Tolvukersgrensen sitter kanskje igjen fra gammelt av, og henger sammen med at risikoen for spontanabort reduseres kraftig på dette tidspunktet.
– Mange venter nok med å fortelle til de er i den såkalt trygge delen av svangerskapet. Men selv om det stort sett går bra, har man aldri noen hundre prosent garanti på noe tidspunkt i svangerskapet – heller ikke etter 12 uker, sier jordmor Kirsten Jørgensen, tidligere leder av faglig-etisk utvalg i Jordmorforeningen.
- Den første som skal informeres er vanligvis partneren din. Her er gode tips til hvordan du forteller kjæresten din at du er gravid!
Bør vi snakke mer om å spontanabortere?
Å miste et barn tidlig i svangerskapet er vanlig, men det er også fortsatt litt tabubelagt. Mange har opplevd at når de først deler at de har spontanabortert, så har ”alle” rundt dem tilsvarende historier. Men det snakkes ikke om uoppfordret.
– Noen kan føle seg mislykket når de mister, at det er noe i veien med dem, og blir redde for om de noen gang vil lykkes i å få et barn. Men jeg vil oppfordre kvinner til å dele nyheten om graviditeten så tidlig som de selv er komfortable med. For hva har du egentlig å tape? spør Jørgensen.
Godt å ha støtten fra de nærmeste
Det er mye som skjer i begynnelsen av svangerskapet. Det er mange følelser og hormoner i sving, graviditetssymptomer som kan være vanskelige å skjule, og glede og forventning som bygger seg opp.
– En graviditet er jo noe fantastisk. Jeg synes vi skal trosse i verste fall-tekningen og ikke være så redde, men heller fokusere på det positive. Det er lov til å glede seg, sier Jørgensen.
For gleder som deles, vokser, heter det. Og venninner og nær familie blir gjerne også mye mer forståelsesfulle og støttende når de skjønner hvorfor du oppfører deg litt annerledes. Kanskje burde også nære kolleger få vite det tidlig?
– Jeg husker selv hvor grusomt det var å være hvit av kvalme da jeg kom på jobb. Forteller du at du er gravid, får du kanskje litt mer slack når du føler deg dårlig, sier Jørgensen.