GravidEr det mulig å velge babyens kjønn?

Er det mulig å velge babyens kjønn?

En sædcelle veier mikroskopisk lite, men faktisk er sæcellen som bærer X-kromosomet (som gir jente) tyngre enn det som bærer Y-kromosomet (som gir gutt). Illustrasjon: iStock
Av Maren Eriksen 39548

I Mark Lawries slekt hadde det kun hadde blitt født gutter de siste 200 årene. Han hadde tre sønner, men drømte om en liten jente sammen med konen Hannah. De fant løsningen – og klarte det tilsynelatende umulige.

Da Mark møtte Hannah, hadde han to sønner fra før. Han advarte henne tidlig, og sa at det ikke hadde blitt født jenter i slekten hans siden 1809. Hannah aksepterte faktumet, men drømte fortsatt om en liten jente. De fikk en sønn sammen. Hannah, som jobber som jordmor, begynte å forhøre seg på sykehuset hvor hun jobber, om det kunne være en genetisk årsak til at bare gutter ble unnfanget i Marks slekt. Legene mente det ikke var mulig, og at det var 50/50 sjanse uansett hva de gjorde.

Men Hannah og Mark ga seg ikke. De fant fram til The Shettles Method. Se videoen under for historien om hvordan vesle Myla ble den første jenten i slekten på 200 år:

Mange feilaktige myter
Det er mange teorier om hva som kan gi det ene kjønnet framfor det andre. Blant annet skal det bli jente hvis måneden unnfangelsen fant sted + mors alder gir oddetallsvar. Sjelden samleie skal også gi jente, og det samme om paret bruker misjonærstillingen. Får hun orgasme først skal det gi jente, og var det mors idé å prøve å få barn, blir det også jente.

Statistisk størst sjanse for gutt

Det blir født litt flere gutter enn jenter. I 2021 var kjønnsfordelingen slik: 28 997 gutter, hvilket utgjorde 51,2 prosent. 27 668 jenter, hvilket utgjorde 48,8 prosent.

Prosentvis ble det født flest gutter i Telemark og Vestfold (53,2 prosent) og flest jenter i Troms og Finnmark (50,1 prosent).

Kilde: Medisinsk fødselsreigster

– Kjønn er ikke så lett å påvirke, og dette er bare tull. Slike kjerringråd er totalt usikre. Det vil alltid være både guttesædceller og jentesædceller til stede ved utløsning, sier overlege Johan T. Hazekamp ved IVF-klinikken i Oslo.

Men det er én ting man kan forsøke.

Les også:

– Jeg vil helst ha ei jente

Er det mulig å unnfange et bestemt kjønn?

Myter og kjerringråd om barnets kjønn

Guttesædcellene veier mindre!
Fordi Y-kromosomet som gir gutt er mindre enn X-kromosomet, vil guttesædcellene veie mindre, og dermed svømme raskere. Det er logikken bak The Shettles Method som Hannah og Mark brukte. Men logikken virker best om man ønsker seg en gutt.

– Har paret sex akkurat ved eggløsning, vil guttesædcellene nå fram til egget først, og dermed er sjansen for å unnfange en gutt økt, sier Hazekamp.

Men – for det er et stort men her – sjansen er sannsynligvis bare 60/40 til guttenes fordel.

– Når sædcellene når egget, må de også pakke det ut for å kunne komme inn og befrukte det. Så det er ingenting i veien for at guttesædcellene gjør jobben, for så å bli forbigått av en jentesædcelle som smetter inn like før dem, sier han.

Unngå eggløsningen hvis du vil ha jente

Siden guttesædcellene er raskere, vil jentesædcellene ha oddsene mot seg ved eggløsning. Men har paret sex et par dager før eggløsning, mener Hazekamp at det er 50/50 sjanse for begge kjønn.

Lettest å bli gravid med en sønn
Fra naturens side er sjansene alltid størst for å unnfange en sønn. Det skjer oftere at gutter blir unnfanget, men de tåler også mindre.

– Gutteembryo er oftere syke og dør oftere enn jenteembryo. De må også utvikle seg litt raskere enn jenteembryo for at hormonene i mors kropp ikke skal rekke å påvirke dem for mye på et tidlig stadium. Det blir også født litt flere gutter enn jenter, sier Hazekamp.

Medisinsk mulig å velge kjønn
Medisinsk sett er det mulig å velge kjønn på babyen. Det gjøres også i Norge. Eller – det vil si – rent praktisk skjer det i Sverige, men det skjer på henvisning og etter tillatelse fra norske myndigheter. Men det er kun av genetiske hensyn. I familier med alvorlige genfeil knyttet til ett bestemt kjønn, kan man sørge for at barnet som blir unnfanget er av motsatt kjønn. Andre steder i verden skjer slik seleksjon også av sosiale hensyn.

– Jeg har aldri blitt spurt om kjønnsseleksjon av sosiale hensyn. Jeg tror ikke det forekommer i Norge, sier Hazekamp.

Det er flere måter å medisinsk legge til rette for unnfangelse av ett bestemt kjønn. En løsning er å sentrifugere sædcellene, slik at de letteste (guttene) havner på den ene enden av skålen, og jentene på motsatt side.

– Men den gir ikke hundre prosent sikkerhet. Kanskje vil det være 90 prosent guttesædceller på den ene siden og 90 prosent jentesædceller på den andre siden. Skal man være nær hundre prosent sikker, må man undersøke genene. Det er det som gjøres for å utelukke genetiske sykdommer, sier Hazekamp.

I India vil ”alle” ha gutter
Overbefolkning er et reelt problem i India. Hazekamp påpeker at mye skyldes familiers ønske om å få en sønn, og at de ikke gir seg før drømmen går i oppfyllelse. En gutt vil kunne sikre familien økonomisk, og er derfor å foretrekke. Å være én jente i en stor søskenflokk er ofte vanskelig. Noen jentefostre aborteres bort sent i svangerskapet, og jentebarn adopteres bort eller skyves i bakgrunnen i slekten.

– Rike familier i India bruker genteknologi for å få gutter. Men for folk flest kunne noe så enkelt som en eggløsningstest kanskje begrenset overbefolkningen noe. Hadde par hatt samleie ved eggløsningen, ville sjansene for å få en sønn økt. Jeg tror den enkleste måten å begrense overbefolkningen i India på, er å åpne for kjønnsseleksjon. Hadde familier med to barn av samme kjønn – i praksis to jenter – kunne fått hjelp til å få en sønn, ville mange gitt seg der, og ikke fått flere barn, sier Hazekamp.

Han mener at familieplanlegging kan være ett skritt på veien mot bedre forhold for jenter og kvinner i India.

– Det er ikke filosofi eller etikk det er snakk om her, men en praktisk løsning på et problem. Hadde det blitt født færre barn, ville vilkårene vært bedre i India. Men det nytter ikke å tilby kjønnsseleksjon til par som ønsker sitt første barn. Da ville det kun bli født gutter, sier Hazekamp.

Alt er lov i USA
Hazekamp sier at ønsket om gutt sitter så sterkt i den indiske kulturen at man også ser at indere andre steder i verden går inn for å unnfange en sønn.

– Jeg vet blant annet om indere bosatt i Canada som drar over grensen til USA for å få tidlig ultralyd og få vite kjønnet. Er det jente, kan de reise hjem og søke om abort før 12-ukersgrensen. Det er ikke lov til å ta abort på grunn av kjønn, men familiene finner andre forklaringer, sier han.

For i USA kan man velge – om man bare har penger nok. Men der er sjansen størst for at kjønnsseleksjon skjer i jentenes favør.

– Ofte er det familier med to sønner som ønsker en jente, sier Hazekamp.

Ingen debatt om emnet i Norge
”Får håpe det blir gutt denne gangen da” eller motsatt, er ikke så uvanlig å få høre her til lands heller. Men det er som regel ikke så mye bak det, annet enn at ”en av hver” ser ut til å være malen for kjernefamilien.

– Jeg har selv to jenter, og jeg har aldri tenkt at jeg måtte få en gutt. Heller ikke når vi skulle ha nummer to. Jeg har aldri fått slike spørsmål i jobben min heller. De som kommer til meg er bare glade de får et barn, sier Hazekamp.

Men han understreker at det ikke er så lenge siden gutter var å foretrekke – også i Norge.

– For hundre år siden var det et press for å få gutter. Det var de som ville få jobber, lederstillinger og sikre familien økonomisk. I dag kan kvinner gjøre det samme. Men det betyr ikke at kvinnesaken trenger å stoppe opp. Det er fortsatt en vei å gå, også her til lands, mener Hazekamp.

Kan være genetikk inni bildet for Mark Lawries slekt
Hazekamp er informert om historien til Hannah og Mark Lawrie.

– Det kan jo høres ut som om det er en genetisk grunn til det når det går over så mange generasjoner, men jeg har aldri hørt om noe sånt. At guttesædceller får et genetisk fortrinn. Det kan nok være mulig, mener han.

Les også:

Kinesisk fødselskart

Ni gode grunner til å ikke finne ut om du venter gutt eller jente

Fant du ut kjønnet før fødselen? Dette sier det om deg!

Ingenting i veien for hjemmeforsøk
I Norge har vi stort sett ikke slike kulturelle preferanser, og det har liten praktisk betydning sosialt og økonomisk for familien om de får en sønn eller datter. Men at noen drømmer om en jente eller en gutt, særlig etter å ha fått flere barn av samme kjønn, forekommer naturligvis.

– Det skjer selvfølgelig at par forsøker å unnfange et bestemt kjønn her til lands også. Og det er ingenting i veien for å benytte for eksempel eggløsningstester for å påvirke sjansene, sier Hazekamp.

Og har du hørt at kalde testikler gir mer guttesædceller, og motsatt, er Hazekamp tydelig i sin sak:

– Testiklene henger utenpå kroppen fordi sædcellene trives best i temperaturer lavere enn kroppstemperaturen. Blir det for varmt tar det knekken på alle sædcellene. Det har ingenting å gjøre med kjønnsforskjell, avslutter han.

Kjerringråd som tyder på jente:


  • Mor foreslo å prøve å bli gravide.

  • Babyen ble unnfanget i misjonærstillingen.

  • Mor fikk orgasme først.

  • Paret hadde sex på ettermiddagen.

  • Unnfangelsen fant sted nær fullmåne.

  • Mor hadde et sunt kosthold før unnfangelsen.

  • Mor legger på seg mest rundt hofter og rumpe.

  • Magen har fasong som en vannmelon og sitter høyt.

  • Det er lett å se bakfra at mor er gravid.

  • Mor sover med puten vendt mot sør.

  • Vordende mormor har ikke grånet eller farger håret.

  • Mor er mye kvalm tidlig i svangerskapet.

  • Mor ser ikke like bra ut i svangerskapet. Det sies at jenter stjeler morens skjønnhet.

  • Mors bryster vokser dramatisk.

  • Mors alder ved unnfangelsen + måneden unnfangelsen fant sted = oddetall

  • Babyen ble unnfanget på en partallsdato.

  • Nål i tråd holdt over mors mage beveger seg sidelengs.

  • Mor er fysen på godteri.

  • Mor må ha appelsinjus hver dag.

  • Hjertelyden til babyen er over 140 slag i minuttet.

  • Mor viser fram hendene sine med håndflaten opp.

  • Mor holder rundt selve koppen når hun løfter den.

  • Mors ansikt hovner opp mot slutten av svangerskapet.

  • Mor er mye plaget med halsbrann.

  • Nakkehåret hos nærmeste søsken er formet som en spiss ned mot ryggen.


Kjerringråd som tyder på gutt:


  • Far foreslo å prøve å bli gravide.

  • Paret hadde ofte sex før unnfangelsen.

  • Paret brukte oppreiste sexstillinger.

  • Far fikk orgasme først.

  • Paret hadde sex på natten.

  • Mor legger på seg kun på magen.

  • Håret på leggene vokser fortere enn før svangerskapet.

  • Magen ligner en basketball og sitter lavt.

  • Det synes ikke bakfra at mor er gravid.

  • Mor sover med puten vendt mot nord.

  • Mor fryser mer på føttene enn før svangerskapet.

  • Far legger også på seg i svangerskapet.

  • Vordende mormor har grått hår.

  • Mor er lite plaget av kvalme.

  • Mor ser spesielt godt ut i svangerskapet.

  • Lite endring i BH-størrelse for mor i svangerskapet.

  • Mors alder ved unnfangelsen + måneden unnfangelsen fant sted = partall.

  • Babyen ble unnfanget på en oddetallsdato.

  • Nål i tråd holdt over mors mage beveger seg i sirkler.

  • Mors urin har knall gul farge.

  • Mor er fysen på kjøtt og ost.

  • Mor foretrekker skalken på brødet.

  • Mor orker ikke tanken på appelsinjus.

  • Mors nese blir større og bredere i svangerskapet.

  • Hjertelyden til babyen er under 140 slag i minuttet.

  • Mor har mye vondt i hodet.

  • Mor viser fram hendene sine med håndflaten ned.

  • Mor løfter koppen med hanken.

  • Babyen i magen er særdeles livlig.

  • Mor er mye bekymret i svangerskapet.

  • Nakkehåret hos nærmeste søsken er formet som en rett linje.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: