Av Janet Molde Hollund36811Sist oppdatert 07.06.17
Allerede før de var i gang, fortalte Helene Ragnhild folk rundt seg at hun og samboeren skulle prøve å bli gravide. Men først etter to og et halvt år kom den positive nyheten alle hadde ventet på. Nå er hun 6+0.
– Det er nesten som jeg allerede har glemt at jeg prøvde så lenge, sier Helene Ragnhild Andersen (28).
Halvannen uke har gått siden hun endelig kunne holde en positiv graviditetstest i hånden. I sitt første IVF-forsøk fikk hun satt inn det som skulle vise seg å være gullegget. Nå håper hun at det lille embryoet skal holde seg trygt inni livmoren hennes, slik at hun i begynnelsen av februar 2018 får oppfylt sin største drøm – å bli mamma.
Det store som er i ferd med å skje har ennå ikke helt gått opp for henne. For veien hit har vært lang. Og minnene om alle opp- og nedturer ligger ikke langt bak i hjernebarken.
– Det har vært tøft, og jeg har tenkt at det er urettferdig at noen må gjennom så mye for å få oppfylt ønsket om å bli foreldre, medgir Helen Ragnhild.
Først ut – men sist i mål?
Hun hadde akkurat bikket 26 år da hun og samboer Jon Anders bestemte seg for å prøve å bli gravide. I venneflokken var hun den første som snakket om å få barn. Likevel måtte hun se at flere venninner fikk voksende mager og kunne gå tur med barnevogn, uten at det skjedde noe hos henne.
– Vi prøvde i vel ett år før vi søkte hjelp. Jeg jobber innen helse, og vet at det kan ta tid å bli gravid etter p-pilleslutt. Så jeg forsøkte først å gjøre alt det riktige på egen hånd. Jeg spiste sunt, tok tilskudd, prøvde å unngå stress og tok det litt roligere på trening. Likevel ble jeg ikke gravid, forteller hun.
Trengte hjelp av hormonerPå ultralyd hos gynekologen tok det ikke lang tid å konstatere at hun hadde PCO. Bildene viste tydelig mange, men halvmodne follikler.
– Jeg hadde mensen bare hver tredje måned, så det var mye venting mens vi prøvde. Jeg gikk i gang med hormonkurer for å hjelpe eggene med å modnes, og mellom de ulike kurene kom gjerne både pausemåneder fra medisiner og gynekologens ferie, sier Helene Ragnhild.
PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.
Pause i prøvingenEtter hvert begynte Helene Ragnhild også med hormonsprøyter. Mot slutten av fjoråret hadde hun to runder, men rett før julaften ble hun så lei at hun ikke orket mer.
– Jeg kjente at jeg måtte ha en pause, og følte at det var helt riktig. Du bruker så mye tid og krefter når du prøver å bli gravid. Du utsetter på en måte livet, fordi det bare er prøvingen som får plass. Jeg ville ikke komme dit at jeg om tre år kunne se tilbake og slå fast at jeg hadde brukt de siste fem årene på å prøve å bli gravid. Jeg måtte leve også, sier hun.
Helene Ragnhild var forlover for en venninne, jobbet mye med firmaet sitt innen ernæring og holdt seg en periode helt bevisst unna lesestoff om graviditet og titting på babyvogner.
– Jeg har tidligere vært kronisk syk i 10 år, men årene med prøving var mye tøffere. Jeg har alltid tenkt at jeg kan klare meg uten mange ting i livet – utenom det å bli mamma, sier hun ærlig.
Naturlig å dele med andreÅpent, sårt og nakent har hun delt sine innerste tanker i bloggen sin. På Babyverden så du henne kanskje i vloggen ”Uke for uke”. Tilbakemeldingene har vært en god støtte underveis i prøvingen, og hun ønsker gjerne at hennes historie kan gi håp til andre som prøver.
– Å være prøver er krevende. Du jobber og jobber, men får ingen resultater. Det kan være tøft med hormoner og sprøyter, men også for parforholdet, medgir hun.
Likevel føler hun det er helt naturlig å dele alt med leserne. Allerede to dager etter at hun hadde fått positivt svar, la hun ut en rørende videosnutt hvor hun holdt den positive graviditetstesten i hånden.
– Jeg ga beskjed til familien samme dag som vi fant ut at jeg var gravid, og brukte et par dager til å ringe til venner for å fortelle nyheten. Noen vil tenke at det er tidlig å dele det med hele verden, men for meg var det veldig riktig. Og om det skulle gå galt, så kan jeg få støtte gjennom det også. Det hadde vært annerledes å si at ”Jeg var gravid, men mistet”. Da ville ikke folk forstått hvor glad jeg virkelig var, sier Helene Ragnhild.
Leserne har også vist henne mye respekt.
– Alle visste jo om datoer for både egguttak og når jeg skulle ta blodprøve, men av alle de som følger meg, var det kun én som spurte ekstra om når jeg skulle teste, sier hun.
Helene Ragnhild tips til andre som er prøvere
– Tenk på alt annet i kroppen din som fungerer. Hele menneskekroppen er jo egentlig et mirakel. Det kan hjelpe å ta fokuset bort fra tanker om hvordan dette skal gå.– Prøv å beholde roen. Ting kan ta tid.– Gjør noe. Ikke la livet gå forbi mens dere prøver.– Snakk med noen. Det kan være enda vanskeligere dersom ingen vet. Kanskje trenger du bare si det til én person som kan hjelpe deg å for eksempel skifte samtaletema når dere er sammen med andre. For det kan fort bli mas om når dere har tenkt å få barn.
Beholdt håpetNoe som holdt både Helene Ragnhild og samboeren oppe gjennom prøvingen, var at gynekologene var positive og sa rett ut at de regnet med at hun kom til å bli gravid. Spørsmålet var heller når – og hvor mange runder hun måtte gå.
I vinter kom spørsmålet om IVF opp. Siden hun allerede gikk til en privatklinikk på undersøkelser, og de kjente henne veldig godt, valgte hun å gjennomføre også IVF-behandlingen der.
– I det offentlige er det også ofte lang ventetid. Her fikk jeg begynne rett over påske, da det passet godt med min syklus. For å unngå overstimulering, fikk jeg lavdose medisiner. Ved egguttak fikk de ut tre egg, og ett av disse ble befruktet. Det var det som skulle til – selve gullegget, smiler hun.
For hun har jo hørt om mange som får hentet ut mange flere egg.– Vi fikk velge om vi ville avbryte, eller om vi syntes det var nok. Vi ble enige om å kjøre på. Man trenger jo bare det ene egget som er bra. Men jeg har jo ingen flere egg på frys, da, sier Helene Ragnhild.
Vanskelig ventetidVenteukene fra innsetting til hun skulle få vite om det befruktede egget hadde klart å feste seg, var veldig vanskelige.
– Men nå var det helt andre tanker som meldte seg. Nå var det også spenning, og jeg tenkte på babyen. Jeg er ikke veldig alternativ, men jeg tenker at det nok er en mening med at det blir nettopp denne babyen. Det er rart å tenke på. Alt det genetiske er allerede bestemt, sier hun ivrig.
Helene Ragnhild synes alt er helt perfekt.
– Vi er veldig klare nå, og gleder oss til baby og trilleturer, sier hun.
Vil bryte ned tabuerNå håper hun at hennes åpenhet kan være med på å bryte ned tabuer.
– Det burde være mer vanlig å snakke om at en prøver. For min del har åpenheten gjort at jeg har sluppet masse mas og fått mye forståelse. Mange som skriver til meg sier at de ikke har delt at de prøver med noen. Dem råder jeg til å i alle fall fortelle én venn. Så kan kanskje hun hjelpe dersom andre bare snakker om graviditet og babyer, og begynner å spørre deg ut, sier Helene Ragnhild.
Modningsproblemer hovedårsak når det er vanskelig å bli gravid
Mange har hørt om at det ikke er uvanlig å bruke ett år på å bli gravid?– At vi sier ett år, handler om at helsemyndighetene må sette en grense for når det skal brukes av offentlige midler og samfunnsressurser for å hjelpe par som ikke blir gravide. Her har de satt ett år som grense. Men mange fagfolk vil si at dersom du ikke er blitt gravid i løpet av et halvt år, så har du et infertilitetsproblem. Du er ikke nødvendigvis steril, men du er heller ikke blant de som blir lett gravid. Så hvis du er 38-39 år eller eldre, ville jeg ikke ventet ett år før jeg søkte hjelp. Det kan være en årsak til at du ikke blir så lett gravid, og det kan hende du trenger tid for å lykkes, sier Jon Hausken. Han er klinikksjef ved IVF-klinikken Klinikk Hausken.
Han uttaler seg her på generelt grunnlag, og kjenner ikke Helene Ragnhilds historie.
– Det sies at dersom du har gått på p-piller, kan det være vanskelig å bli gravid etterpå.Det er helt feil, sier Hausken.– Dersom du ikke blir gravid etter p-pillebruk, er det ofte et modningsproblem – som regel PCO/PCOS. Bruk av p-piller kan skjule dette problemet, for når du går på p-piller er syklusene regelmessige – og du merker ikke at ikke alt er som det skal. Dersom alt er i orden, så er det normalt å bli gravid ganske fort, sier han.
Ifølge Hausken er modningsproblemer hovedårsaken til at kvinner ikke blir gravide – det vil si at eggene ikke blir modne.– Opp mot 20 prosent av alle fruktbare kvinner har en tendens til PCO/PCOS. Det er ikke slik at det er enten/eller. Noen har et lite problem, for andre er det større eller veldig stort, sier han.