være ung mor, mener Emilie er at hun har mer mer overskudd, og at hun gjerne får tettere bånd med barna på grunn av mindre aldersforskjell. Hun legger likevel ikke skjul på at det er mange utfordringer ved å få barn så ungt. Inntekt er én ting, kommentarene er en annen. Ansvaret som følger ved å bli forelder trodde Emilie ville bli vanskeligere. Men hun merker at hennes liv er markant annerledes fra vennene på samme alder.
– Jeg merker forskjell i behov og tankegang. Jeg har for eksempel ikke vært på så mange fester. For meg blir det feil å ha barnevakt for at jeg skal ut og drikke med vennene mine. Ungdommer på min alder drikker seg jo ofte fulle og gjør dumme ting. Festing har aldri vært viktig for meg, og jeg føler ikke jeg mister noe når jeg blir hjemme med Sarah-Isabell i stedet, sier Emilie.
Førstegangsmamma er 28,7 år gammel
Tall fra Medisinsk fødselsregister viser også hvor gamle mødre i snitt er når de får barn nummer en, to, tre, fire, fem og flere i søskenflokken. Her er gjennomsnittet.
Første barn: 28,7 år
Andre barn: 31,1 år
Tredje barn: 33,1 år
Fjerde barn: 34,4 år
Femte og flere: 35,7 år
Kilde: Medisinsk fødselsregister http://mfr-nesstar.uib.no/mfr/
Likevel merker hun at det sosiale livet er vanskeligere å få til enn det hun kanskje skulle ønske.
– Jeg har mistet mye av min egen fritid siden jeg ble mamma så tidlig. Nå må alt planlegges – jeg må få ordnet med barnevakt om jeg skal ut, og jeg har ikke så mye penger, sier Emilie.
Ferdig med å få barn?
Emilie er glad for at det bare blir halvannet år mellom Sarah-Isabell og lillesøsteren. Hun har selv fem søsken, men ingen så nært i alder. Hun tror at søsken tett i alder ofte har nærere forhold. Hennes yngste søsken fyller snart ett år, og er altså yngre enn niesen sin.
– Jeg er forberedt på at det kan bli litt søskensjalusi, men tror de vil få mye glede av hverandre, sier Emilie.
Emilie ser ikke for seg at det blir flere barn – i hvert fall ikke på en god stund.
– Jeg er 18 år og venter mitt andre barn. Kanskje jeg vil ha et barn til om fem år eller noe, men akkurat nå føler jeg meg ferdig med å få barn, avslutter Emilie.