– Det er ofte tilfeldig hvor morkaken fester seg. Den kan feste seg hvor som helst i livmorhulen, men det vanligste er i toppen eller på siden, sier Teigen.
Fester morkaken seg derimot i bunnen av livmoren – ved indre mormunn – kreves nøyere oppfølging av den gravide. Da kalles morkaken for forliggende. Det betyr at den ligger foran fødselskanalen og stenger. Flytter den seg ikke, kan ikke babyen komme til verden på naturlig vis, men må forløses ved keisersnitt.
– Det er noen grupper som er litt mer utsatt for å få foranliggende morkake enn andre. Dette gjelder dem som har hatt keisersnitt tidligere – da fester ofte morkaken seg i arrvevet, men også røykere og fleregangsfødende har en noe økt risiko, forklarer hun.
Sjekkes på ultralyd
Morkakens plassering er en av tingene som sjekkes ved ultralydundersøkelsen i uke 18-20. På skjemaet fylles seksjonen ut med latinske begreper som kan være vanskelig å forstå. Hos de fleste står begrepene anterior, posterior, fundus eller lateral. Ingen av disse vil ha noen betydning for fødselen. Posterior betyr av morkaken ligger på bakre vegg – altså mot kvinnens rygg, fundus er toppen av livmoren og lateralt betyr at morkaken er festet på siden av livmoren.
– Anterior betyr at morkaken er plassert på fremre vegg. Det er ingen fødselshindring og krever ingen ytterligere sjekk. Men siden morkaken ligger mot morens mage, kan den fungere som en støtdemper for spark. Dermed kjenner kvinner spark senere, og det kan være litt mer utfordrende å finne fosterlyden fordi mors puls fra morkaken er det eneste vi hører. Som regel går det helt fint å finne fosterlyden om man leter litt på siden i stedet, sier Teigen.
Det er viktig å merke seg at det er stor forskjell på om man har en foranliggende morkake eller en forliggende morkake. En foranliggende morkake er den som er anterior plassert – altså mot mors mage. En forliggende morkake er derimot noe man vil følge nøye opp. Se under.